Veelzijdig programma Ons Contact

Steenderen - Het jaarprogramma van de seniorensoos Ons Contact is voor 2018 verrassend en divers. Het wordt een bijzonder jaar voor de soos, want ze viert haar vijftigjarig jubileum.

Bijna elke eerste woensdag van de maand, met uitzondering van de zomermaanden en in mei de tweede woensdag, is iedere senior van harte welkom om half drie in het Anker of elders. Kosten bedragen tien euro en zijn inclusief koffie en een drankje.
Het jubileumjaar wordt geopend op 3 januari met de traditionele verhalenbingo. Elke aanwezige neemt zelf één of twee prijsjes mee. Op 7 februari speelt Ben Wissink in café/restaurant Den Bremer in Toldijk. Hij speelt bekende wereld melodieën op zijn saxofoon, angklung, xylofoon, fluit en wasbord. Wijkagent Harm Baarslag van Steenderen, Bronkhorst, Olburgen, Rha, Baak en Toldijk vertelt op 7 maart in het Anker over de veiligheid in de dorpen. Het mannenkoor Mengelmoes uit Didam geeft op 4 april acte de prescence. Onder begeleiding van piano en drum brengen zij verschillende liederen ten gehore uit het lichte genre. Het jaarlijkse gezamenlijke reisje met de KBO staat geprogrammeerd op 16 mei.
Na de zomer komt op 5 september Bertus Rietberg uit Toldijk. Hij vertelt aan de hand van oude foto's en films over de tijden van weleer in de gemeente Steenderen. Op woensdag 3 oktober is het feest. Dan wordt het vijftigjarig jubileum gevierd met een receptie, waarbij een hapje en een drankje niet ontbreekt. Gerrit Hiddink uit Varsseveld verzorgt de muzikale omlijsting in het Achterhoeks. Mariette Zonderland komt 7 november vertellen over haar werk als dierenarts en in het bijzonder als dierenarts in de dierentuin Burgers Zoo in Arnhem. Het jaarlijkse programma wordt afgesloten op 5 december met een gezellig Sinterklaasfeest en een lekker buffet.
Informatie en vragen over vervoer bij Ria Gosselink, 441363, Marietje Besselink, 451472, Cilia Langenhof, 451620 of Anneke Groot Roessink, 470245.


Voedselbank verruimt toelatingsnorm

REGIO - Per 1 januari 2018 veranderen de toelatingsnormen van de voedselbanken fors. Enerzijds worden de klassieke normbedragen van de voedselbank verhoogd met 7%. Anderzijds worden de toelatingsnormen op een andere manier berekend, waarbij gebruik is gemaakt van cijfers uit de Nibud-minimumvoorbeeldbegrotingen. Dit is nieuw en brengt een andere methodiek van toerekening met zich mee. Zo wordt er rekening gehouden met meer uitgavenposten en komen klanten eerder in aanmerking voor een pakket. Effectief komt de verandering neer op een verruiming van de toelatingscriteria van bijna 100 euro.

De normbedragen worden ook in 2018 verruimd. Het basisbedrag per huishouden wordt per 1 januari met 10 euro verhoogd tot 130 euro. Daarnaast wordt het bedrag per persoon verruimd met 5 euro tot 85. De toelatingsnorm (in euro's per maand) komt daarmee voor een eenpersoons huishouden komt daarmee op 215 euro (was 200 euro); een huishouden met twee volwassenen: 300 euro (was 280); een gezin bestaande uit een volwassene en een kind wordt 300 euro (was 2800; een gezin van een volwassene en twee kinderen 385 euro (was 360); een gezin van twee volwassenen en twee kinderen wordt 470 euro (was 440). Dus per huishouden een basisbedrag van 130 euro, met daarbij opgeteld een bedrag van 85 euro per gezinslid.
De voedselbanken hebben de Nibud-voorbeeldbegrotingen gebruikt bij het bepalen van de toelatingsnormen van het de voedselbanken. Ze willen hiermee duidelijk zichtbaar maken hoe zij tot toelatingscriteria komen. De voedselbanken hebben een eigen berekening gemaakt op basis van de uitgavencijfers die het Nibud gebruikt in deze Nibud voorbeeldbegrotingen.
Als gevolg hiervan wordt rekening gehouden met meer uitgaven (tot 79 euro) dan voorheen.
Per saldo leiden beide wijzigingen tot een verruiming van 94 euro voor eenpersoons huishouden (oplopend met 5 euro per extra persoon in een huishouden).
De voedselbanken verruimen deze norm nu ze voldoen aan de eisen van voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de supermarkten dientengevolge meer voedsel doneren dat anders weggegooid zou worden.
In het eerste kwartaal inventariseren de voedselbanken hoeveel klanten in 2017 geholpen werden. Een persbericht hierover wordt eind februari verwacht.


KBO/PCOB beleeft fijne kerstviering

HENGELO - Op haar vaste stek Hotel Leemreis beleefde een fors groter aantal leden dan voorgaande jaren van KBO/PCOB Hengelo hun traditionele Kerstviering. Deze middag werd gestart met het op bijzonder stemmige wijze gezamenlijk stilstaan bij de Kerstgedachte onder leiding van parochieel werker Paul Zents.

Mooie kerstliederen, vertolkt door het koor van de Hengelose Willibrordkerk onder leiding van dirigent Rob Mullink waren een fijne ondersteuning. Ook het mooie kerstverhaal, verteld door Carla Groot Roessink, droeg bij aan deze prachtige middag. Aan het einde van deze stemmige viering zong het koor nog enkele zeer mooie liederen, hetgeen door de aanwezigen bijzonder werd gewaardeerd. Na een korte pauze met koffie en kerstgebak werd de middag voortgezet met prachtige zang en leuke sketches, op geweldige wijze gebracht door de Neighbour Sisters uit Gorssel. Het was voor de senioren genieten van de prachtige stemmen van de Neighbour Sisters, die dan ook aan het eind van hun optreden terecht met een rijkelijk applaus werden beloond. Vervolgens werden de tafels gedekt en werd een voortreffelijk kerstbuffet geserveerd. In combinatie met een goed glas lieten onze senioren zich dit buffet goed smaken. Na het toetje en het uitspreken van goede wensen voor Kerstmis en de naderende jaarwisseling toog men uiterst tevreden huiswaarts.