Cortenoever bij Brummen ondergedompeld door de IJssel in 1926. Foto: Regionaal Archief Zutphen
Cortenoever bij Brummen ondergedompeld door de IJssel in 1926. Foto: Regionaal Archief Zutphen

De IJssel: heilbrenger, vijand en bondgenoot'

RUURLO - De januarilezing op 10 januari wordt verzorgd door landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen en heeft als titel: 'De IJssel: heilbrenger, vijand en bondgenoot'. De lezing wordt gehouden bij De Sprankel aan de Domineesteeg in Ruurlo. Aanvang 20.00 uur.

De schijnwerper op een rivier die ook grote betekenis heeft gehad voor Ruurlo. Door de tijd heen heeft de IJssel zich van alle kanten laten zien. Ze gaf magische bescherming, bood kansen om geld te verdienen en verschafte extra veiligheid in de verdediging van de vrijheid maar ze kon ook vreselijk huishouden, als dijken wegspoelden en het land overstroomde.

Woensdag 10 januari houdt landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen een lezing over de wonderlijke relatie tussen de mens en de IJssel. Verteld wordt over de magnetische kracht die de rivier meer dan 1000 jaar geleden uitoefende op de mens, de opkomst van Zutphen en andere steden langs de IJssel, de verering van de rivier als goddelijke kracht, de wijze waarop de IJssel werd beteugeld om gebruik te kunnen maken van haar vruchtbare sediment en de karakterverandering van de rivier door de grootschalige bedijkingen. Uitgelegd wordt dat de IJssel steeds meer haar schaduwkant toonde, gewelddadiger werd. Een ondeugd, die als een geschenk uit de hemel kwam als Spaanse of Franse legers moesten worden gestuit in hun opmars. Tenslotte lukte het de IJssel milder te stemmen; de mens had geleerd van zijn fouten en gaf haar meer ruimte. Maar de geschiedenis van de relatie mens en IJssel laat zien dat alles betrekkelijk is...


De Zieuwentse zangeres Suzan Stortelder en de Harreveldse gitarist Freek Rikkerink. Foto: PR