Dorothea (Dora) Visser overleed in 1876 in Olburgen. Foto: Liesbeth Spaansen
Dorothea (Dora) Visser overleed in 1876 in Olburgen. Foto: Liesbeth Spaansen

Inspiratie en ontmoetingsavond rond Dora Visser

HENGELO - De werkgroep Inspiratie en Ontmoeting Hengelo Gld. heeft op donderdag 24 mei de laatste avond van het seizoen 2017-2018 gewijd aan Dora Visser. Het gezelschap vertrekt om 18.15 uur bij het Parochiecentrum aan de Spalstraat in Hengelo.

Dorothea (Dora) Visser werd in 1819 geboren te Gendringen en overleed in 1876 in Olburgen. Zij werd bekend om de zogeheten 'stigmata', tekens van Christus' lijden, die zij op haar lichaam zou hebben gehad. Het Rooms Katholiek bisdom is al jaren bezig met een onderzoek naar de betrouwbaarheid en een zaligverklaring is anno 2018 niet ver weg meer.
Wat zoeken en vinden mensen in deze tijd bij een eenvoudige vrouw uit de vorige eeuw? Welke ontmoetingen zijn er sinds 1965 in Olburgen als kleine bedevaartsplaats, waar mensen bij het graf van Dora Visser gebedsverhoring verwachten?
Al wandelend, luisterend en in gesprek met elkaar wordt daar tijd en aandacht aan besteed.
Vertrek per auto is om 18.15 uur vanaf het Parochiecentrum aan de Spalstraat in Hengelo, rond 18.30 uur parkeren aan de Prinsenmaatweg 3 op Rha. Daar start een wandeling met 'een appeltje voor de dorst' tussen de fruitboomgaarden van Rha naar Olburgen. Voor wie de voettocht, ongeveer zeven kilometer heen en terug, te lang wordt, is er de mogelijkheid om met de auto te gaan.
Rond 19.30 uur wordt er koffie of thee gedronken met iets erbij in café Kraantje Lek in Olburgen. Hier zal vrijwilligster mevrouw Thea Broekhuizen uit Gendringen vertellen over de geschiedenis van Dora Visser. Daarna volgt een bezoek aan de tegenover gelegen begraafplaats en het graf van Dora Visser om vervolgens al wandelend of met de auto weer terug te gaan naar Rha. Van daaruit hopen ze rond 22.00 uur weer terug te zijn bij het Parochiecentrum in Hengelo.

Aanmelden vóór 20 mei, kosten 5 euro voor onder andere rondleiding, koffie/thee. Inlichtingen en opgave bij Ans Schabbink-Demmer, 06-13240336 of Gerrie Vos-Hiddink, 06-38700488.


www.doravisser.com/video-dora-visser


Als lezen anders moet

BRONCKHORST - Lezen kan altijd. Dus ook voor wie blind, slechtziend of dyslectisch is of een fysieke beperking heeft en daardoor geen boek kan vasthouden. In deze maatschappij draait alles om toegang tot informatie terwijl zo'n 1.1 miljoen mensen in Nederland te maken hebben met een leesbeperking. Omdat deze mensen niet buitenspel mogen komen te staan is Passend Lezen ontwikkeld. Deze in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Dedicon ontwikkelde dienst is voor iedereen toegankelijk.

Wie lid is van de bibliotheek kan zich aanmelden via de site www.bibliotheek.nl/passendlezen en heeft direct toegang tot zo'n 45.000 gesproken boeken. Alles wat daarvoor nodig is, is een bibliotheekpas en een internetverbinding. Na het aanmelden neemt een medewerker van Bibliotheekservice Passend Lezen contact op om de gegevens en Verklaring Leesbeperking samen door te nemen. Wie geen lid is van de bibliotheek kan zich aanmelden via www.passendlezen.nl. Na de inschrijving kan worden gekozen uit meer dan 75.000 gesproken boeken, circa 125 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften en 15.000 brailleboeken.
Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekwestachterhoek.nl, kies in de oranje balk 'lezen' en kijk daarna bij 'Alles over moeite met lezen'. Het is ook mogelijk contact op te nemen met de klantenservice van bibliotheek West Achterhoek, 0314-33 34 45.