Leden van De Bosruiters uit Keijenborg, die het 70-jarig bestaan vierden. Foto: PR
Leden van De Bosruiters uit Keijenborg, die het 70-jarig bestaan vierden. Foto: PR

Keijenborgse Rijvereniging de Bosruiters vierde 70-jarig bestaan

KEIJENBORG - Rijvereniging de Bosruiters vierde zondag 15 april samen met haar leden haar 70-jarig bestaan. Het was een leuke dag met mooi weer en het motto: 'alles mag niks hoeft'. Er werd onder het genot van een hapje en een drankje dressuur gereden, gesprongen en enkele leden lieten een leuke kür op muziek zien. Alle leden kregen na afloop een groen Bosruitershirt aangeboden. Deze shirts werden gesponsord door Pfixx Solar B.V. waarvoor hartelijke dank.

Geschiedenis van de vereniging
Op een vergadering van de Jongeren Boeren en Tuinders Bond (J.B.T.B.) is het allemaal begonnen. Er werd een voorstel gedaan om ook in Keijenborg een ruitervereniging op te richten. Na enig onderhandelen werd besloten op 28 februari te gaan paardrijden. Het enthousiasme was erg groot en van het begin af aan werd de vereniging druk bezocht. Men kwam met Belg of volbloed en met of zonder zadel. Toen werd officieel besloten te komen tot oprichting van een ruitervereniging.

Op 5 maart werd de eerste vergadering belegd en het bestuur gekozen: G. Kleve als voorzitter, waarnemend voorzitter P. Smeenk, secretaris/penningmeester A. Hilderink, bestuursleden H. Beulink en R. Zents. Als instructeur werd de heer W. te Grotenhuis uit Westendorp gekozen. De naam 'De Bosruiters' werd gekozen omdat het oefenterrein in een bosrijke omgeving lag. De contributie werd vastgesteld op 1 gulden per maand.
In het eerste jaar na de oprichting werd al een cross country georganiseerd. Joop Loskamp sleepte meteen de eerste prijs in de wacht. Na enige jaren werd er ook deelgenomen aan diverse grote wedstrijden, zoals bondskampioenschappen. Hier werden hoge ogen gegooid, en de Bosruiters werden afgevaardigd naar de Nationale Kampioenschappen in Eindhoven. Joop Loskamp behaalde een derde prijs in de Zware Dressuur. Theo Diesvelt werd ook derde maar dan in de het springen.
Door de jaren heen werd er door de leden aan diverse cursussen deelgenomen zoals kadercursussen, instructeurs cursussen en het bronzen insigne, nu te vergelijken met het ruiterbewijs. In verband met ziekte moest de heer Te Grotenhuis, die vanaf het begin instructeur was, afscheid nemen van de Bosruiters. Na een hoop telefoontjes is uiteindelijk Roelof Lutke Willink uit Borculo aangenomen als instructeur. Door zijn enorme inzet werden de resultaten steeds beter. Hij formeerde ook een achttal waarmee de Bosruiters meerdere jaren kringkampioen werden.
Tot 1973 was het heel normaal dat men met z`n allen in de vrachtwagen naar concours ging. Het centrale oplaatpunt was bij de familie Harmsen aan de Varsselsestraatweg. De meeste deelnemers moesten eerst soms wel 3 of 4 kilometer te paard lang de weg komen. Hierna veranderde dat snel. Men ging meer individueel wedstrijden rijden en er werden eigen trailers aangeschaft. In 1974 moest er door stofoverlast naar een ander oefenterrein uitgekeken worden. Er werd op diverse terreinen gereden maar er kon geen definitief terrein gevonden worden. In 1976 kon men een stuk weiland huren, alleen mocht er geen gebouwtje op geplaatst worden.
In 1976 vertrekt instructeur Roelof Lutke Willink. Als tijdelijke inval wordt Joop Wolters uit Harreveld aangetrokken, die in 1977 werd opgevolgd door vaste instructeur Anton Groot Kormelink uit Groenlo. Een nieuwe mijlpaal in het bestaan van De Bosruiters is in 1979 als een nieuw terrein wordt gevonden bij de familie Kempers aan de Steenderenseweg. Met man en macht werd aan de omheining gewerkt, na een paar jaar is er ook verlichting en bij het oefenterrein een kantine, die nu nog steeds door Carla en Jacques wordt beheerd. Ook in dit jaar kreeg de vereniging volledige rechtspersoonlijkheid door middel van statuten en een huishoudelijk reglement en schreef de vereniging zich in bij de Kamer van Koophandel in Zutphen.

