Bewoners Achterhoek bezorgd over verdwijnen landschap

ACHTERHOEK - Maar liefst 2.866 mensen hebben hun handtekening gezet onder de petitie 'Help, ons Achterhoekse landschap verdwijnt'. Met de petitie roepen de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Natuurmonumenten gemeenten op om te zorgen voor het behoud van het karakteristieke Achterhoekse coulisselandschap om daarmee de verdere afname van de biodiversiteit tegen te gaan. De petitie wordt overhandigd aan de onderhandelende partijen, zodat zij de nodige maatregelen kunnen opnemen in het coalitieakkoord.

De gemeente Bronckhorst viel de eer te beurt om als eerste gemeente van de regio Achterhoek de petitie in ontvangst te nemen. Wilko Pelgrom, lijsttrekker van het CDA in de gemeente Bronckhorst zei daarop toe om samen met inwoners en boeren aan de slag te gaan en de petitie mee te nemen in de onderhandelingen. De komende weken wordt de petitie ook overhandigd in de gemeente Aalten, Berkelland, Doetinchem, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

Achtergrond
Onderzoek van de Radbouduniversiteit Nijmegen naar insectensterfte heeft aangetoond dat de biomassa aan insecten afgelopen 27 jaar dramatisch is teruggelopen. De onderzoekers geven aan dat de hoeveelheid strekkende meters houtwallen en bloemrijke greppels een groot positief effect heeft op de biodiversiteit. Juist deze elementen verdwijnen de laatste jaren uit het Achterhoekse landschap. Reden voor de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Natuurmonumenten om een petitie te starten. Dat de inwoners de zorgen delen, blijkt uit het grote aantal handtekeningen dat is gezet.


taNDem: grensoverschrijdende
kunst- en cultuurbarcamp

REGIO – Er is grote belangstelling voor het eerste grensoverschrijdende kunst- en cultuurbarcamp van het project taNDem op 12 apriL. Voor Nederlandse kunst- en cultuurmakers uit de EUREGIO is er nu nog een laatste mogelijkheid tot aanmelding.

Het nieuwe grensoverschrijdende kunst- en cultuurproject taNDem heeft als doel om Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers in tandems bijeen te brengen. Op 12 april 2018 vindt daarom van 10.00 tot 16.30 uur bij Kloster Bentlage in Rheine (Duitsland) het taNDemcamp18 plaats. Hier kunnen de deelnemers potentiële projectpartners uit het buurland vinden en grensoverschrijdend netwerken.

Het bijzondere aan deze dag is dat er geen vastgesteld programma is. Dit formaat is vooral voor de kunst- en cultuursector zeer geschikt, leggen de inhoudelijke projectleiders Andre Sebastian en Johan Godschalk uit. "Wij wilden bewust geen traditionele bijeenkomst organiseren en de kunst- en cultuurmakers een vastgesteld programma voorleggen. Zij zijn de creatieve mensen en daarom moeten ze zelf actief worden, meedoen en de dag vormgeven." Het motto is: kennismaken, uitwisselen en informeren.

De deelname aan het tweetalige taNDemcamp is gratis en inclusief eten en drinken. De projectleiding roept Nederlandse kunstenaars en cultuurmakers – zowel professioneel als amateurs – op om mee te doen en mogelijke Duitse partners voor een gezamenlijk project te ontmoeten. De kunstenaarstandems kunnen maximaal 15.000 euro subsidie uit het project ontvangen. Het jaarthema van 2018 is: 'Sehnsuchtsort Heimat: Waar ben ik thuis?'

Meer informatie over het project is beschikbaar op: www.tandemkunst.eu. Aanmelden via: https://tandemcamp18-nl.eventbrite.de.