Het vernieuwde Hengelose Oranjecomité op het veld aan de Leliestraat. V.l.n.r. Linda Claver, Blanchett Köhler, Bianca Gosselink (voorzitter) en Maaike te Stroet. Foto: Luuk Stam
Het vernieuwde Hengelose Oranjecomité op het veld aan de Leliestraat. V.l.n.r. Linda Claver, Blanchett Köhler, Bianca Gosselink (voorzitter) en Maaike te Stroet. Foto: Luuk Stam

Vernieuwd Oranjecomité brengt
Koningsdag terug naar de Leliestraat

Oranjecomité versterkt zich met drie nieuwe bestuursleden

Door Luuk Stam

HENGELO – Hengelo viert Koningsdag 2018 niet meer in het dorpscentrum, maar aan de Leliestraat. Hier zullen onder meer de start van de optocht, activiteiten voor de kinderen en de kindervrijmarkt plaatsvinden. Dit gebeurt onder leiding van een vrijwel geheel vernieuwd Oranjecomité. Van het oorspronkelijke bestuur is alleen voorzitter Bianca Gosselink over. Zij heeft versterking gekregen van Blanchett Köhler, Linda Claver en Maaike te Stroet.

Vorig jaar luidde het comité – toen nog bestaande uit twee bestuursleden – de noodklok. Het voortbestaan van Koningsdag in Hengelo hing aan een zijden draadje. Op de roep om nieuwe bestuursleden reageerde Maaike te Stroet. "Ik heb er zelf heel goede herinneringen aan", verklaart zij nu. "Mijn kinderen gaan straks naar de basisschool en ik vind dat zij dit ook mee moeten kunnen maken."

Ook Blanchett Köhler besloot zich aan te sluiten, met als voornaamste reden haar eigen 9-jarige dochter. "Het is zo leuk als die kinderen op dat terrein met een eigen portemonneetje rond kunnen struinen", vindt Köhler. "Het moet niet zo zijn dat je hier in Hengelo een jaar geen Koningsdag hebt, want iets dat weg is, krijg je niet zomaar weer terug."

In het kielzog van Köhler meldde ook Linda Claver zich aan als bestuurslid en zo is het Hengelose Oranjecomité nu vier vrouwen sterk. Daarmee is het gewenste aantal van zes bestuursleden weliswaar nog niet bereikt, maar is het comité wel in staat om de organisatie van komende Koningsdag op vrijdag 27 april op zich te nemen.

De voorbije jaren vonden de oranjefestiviteiten steeds plaats in de Spalstraat, de Bleekstraat en de Veemarktstraat. Hierbij speelde de horeca in het dorpscentrum een belangrijke rol en was de ruimte voor attracties en andere activiteiten voor kinderen beperkt. "Dat terwijl Koningsdag juist moet draaien om de kinderen", vindt Gosselink.

Het is de belangrijkste reden dat het feestterrein in zijn geheel terugkeert naar de vroegere locatie aan de Leliestraat. Hier op het grote grasveld is er meer ruimte voor activiteiten voor de kinderen. Net als in het verleden zal op het veld ook een grote feesttent komen te staan. "Het wordt ouderwets gezellig", belooft Gosselink.

Om geld op te halen ten behoeve van de organisatie van de Hengelose viering van Koningsdag wordt een collecte gehouden. Tussen maandag 16 april en vrijdag 20 april zullen leden van voetbalvereniging Pax hiervoor langs de deuren gaan. Daarnaast is het Oranjecomité nog op zoek naar sponsoren. Wie een bijdrage wil leveren, kan zich melden via claver.linda@gmail.com.