Harm Baarslag vertelt over zijn werk als wijkagent in Bronckhorst. Foto:PR
Harm Baarslag vertelt over zijn werk als wijkagent in Bronckhorst. Foto:PR

Boeiende middag met wijkagent Baarslag bij Ons Contact

Steenderen - Wijkagent Harm Baarslag was te gast bij Seniorensoos Ons Contact. Hij gaf de aanwezigen een inkijkje in zijn leven als wijkagent en gaf nuttige informatie en adviezen.

Baarslag is in 1980 bij de politie begonnen, dus al 38 jaar. Eerst als rechercheur, daarna als wijkagent. Hij is bij de landelijke politie geweest, ook in Groenlo en Beltrum. En sinds 2010 in de gemeente Bronckhorst waar zijn sociale rol groot is. Hij had een eigen plek in Steenderen, maar deze is sinds kort opgeheven. Baarslag heeft veel veranderingen meegemaakt, waaronder een veranderend teneu. Van witte boorde naar lichtblauwe boorden en sinds enige tijd op de sportieve toer in een zwart/ gele polo.

Het hoofdbureau Noord en Oost Gelderland is gevestigd in Apeldoorn. De gemeente Bronckhorst valt onder Doetinchem /West, waaronder ook Oude IJsselstreek, Berkelland en Montferland valt. Het is een uitgestrekt gebied. Baarslag geeft toe dat er veel veranderingen zijn geweest bij de politie, waar hij niet altijd blij mee is. Maar hij is wel trots op zijn collega's die alles in het werk stellen om de zaken die spelen goed te laten verlopen.

Bellen en appen
Baarslag spoort de mensen aan om bij verdachte situaties het noodnummer 112 te bellen. In tengenstelling tot wat veel mensen denken, dat ze het nummer alleen in uiterste noodgevallen mogen bellen. "Juist wel bellen, want dan kan de politie snel ingrijpen als het nodig is", is zijn advies.

Ook een buurtapp kan heel handig zijn. Tegenwoordig worden er (te) veel mensen aan de deur lastig gevallen door mensen die iets te koop aanbieden of een hele goede babbeltruc hebben en hiermee binnen komen. Veel wijken hebben hiervoor een buurtapp opgericht zodat ze elkaar kunnen waarschuwen als ze iets verdachts zien. Hiermee kan men werken aan de veiligheid in en rond het dorp. Er komt dan ook een bord met de tekst 'Attentie WhatsApp buurtpreventie', vertelt Baarslag.

Woensdag 4 april om 14.30 uur komt het mannenkoor Mengelmoes uit Didam de senioren vermaken. Zij brengen onder begeleiding van piano en drums een repertoire voor elk wat wils in het lichte genre.


Humor en conferences met een
Achterhoekse inslag

Zelhem - Zaterdag 7 april speelt het duo 'Eén en Ander' in theater 'de Brink' in Zelhem. Het duo bestaat uit Erik Knoef en Anita Oldenhave. Een avondje 'Eén en Ander' betekent genieten van een programma met sketches, conferences en liedjes waarbij zij zichzelf begeleiden op gitaar, mondharmonica, klarinet, fluit en accordeon. De voorstelling begint om 20.00 uur.

Erik Knoef is een bekende naam als het gaat om humor en conferences met een Achterhoekse inslag. Als lid van cabaretgroep 'Hoe? Zo!' schreef en speelde hij tientallen sketches en liedjes. De cabaretgroep bestaat nog steeds, maar een jaar geleden kwam er een project bij. Hij ontmoette de Zelhemse Anita Oldenhave, die met haar stem, maar ook met de instrumenten die ze bespeelde en haar humor perfect bleek te passen bij zijn gevoel voor entertainment. Het verschil met 'Hoe? Zo!' is, volgens Erik Knoef, dat duo 'Eén en Ander' de muziek veel meer als uitgangspunt heeft en dat je als duo sneller op elkaar bent ingespeeld.

Achterhoeks Volkslied
Eén van de nummers die Erik schreef is het Achterhoeks Volkslied, een lied waarin de schoonheid van de Achterhoek en haar inwoners wordt bezongen en waarin vooral de karakteristieke eigenschappen als de gastvrijheid en het Naoberschap aan de orde komen. Dit jaar wordt 350 jaar Achterhoek herdacht en gevierd en wil het duo, als inwoners van Zelhem en dus de Achterhoek, van het optreden in De Brink iets bijzonders maken door het Achterhoeks Volkslied te presenteren.

Mannenkoor
Omdat Erik en Anita vinden dat een volkslied waardig gebracht moet worden, hebben ze contact gezocht met het Zelhems Mannenkoor. Het lied werd voorgelegd met als resultaat dat het hele koor op 7 april acte de préséance zal geven om hen te ondersteunen bij de presentatie van het volkslied. Naast het volkslied zal het Mannenkoor nog enkele nummers ten gehore brengen. Door deze samenwerking ontstaat een afwisselend programma met luisterliedjes in het dialect (ook een enkele cover). Daarnaast conferences met typetjes en gedichtjes, waarbij de lachspieren danig zullen worden aangesproken.

Optreden duo 'Eén en Ander' in 'de Brink'