De 'Official Tribute to Hanska 2018' in een uitverkochte Zaal Herfkens. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
De 'Official Tribute to Hanska 2018' in een uitverkochte Zaal Herfkens. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

Oude tijden herleven met een avond vol Hanska klassiekers

BAAK- Klokslag half acht kwam een busje vanuit Zutphen voorgereden bij café zaal Herfkens. Vijftien mannen gekleed in een bruin Hanska shirt renden de bus uit richting de café. Kwam dit door de koude wind en het feit dat ze geen jas aan hadden of was het de drang naar een gezellige avond met vol klassieke meezingers?

Het was 3 februari 2018 precies twintig jaar geleden dat levensgenieter Hans Wonnink, oprichter van het Hanska Duo, overleed. Ter ere van hem werd de 'Official Tribute to Hanska 2018' gehouden. De organisatie van deze avond lag in handen van de Coöperatie Hanska Duo uit Baak, die de muzikale nalatenschap van Hans Wonnink wil waarborgen. Het duo maakte dertig jaar muziek en speelde in de Achterhoek, gedeelten van de Liemers en Twente. Vaste prik was hun optreden tijdens de kermis in Baak, daar stonden ze drie dagen lang feest te vieren in café Sesink, het huidige Wapen van Baak.

Waardig eerbetoon
De muzikale avond werd geopend door de Boetners, een band die duidelijk geïnspireerd is door Normaal. Naast bekende nummers van deze band speelden ze ook eigen nummers.
Met de Hanska band ging de uitverkochte zaal vanaf half elf terug in de tijd. Alle Hanska hits, zoals 'Medicijnen', 'Schat woar blief ie' en 'Kermis tied' kwamen voorbij in twee sets en werden uit volle borst meegezongen door alle Hanska fans. Ze waren deze avond één grote, feestvierende familie. Ze waren allemaal, net als tien jaar geleden, voorzien van een uniek shirt in één kleur. Bij het nummer 'Ein Prosit' gingen massaal de glazen omhoog. Kleinzoon Niek, van wijlen Hans Wonnink zong op het podium mee met de 'Jipjappen blues'. Van oud- Hanska drummer en frontzanger Fred Duyn kreeg hij de originele hoed overhandigd waarmee zijn opa de laatste jaren op pad ging.

"Het was een 'Hanskawaardig' eerbetoon zoals Hans Wonnink het gewild zou hebben, waar Hanskaliefhebbers van heinde en ver van hebben genoten. Op de Facebookpagina van Hanska Duo is te zien waar ze allemaal vandaan komen. Dit geeft aan dat Hans met zijn busje in al die jaren op veel plekken heeft gespeeld en zijn muziek nu nog wordt gewaardeerd. "Wij dragen hier al tien jaar een steentje aan bij", aldus Werner Willemsen en Roy Wolbrink.


De 'Official Tribute to Hanska 2018' in een uitverkochte Zaal Herfkens. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman