De groep cursisten die een bezoek bracht aan Hengelo.  Foto: PR
De groep cursisten die een bezoek bracht aan Hengelo. Foto: PR

Cursisten leren van mensen met
verstandelijke beperking

BRONCKHORST - Een groep van zeven cursisten uit verschillende delen van Nederland meldde zich onlangs bij Present. Voor hun opleiding Kommunicatieve Interactieve Managementstijlen (KIM) zouden ze een aantal dagen in het Gelderse Hengelo doorbrengen. Een van hun opdrachten was het zelf organiseren van een groepsopdracht waarin verschillende aspecten van de opleiding naar voren zouden komen.

Na wat overleg binnen de groep kwamen ze tot de conclusie dat ze graag iets wilden betekenen voor mensen met een verstandelijke beperking: 'Zij staan immers bekend als eerlijk en open, iets dat wij van hen kunnen leren!' Present Bronckhorst vond voor hen een passend project: een bezoek aan jongeren met een licht verstandelijke beperking, die zelfstandig begeleid wonen. Bij binnenkomst was het voor iedereen eerst wat onwennig maar tijdens het samen boodschappen doen, het bakken van pannenkoeken en appeltaarten, het gezamenlijk eten en de koffie, ging het contact steeds meer vanzelf en werd er over en weer gezellig gekletst.
De groep, die voor het project geen enkele ervaring had met deze doelgroep, kijkt positief terug op deze ontmoeting. "Het heeft me geraakt hoe open en respectvol deze mensen met elkaar omgaan." En een ander merkte op: "Wat mij is bijgebleven zijn de verhalen van de bewoners. Veel van hen voelen zich weleens eenzaam en dat vind ik erg, om te horen dat jonge mensen eenzaam zijn. Het is goed als er vaker vrijwilligers komen om met hen activiteiten te doen." Wie belangstelling heeft om eenmalig met een groepje iets praktisch of sociaal voor een ander te doen, kan zich melden via de site, of neemt contact op met projectcoƶrdinator Hilde Colenbrander.


www.presentbronckhorst.nl

hilde.colenbrander@presentbronckhorst.nl


Collecteweek Epilepsiefonds

STEENDEREN - In de week van 4 tot en met 9 juni gaan ruim 20.000 vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren voor Epilepsiefonds. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, de organisatie van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp.

In Nederland leven 120.000 mensen met epilepsie. Zij kunnen onverwachts een epileptische aanval krijgen: een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Gelukkig hebben de meeste mensen met epilepsie baat bij medicijnen. Maar helaas blijft 30 procent last houden van aanvallen. Epilepsie is nog niet te genezen. Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van epilepsie is daarom van groot belang. De collectanten komen in de week van 4 juni voor een vrijwillige bijdrage aan de deur in Steenderen, maar ook Bronkhorst, Olburgen, Rha, Baak, Toldijk en Vierakker/Wichmond.