Tante Rikie krijgt uitleg in de biebbus. Foto: Luuk Stam
Tante Rikie krijgt uitleg in de biebbus. Foto: Luuk Stam Foto:

Kookworkshops Lekker en Gezond

KEIJENBORG - De kookworkshops Lekker en Gezond gaan weer van start. De kookworkshops vinden plaats op: 27 september, 25 oktober, 29 november, 24 januari en 28 februari. Om 17.00 uur is de start en rond 20.00 uur is de avond ten einde.

Deelnemers leren gezonde gerechten te bereiden en krijgen kennis over verschillende onderwerpen, zoals energiedichtheid, energiearm koken en portiegroottes. Daarnaast krijgt men inzicht in en tips over eigen eetgewoontes. De kookworkshops worden begeleid door twee diëtisten. Kom ook naar Dorpshuis De Horst in Keijenborg om een avond gezellig te koken met dorpsgenoten, buren, vrienden of familie. Aanmelden kan via e-mail en mag voor één workshop, maar ook voor allemaal. Er zijn geen kosten verbonden. Er is plek voor ongeveer tien mensen per workshop.


kookworkshopzelhem@gmail.com

www.lekkerbezig.org


Tante Rikie neemt kijkje in de biebbus

BRONCKHORST/KEIJENBORG - Kennismaken met de laptop en de tablet, maar ook met de virtual reality-bril en de 3D-printer. Het kon op donderdag 20 september allemaal in de WoWi-bus van de samenwerkende Gelderse bibliotheken, die langskwam bij dorpshuis De Horst in Keijenborg.

Door Luuk Stam

De bibliotheek West-Achterhoek maakt momenteel een toer langs elf kernen en opende in Keijenborg de bus voor jong en oud. Zo kwamen kinderen van basisschool St. Bernardus langs en zij namen hun opa's en oma's mee. Ook Tante Rikie greep haar kans om de nodige kennis over de nieuwste digitale snufjes tot zich te nemen. De Wowi-bus – WoWi staat voor Workshop on Wheels – biedt voor ouderen een uitkomst. "Ze krijgen uitleg, maar mensen komen ook met praktische problemen", vertelt Broekhuijsen. "Bijvoorbeeld over hoe je een wifi-wachtwoord moet instellen of hoe je een e-book kunt downloaden."

Buiten kan naast de bus ook het zogeheten greenscreen op veel interesse rekenen. Wie voor dit scherm een foto van zichzelf laat maken, krijgt een foto uitgedraaid waarop het net lijkt alsof hij of zij in een oude foto van de band Normaal is verschenen.

De toer van de biebbus in het westelijke gedeelte van de Achterhoek zit er bijna op. De bus staat de komende tijd nog enkele keren in de gemeente Bronckhorst. Om precies te zijn in Steenderen (vrijdag 21 september), Wichmond (woensdag 26 september) en Vorden (zondag 30 september).


Gezondheidscheck en 55-plus sporten in Keppel

HOOG KEPPEL - Donderdag 27 september is er vanaf 14.00 uur voor 55-plussers de mogelijkheid om drie sporten uit te proberen op korte afstand van elkaar. Daarnaast kan men ook meteen de gezondheid laten checken en een sportadvies ontvangen. Deze middag wordt georganiseerd door de gemeente Bronckhorst in samenwerking met De Keppelse Golfclub, Leuke Boule, LTC De Drieslag en Kruiswerk Achterhoek. Dit alles in het kader van de Nationale Sportweek en het project Lekker Bezig!

Jeu de Boules
Van 14.00 tot 14.50 uur kan men Jeu de Boules uitproberen. 'Leuke Boule' is de naam van de Keppelse Jeu de Boules Club. Jeu de boules is een relatief gemakkelijk spel, met eenvoudige spelregels en voor jong tot oud uitvoerbaar.

Golf
Tijdens de golfclinic van 15.00 tot 16.00 uur, gegeven door een golfprofessional, leert men dat het niet aankomt op kracht, maar op techniek. Golf is een van de sporten die iemand tot op hoge leeftijd kan beoefenen. Heerlijk buiten in de prachtige natuur, samen met anderen een ronde spelen op een uitdagende baan en op een tijdstip naar believen. En nadien op het terras of in het clubhuis even gezellig napraten.

Tennis
Tijdens deze middag van 16.10 tot 17.00 uur kan men vrijblijvend kennismaken met de tennissport en zelf een balletje slaan. Er zijn competities en toernooien voor alle speelniveaus. Zeven dagen per week op de baan of één keer? Overdag of 's avonds? Competitie spelen of recreatief tennissen? Het kan allemaal op de accommodatie van LTC Drieslag aan de Monumentenweg.

Gezondheidscheck
Kruiswerk Achterhoek is tussen 14.00 en 17.00 uur aanwezig om de gezondheidscheck te doen. De check duurt zo'n 15 minuten en wordt in vier stappen uitgevoerd. Aan het einde van de check ontvangt men aan de hand van de resultaten een passend leefstijladvies op het gebied van voeding en beweging. Ook kunnen de beweegexperts van Kruiswerk in samenwerking met de combinatiefunctionarissen van de gemeente u voorzien van informatie over sportverenigingen in de buurt en hun (senioren)aanbod.

Aanmelden
Aanmelden kan tot woensdag 26 september via www.bronckhorst.nl/nswkeppel. Zonder aanmelding is men ook welkom, maar het kan dan zijn dat een onderdeel het maximale aantal deelnemers bereikt heeft en men niet actief mee kan doen. Er zijn geen kosten verbonden aan de middag.

In verband met parkeerruimte het verzoek om zoveel mogelijk met de fiets naar deze middag te komen. Koffie/thee staat vanaf 13.30 klaar in het clubhuis van de Keppelse Golfclub. Meer informatie is te vinden op www.lekkerbezig.org

Kookworkshops Lekker en Gezond vinden plaats in Keijenborg. Foto: Karin ten Heggeler