Het gemengd koor Soglasjije uit Zeist zingt vespers in de Bronkhorster Kapel. Foto: PR
Het gemengd koor Soglasjije uit Zeist zingt vespers in de Bronkhorster Kapel. Foto: PR

Orthodox kerstfeest in Bronkhorst

BRONKHORST - Bronkhorst beleeft zondag 7 januari opnieuw een kerstfeest. Op die dag viert de Russisch Orthodoxe kerk haar kerstfeest. Wat is er mooier dan dat feest luister bij te zetten met het optreden van de vesper uitgevoerd door het gemengd koor Soglasjije uit Zeist.

Voor het eerst in de historie zullen die karakteristieke orthodoxe tonen klinken in de Bronkhorster kapel. Dat in Rusland, Servië en Georgië het kerstfeest later wordt gevierd dan in het westen komt doordat de orthodoxe kerken in die landen niet de Gregoriaanse kalender, maar de Juliaanse kalender volgen.

De Bronkhorster kapel trekt traditioneel veel muziekliefhebbers. Bij de Bach-concerten moesten stoelen worden bijgeplaatst om alle belangstellenden een plaats te kunnen bieden. Het optreden van het gemengde zangkoor uit Zeist, op 7 januari, is een nieuw cultureel hoogtepunt voor de kapel van Nederlands kleinste stadje. Het Zeister Soglasije (Russisch voor harmonie en vriendschap) heeft een naam opgebouwd met zijn optredens. Het is een gemengd vriendenkoor van amateurs waarin vrouwen- en mannenstemmen het karakteristieke orthodoxe geluid vertolken. De muziek is innerlijk, meditatief. In de Russische orthodoxe opvattingen is uitsluitend de menselijke stem daar het middel voor. Instrumenten door mensenhanden vervaardigd zijn daarbij ongewenst.

De schoonheid van deze muziek is volgens de opvattingen van de oosterse orthodoxie niet alleen gemaakt voor het gehoor maar ook voor het gemoed en voor de vergroting van de fijngevoeligheid van het hart. De stem, van God gegeven, moet ervoor zorgen dat de muziek werkt als een hemelse ladder op oude teksten van eeuwen terug. Sommige gezangen zijn soms meer dan 1500 jaar geleden ontstaan uit ervaring met geboorte, leven en dood. Het oorspronkelijke fundament zijn de mannenstemmen. Met de donkere, sonore klank wordt de hemel op aarde gebracht.

De vesper, het avondgebed, maakt deel uit van een reeks van dagelijkse gebedsbijeenkomsten binnen de christelijke traditie en werd in de late namiddag of vroege avond gehouden. De vesper kent zoals elke christelijke bijeenkomst een liturgie met vaste onderdelen. Anders dan in de protestantse kerkdienst speelt het gesproken woord in de Russische liturgie geen rol van betekenis. In deze vesper vindt men ook geen sacrament.

Hier voert het koor voor Russische kerkmuziek Soglasije de vesper uit. Dit koor werd in 1993 door een achttal ouders van de Vrije School gevormd en zingt sindsdien deze muziek in een uitgebreider samenstelling. Het koor dat onder meer heeft gezongen in Amersfoort, in de grote kerk in Wijk bij Duurstede, in Ruinen, Bilthoven en op diverse plaatsen in Zeist, staat onder leiding van de ervaren dirigent Ben van den Bosch; altijd in gepaste locaties in de zetting van de Vesperdienst.

Aanvang van dit bijzondere gebeuren op 7 januari 2018: 17.00 uur. Toegang vrij. Beperkte plaatsruimte. Er wordt een collecte gehouden voor de Vrije Scholen in Sint Petersburg.