Voor zijn poëzieles op Achterhoekse basisscholen liet Sander Grootendorst zich onder andere filmen voor de kast met vele bundels van Willem Sluiter in museum De Scheper in Eibergen en toog hij ook nog eens naar het beeld van A.C.W. Staring in Vorden. Foto: PR
Voor zijn poëzieles op Achterhoekse basisscholen liet Sander Grootendorst zich onder andere filmen voor de kast met vele bundels van Willem Sluiter in museum De Scheper in Eibergen en toog hij ook nog eens naar het beeld van A.C.W. Staring in Vorden. Foto: PR

Schooljeugd opent met poëzieproject viering 350 jaar Achterhoek

ACHTERHOEK - De viering van 350 jaar Achterhoek begint direct in het nieuwe jaar bij de jeugd. Leerlingen van de groepen zeven en acht van alle Achterhoekse basisscholen mogen de aftrap verrichten. Met een groot poëzieproject dat uitmondt in een zomerexpositie van Bie Winkels in Gelselaar. Dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst uit Zutphen heeft hierbij voor de schooljeugd een lesprogramma ontwikkeld, waarin naast poëzie veel natuur zit en een vleugje cultuurhistorie.

Het poëziefestijn van Bie Winkels in Gelselaar voor de basisscholen is één van de vele activiteiten waarmee in 2018 wordt gevierd dat de dichter Willem Sluiter 350 jaar geleden deze streek zijn naam gaf. De naam is ontleend aan zijn bekendste dichtregels: "Waer iemant duisent vreugden soek/ Mijn vreugt is in dees' achter-hoek." Zijn Achterhoek-regels werden in 1668 gepubliceerd. Ze staan onopvallend tussen de vele regels van het gedicht Eensaem Huis- en Winter-Leven.

Belangrijkste Berkeldichter
Sander Grootendorst was al vaker betrokken bij activiteiten die herinneren aan de in Neede geboren dichter Willem Sluiter (1627-1673), die predikant was in Eibergen en wiens werk eeuwenlang zeer populair was. Sluiter hief een lofzang aan op het buitenleven en wordt de belangrijkste Berkeldichter genoemd. Bij dit riviertje raakte ook Grootendorst via zijn werk nauw betrokken. Hij neemt voor zijn lesprogramma Sluiters werk als uitgangspunt, maar schenkt ook aandacht aan andere grote Achterhoekse dichters. Tevens belicht hij de streekgeschiedenis. Poëzie is in het lesprogramma nauw verweven met de natuur, waarover Grootendorst veelvuldig publiceert als journalist.

Zomerexpositie in Gelselaar
Basisscholen in de Achterhoek kunnen op twee manieren deelnemen aan dit poëzieproject, dat mede is bedoeld om er werkstukken, waarin een gedicht moet zijn verwerkt, van te maken voor een zomerexpositie, in de schuur van de monumentale boerderij Winkels aan de Dorpsstraat in Gelselaar. De scholen kunnen Sander Grootendorst een lesprogramma laten verzorgen, of een digitale versie van dit programma aanschaffen en de les door eigen personeel laten geven. Deelname aan één van beide vormen verschaft toegang tot de zomerexpositie gedurende de maanden juli en augustus van 2018 van Bie Winkels. Deze wordt waarschijnlijk aangekleed met andere poëzieactiviteiten. Een jury kiest uit alle inzendingen van de Achterhoekse basisscholen twaalf werkstukken om te tonen tijdens de zomerexpositie van Bie Winkels en bepaalt wie de winnaar is van deze twaalf. Per school mogen drie werkstukken worden ingezonden.

Filmpje vooraf op YouTube
Dat de inmiddels tot een stichting omgevormde projectgroep Bie Winkels in Gelselaar deze grote Achterhoekse activiteit organiseert, is niet vreemd. Vanaf haar ontstaan heeft ze poëzie hoog in het vaandel staan en werkt ze samen met het basisonderwijs. Bovendien is de Achterhoekse streekschrijver H.W. Heuvel er geliefd. Er is poëzie in het kind, stelde hij al. Naast boerderij Winkels in Gelselaar, waar Heuvel schoolhoofd was, staat een kunstwerk, dat vooral is bedoeld om hem te eren. Hij schreef een eeuw geleden ook al een boek over Willem Sluiter. Met een filmpje op YouTube, dat dient ter introductie op de les, informeert de organiserende stichting ook over het poëzieproject. Zie www.youtube.com/watch?v=5cMk1ZVCbmw. Stichting Fonds 1819 en het Prins Bernhard Cultuurfonds maken met hun financiële steun het project mogelijk.


Achterhoekse gemeenten: 'ja' tegen sterkere samenwerking

ACHTERHOEK - De Achterhoekse gemeenteraden willen de samenwerking in de Achterhoek versterken. Regio Achterhoek heeft hiervoor in de herfst een voorstel gedaan ('De Achterhoek werkt door'). Dit is door een ruime meerderheid van de raden positief ontvangen. Begin 2018 komt er een gedetailleerde uitwerking van het plan.

Kern van het voorstel is om met een brede coalitie van partners samen de koers van de Achterhoek te bepalen voor de sociaal-economische agenda richting 2030. Overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke partners als woningcorporaties, onderwijs en de zorgsector zijn hiervoor aan zet. Doel hiervan is meer focus op acties die de Achterhoek nu nodig heeft, sneller tot besluiten komen en een sterker gezicht naar buiten.

Vertrouwen
De zeven gemeenteraden hebben in november en december gesproken over het voorstel. Voorzitter Mark Boumans: "Deze uitkomst betekent dat we op volle kracht kunnen doorgaan. We zijn heel blij met de steun en belofte om mee te werken van een groot deel van de raadsleden, met hun vragen en opmerkingen en met de opbouwende kritiek die zij gegeven hebben. Ook het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisaties hebben de afgelopen periode hun steun betuigd. Ik zie meer overeenkomsten dan verschillen en heb vertrouwen in onze gemeenten, onze partners en in dit unieke samenwerkingsmodel waarmee wij als regio voorop lopen. We gaan het voorstel nu aanscherpen. 2018 wordt een belangrijk jaar voor de samenwerking in de Achterhoek."

In de Regio Achterhoek werken de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk samen.