In 1981 werden de clubkampioenschappen ingesteld, waar Joop Kempers als eerste clubkampioen werd. In 1988 werd Wendy Barnstijn uit Baak bereid gevonden les te geven. Per 1 januari 1993 gingen De Bosruiters na bijna 45 jaar over van de Nederlandse Katholieke Bond (N.K.B.), naar de Koninklijke Nederlandse Federatie van Landelijke Rijverenigingen (K.N.F.). In 2005 kwam Annet Woolschot als instructeur bij De Bosruiters, in 2007 maakte zij plaats voor Jasmijn Jansen. Tevens hebben 'De Bosruiters' een reserve instructrice, dit betreft Ans Vels.

Meer informatie over de vereniging staat op de site, of mail Monique Schiphorst.


www.debosruiters.com

moniqueschiphorst@hotmail.nl


51ste internationale wegrace Hamove

Vervolg van de voorpagina

HENGELO - De 51ste internationale wegrace wordt in het weekend van 5 en 6 mei gehouden op de Varsselring in Hengelo Gld. Organisator Hamove heeft weer een spectaculair en vol programma samengesteld.

2-Stroke klasse en V-Ring Treffen krijgen een vervolg
Vorig jaar werd er tijdens de 50ste jubileumeditie met veel succes een 2-Stroke klasse georganiseerd. De rijders en het publiek waren laaiend enthousiast, dus de Hamove heeft besloten deze klasse een vervolg te laten geven in 2018. Het heerlijke geluid van 125cc, 250cc en 500cc tweetaktmotoren zullen tijdens het weekend weer te horen zijn in Hengelo Gld.
Ook zijn de caferacers met het V-Ring Treffen weer van de partij. Een mooie samenwerking tussen de Hamove en DutchCafeRacers, waarbij de rijders zorgen voor vertier zowel op als naast de baan.

Rennerskwartier
Er zijn zoals ieder jaar volop activiteiten in het rennerskwartier. Natuurlijk kunnen de coureurs en teams van dichtbij worden bekeken, zijn er merchandise stands, een stand met een elektrische superbike en zijn de klassieke en moderne motoren van de caféraces te bewonderen. Ook aan de kinderen is gedacht met een springkussen en mini-crossbaan. Zaterdagavond is er gezelligheid met live muziek in het race-café en op zondag zijn de podiumceremonies en parc fermé voor iedereen te bezoeken.

Gratis tribuneplaatsen en videowall
Bij aankoop van een entreekaart kan men gratis plaatsnemen op de tribunes rond de Varsselring. Van alle races wordt live verslag gedaan door commentatoren die over het hele circuit te horen zijn. De bezoekers van de hoofdtribune hebben nog extraatje, want zij hebben zicht op de videowall waar beelden te zien zijn van diverse camera's rond het circuit. Daarnaast is het mogelijk om via een app op de telefoon de livetiming te volgen. Zo hoeft men helemaal niets meer van de races te missen.

Zaterdag 5 mei staan de kwalificatietrainingen op het programma, die beginnen vanaf 8.30 uur. Aan het einde van de middag worden er races verreden voor de NK Classics en Camathias Cup. Op de wedstrijddag start de eerste race om 9.00 uur en zijn er in totaal dertien races te zien. Een kaart voor de zondag kost 20 euro voor volwassenen. De jeugd van 12 tot 18 jaar betaalt 10 euro aan de kassa en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.


www.hamove.nl