Daniël Nieuwenhuis (l.) en René Hobelman plaatsen de duikerafsluiter. Foto: Liesbeth Spaansen
Daniël Nieuwenhuis (l.) en René Hobelman plaatsen de duikerafsluiter. Foto: Liesbeth Spaansen

Boeren worden in één keer hun eigen waterbeheerder

'We moeten als agrarische sector omdenken'

Door Liesbeth Spaansen

VARSSEL – Na een extreem droge zomer is regen meer dan welkom. Veel sloten staan al weken droog. "Het mag regenen vanaf nu tot het voorjaar, zeg maar. Dat zou ik wel fijn vinden," zegt agrariër René Hobelman uit Varssel. De regen die straks gaat vallen, wil hij graag vasthouden. Daarom plaatste hij dinsdagochtend 11 december, samen met specialist watersysteem van het Waterschap Rijn en IJssel Daniël Nieuwenhuis een opblaasbare duikerafsluiting in een duiker, de buis die twee nu droogstaande sloten verbindt, langs een van zijn percelen.

De opblaasbare duikerafsluiting is een bal met een ventiel waarmee deze makkelijk in de duiker opgeblazen kan worden totdat die goed is afgesloten. Bij voldoende water kan de agrariër deze weer leeg laten lopen en weghalen om wateroverlast te voorkomen. "Het idee om een dergelijke bal te gebruiken, komt van een landbouwer uit de polder," vertelt Daniël Nieuwenhuis. "De duikerafsluiters die het waterschap nu beschikbaar stelt, zijn naar dit idee gemaakt van materiaal dat in de scheepvaart voor boeien gebruikt wordt."

Dijkgraaf Hein Pieper is samen met Daniël Nieuwenhuis en heemraad bestuurder Peter Schrijver van het Waterschap Rijn en IJssel aanwezig op het melkveebedrijf van René Hobelman, die als eerste in deze regio de ballen gaat plaatsen.

"Ik hoef niet te zeggen dat we een extreem droge zomer hebben gehad. Het waterpeil is veel te laag, zo'n 70 centimeter tot meer dan een meter lager dan normaal. De natuur heeft veel water te kort," aldus de dijkgraaf. "Als waterschap voeren wij normaal gesproken het water af via beken naar de grote rivieren, maar nu is het omgekeerde nodig. Om in het groot maatregelen te treffen kost veel tijd, maar gelukkig hebben mensen nagedacht over hoe we water juist vast kunnen houden. De duikers afsluiten met een bal is een snel uitvoerbaar idee, wat we eerst in een klein gebied gaan doen."

René Hobelman vertelt enthousiast over zijn melkveebedrijf, maar vertelt ook over zijn angst voor een droog voorjaar. "We hebben een droge zomer gehad, maar we willen niet ook dit voorjaar beginnen met droogte en daarmee een te lage waterstand. Ik verbouw voor mijn koeien mijn eigen voedergewassen, zoals gras," legt hij uit. "Als deze winter ook streng en droog is, dan heb ik geen voer voor aankomend voorjaar. Dan moet er wel een oplossing komen, maar daar denk ik nog maar even niet teveel over na."

Hobelman, ook bestuurslid van LTO Noord afdeling West Achterhoek en beheerder van de portefeuille water, weet waar hij over praat. Nu het waterpeil ongeveer een meter lager is dan normaal is er heel veel regen nodig om dat weer op het normale niveau te krijgen. "Het moet dan regenen vanaf nu tot het voorjaar, zeg maar. Dat zou ik wel fijn vinden," lacht hij, wetend dat niet iedereen daar blij mee is. Na de regen van deze week lijkt het probleem verdwenen, het gras is vochtig, maar onder de bovenste laag is de grond kurkdroog. "Daar kan niks op groeien. Als de zon schijnt verdampt het water snel."

René plaatst de ballen in de duikers, buizen die de sloten rondom zijn land verbinden. "Als het nu gaat regenen, kan het water door deze ballen in het gebied tegengehouden worden en vloeit het niet via beken en de IJssel weg. Het water kan dan langzaam infiltreren in het land en omhoog komen. We moeten als sector omdenken, je bent in één keer je eigen waterbeheerder. Als mijn buren ook de duikers sluiten, houden we het water hier."


