Ineke Bergers exposeert
devotieprenten in bibliotheek Hengelo

HENGELO - In juni exposeert Ineke Bergers uit Baak haar devotieprenten in de bibliotheek van Hengelo. Ineke kreeg haar eerste devotieprentje in 1942 in het Jappenkamp. Zij was toen vijf jaar.

Het was een foto van Maria en het kindje Jezus. In haar kinderlijke onschuld dacht zij dat het een echte afbeelding van Maria was. Haar vader maakte immers ook foto's. Dit prentje bewaarde Ineke als een grote schat. Later kreeg zij als erfenis een aantal kostbare, oude, handgemaakte en geschilderde knipselprenten. Haar hobby kwam tot ontplooiing. Toen haar kinderen ouder werden, Ineke een baan en meer tijd voor zichzelf kreeg, is zij intensief gaan verzamelen. Zij bezocht veilingen en antiquariaten, kreeg of kocht de prenten van particulieren.
Met haar oude knipselprenten heeft Ineke in het verleden in diverse musea geƫxposeerd, onder andere in Zutphen en Zevenaar. Haar verzameling heeft zich breed in alle richtingen uitgebreid.

Om een kleine indruk te geven heeft Ineke acht tableaux samengesteld met verschillende thema's zoals communieprentjes, beloningsprentjes, oorlogsprentjes en De Goede Herder. In de vitrines zijn de prentjes te zien die ook in april al werden tentoongesteld en prentjes die aansluiten bij de tableaux. De devotieprenten zijn de hele maand juni te zien tijdens de openingstijden van de Bibliotheek Hengelo.


bibliotheekwestachterhoek.nl