Jongeren geven hun toekomstige buren uitgebreid uitleg over hun plannen aan de Berkenlaan. Foto: Luuk Stam
Jongeren geven hun toekomstige buren uitgebreid uitleg over hun plannen aan de Berkenlaan. Foto: Luuk Stam

Jeugd 'Berkenkamp' maakt buurt

BRONCKHORST/HENGELO - Met een kop koffie en een drankje maakte een groep nieuwe bewoners van de Berkenlaan in Hengelo op vrijdagavond 25 mei kennis met hun toekomstige buren. De nieuwe bewoners zijn allemaal tussen de 18 en de 30 jaar oud en krijgen van de gemeente Bronckhorst de kans om hier starterswoningen te realiseren.

Door Luuk Stam

De locatie aan de Berkenlaan is één van de vijf plekken in Bronckhorst waar jongeren deze mogelijkheid krijgen. De projecten werken met het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), waarbij de jongeren gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor een bouwproject nemen. Eén van de buurvrouwen heeft speciaal voor de jonge nieuwkomers sleutelhangers gemaakt met de tekst 'Welkom aan de Berkenlaan'. "Ik vind het zo fijn voor jullie dat jullie hier kunnen komen wonen", zegt ze tegen Anouk Kersten, die het presentje namens de jongeren graag in ontvangst neemt. "Super leuk!"
De jongeren hebben hun buurt samen omgedoopt tot de Berkenkamp. "Omdat er in het verleden een woonwagenkamp zou komen", verklaart Boyd Denkers. Op een groot informatiebord staat weergegeven hoe die Berkenkamp er straks uit kan komen te zien. Wie vragen heeft, krijgt direct een uitgebreide uitleg van één van de jongeren. Ook wethouder Arno Spekschoor is aanwezig. Hij kijkt tevreden toe. "Doordat we op het gebied van woningtoewijzing jarenlang een heel streng beleid hebben gevoerd, kunnen we dit nu realiseren", stelt de wethouder. "De komende jaren willen we blijven kijken naar waar woningen nodig zijn en daar heel gericht op inspelen." Om tot de projecten in Hengelo, Vorden, Zelhem en Steenderen te komen, ging de gemeente Bronckhorst al in september vorig jaar in gesprek met jongeren. Momenteel kijkt de gemeente ook in onder meer Keijenborg, Halle en Hummelo naar de woonwensen van jongeren.