Naam nieuwe school in Zutphen bekend: Eligant Lyceum

ZUTPHEN - Baudartius College en Het Stedelijk bouwen samen aan deze school voor voortgezet onderwijs die in augustus 2019 start met een brugklas. Dinsdagmiddag 11 december werd de naam van de nieuwe school bekendgemaakt aan de teams in aanwezigheid van wethouder van onderwijs van de gemeente Zutphen, Annelies de Jonge. De nieuwe naam is 'Eligant Lyceum'.

Het Eligant Lyceum is een nieuwe in Zutphen, die komend jaar start met een brugklas voor leerlingen met advies havo, atheneum of gymnasium. Al maanden werken medewerkers van Baudartius College en Het Stedelijk samen aan het onderwijsconcept van het Eligant Lyceum. Door het afnemende aantal leerlingen op basisscholen in de regio was er met vier scholen voor mavo, havo en vwo-onderwijs in Zutphen eigenlijk één school teveel. Het Baudartius College en Het Stedelijk Lyceum Zutphen zagen in deze bedreiging een kans en starten samen met ingang van 1 augustus 2019 een nieuwe school met een nieuw onderwijsconcept: het Eligant Lyceum. De nieuwe school wordt opgebouwd vanaf de brugklas. Ieder jaar komt er een nieuwe jaarlaag bij totdat de school na zes jaar volgroeid is. "Samen met enthousiaste collega's een nieuwe school mogen bouwen, is een unieke kans. Mooi is dat vanaf het begin de collega's van beide scholen met veel deskundigheid en energie samen vorm hebben gegeven aan het nieuwe onderwijskundig concept. De uitdaging 'een school ontwerpen die nóg beter is dan beide moederscholen samen' is aangegaan. De contouren van de nieuwe school krijgen steeds meer vorm en ik word steeds enthousiaster", aldus Arnold van Gessel, rector van het Eligant Lyceum.

Laat ze kiezen
De naam van de nieuwe school is afgeleid van het Latijnse 'eligere', wat kiezen betekent. De vervoeging 'eligant' staat voor 'laat ze kiezen'. Leerlingen kiezen op het Eligant voor een groot deel hun eigen route. Bij het maken van de juiste keuzes worden de leerlingen geholpen door hun coach. Leerlingen leren binnen en buiten de school en werken daarbij vanuit de leerdoelen die docenten per leergebied hebben geformuleerd. Bovendien worden leerlingen verder geholpen in de ontwikkeling wie ze zijn en wat ze kunnen. Behalve een eigen leerroute kunnen leerlingen op het Eligant Lyceum ook kiezen om hun talent verder te ontwikkelen. Zo biedt de school gymnasium en technasium aan, is er een sportprofiel en een kunstprofiel en is het een begaafdheidsprofielschool.

Informatiebijeenkomsten
Op de open dag op zaterdag 2 februari zijn leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en hun ouders van harte welkom op het Eligant Lyceum (aan de Isendoornstraat 3 in Zutphen). De leerlingen kunnen die dag aan de slag en ervaren hoe er geleerd wordt op het lyceum. Bij de ontwikkeling spelen ook de leerlingen die nu op beide scholen zitten een belangrijke rol. Zij maken weliswaar hun schoolcarrière op het Baudartius College of op Het Stedelijk af, maar kunnen wel van alles vertellen over 'de middelbare' en wat er komt kijken in het leven van een brugklasser.

Omdat een nieuwe school extra vragen oproept, is een aantal extra informatieavonden ingepland. Op 14, 15, 21, 22 en 30 januari om 19.00 zijn leerlingen en ouders van harte welkom (aan de Isendoornstraat 3). Er wordt uitleg gegeven over het onderwijsconcept van het Eligant Lyceum en er is gelegenheid vragen te stellen. Natuurlijk zijn andere geïnteresseerden ook van harte welkom.