Bovenbouwleerlingen van basisschool Bekveld werken aan de klimaatwatertafel onder leiding van Tonny Geverinck van de gemeente Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
Bovenbouwleerlingen van basisschool Bekveld werken aan de klimaatwatertafel onder leiding van Tonny Geverinck van de gemeente Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Masterclass over Waterbeheer voor Bekveldse leerlingen

BEKVELD - De groepen 6, 7 en 8 van basisschool Bekveld kregen dinsdag 27 maart een masterclass over duurzaam waterbeheer. Deze les is ontwikkeld om ook kinderen bewust te maken van het belang van schoon water. Juf Hennie van der Burg droeg haar leerlingen voor anderhalf uur over aan Tonny Geverinck, beleidsmedewerker riolering van de gemeente Bronckhorst en José van 't Hull, gebiedskenner van het Waterschap Rijn en IJssel.

Door Liesbeth Spaansen

De bovenbouw van de Bekveldse school is al vanaf januari bezig met het project Nederland Natte Voeten. Naast de lessen op school bezochten ze het Watermuseum in Arnhem, waar ze veel leerden over water. Ze kenden oorzaken en gevolgen van de watersnoodramp in 1953, van de klimaatverandering, kenden het belang van drinkwater, de kringloop van het water en hoe schoon water vuil wordt. Tijdens deze masterclass keken de kinderen naar verschillende filmpjes.

Tonny Geverinck liet zien wat er gebeurt als regenwater en vuil water, bijvoorbeeld van het autowassen, bij elkaar in het riool terecht komt. Deze ene buis leidt naar de rioolwaterzuivering, waar het water weer wordt schoongemaakt. Gemiddeld valt er 90 centimeter water per vierkante meter. Hij vertelde vervolgens alles over wat de gemeente doet om het water te beheren. Daarbij kon hij gebruik maken van de klimaatwatertafel. Deze tafel laat een dorp zien aan een soort van uiterwaard, met straten, pleinen en tuinen. Door een flinke regenbui, een vrijwilliger voor het beregenen met de gieter was snel gevonden, kwam dit dorpje blank te staan. De leerlingen mochten zelf bedenken hoe de problemen van het overtollige water konden worden opgelost. Ondanks dat dergelijke problemen in het buitengebied waar de kinderen van de Bekveldse school wonen, minder voorkomt, konden zij wel de antwoorden geven. Het is beter dat het regenwater in de bodem weg kan zakken. Met hulp van Tonny zagen ze dat het bijvoorbeeld beter is om een grindpad te hebben in plaats van tegels voor de oprit, dat het beter is om gras te hebben als tuin en zelfs een dak met speciale plantjes zorgt voor het goed opnemen van het regenwater.

José van 't Hull vertelde over de taken van het Waterschap: beheren van dijken, vaarwegbeheer, waterbeheer en zorgen voor schoon water. In Nederland zijn 22 waterschappen die vele kilometers dijken en kaden beheren. Groot gevaar zijn de muskusratten, die holen en gaten in de dijken maken. Voor de vissen worden speciale vispassages aangelegd. Het theoretische deel van deze les werd afgewisseld met praktijkopdrachtjes. Twee kinderen mochten hun handen wassen. De eerste zette de kraan open, zeepte zijn handen in en spoelde af. Resultaat; drie liter water gebruikt. De tweede deed eerst de zeep op haar handen en spoelde toen af. Zij gebruikte maar één liter water. Hoeveel water nodig is om iets te doen, heet watervoetafdruk. Om één hamburger te produceren is 2400 liter water nodig, voor het maken van een spijkerbroek 4000. Die hoeveelheden verbaasden de leerlingen wel. Het welles/nietes spel werd met verve gespeeld: wat mag wel en wat niet door de gootsteen worden gespoeld. Duidelijk was al wel dat chloor, nagellak remover en lijm niet mag worden weggespoeld. Bedorven melk, bloemenwater, afwasmiddel en shampoo geeft geen problemen. Juf Hennie bedankte Tonny en José voor de leerzame lessen. Tonny vond het heel leuk om over het waterbeheer te vertellen en nog leuker dat de leerlingen heel geïnteresseerd waren. José genoot van een leuke en fijne les en vond de leerlingen heel enthousiast.