De WK deelnemers: v.l.n.r.: Niels Kappert, Koen Dimmendaal, Gerrit Uilenreef, Arnold Winkels, Bennie Harmsen en Stefan Groot Nuelend. Foto: Jan Hendriksen,
De WK deelnemers: v.l.n.r.: Niels Kappert, Koen Dimmendaal, Gerrit Uilenreef, Arnold Winkels, Bennie Harmsen en Stefan Groot Nuelend. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

Zes touwtrekkers van TTV Vorden naar WK in Zuid-Afrika

VORDEN – Zes sporters van Touwtrekvereniging (TTV) Vorden staan aan de vooravond van het wereldkampioenschap outdoor touwtrekken dat vanaf woensdag 19 september tot en met zaterdag 22 september wordt gehouden in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Door Jan Hendriksen

Hij is inmiddels 56 jaar oud. Maar nog steeds beoefend hij de sport als een 'jongeman'. Bennie Harmsen uit Hengelo (G). Komende dagen neemt hij deel aan de wereldkampioenschappen touwtrekken in Zuid-Afrika. "Ik wilde nog eenmaal de ultieme sportieve uitdaging aangaan om aan een WK overzee buiten Europa deel te nemen. Die stond nog niet op mijn 'lijstje'. Nu deed zich die kans voor in mijn inmiddels bijna veertigjarige touwtrekcarrière en heb ik de uitnodiging van de Nederlandse Touwtrekkers Bond (NTB) na een selectieperiode met beide handen aangegrepen", zo verklaart de varkenshouder en akkerbouwer die na afloop van het toernooi met zijn dochter Julia nog een korte vakantie verbindt aan het verblijf in Zuid-Afrika.

Samen met zijn senior clubgenoten Gerrit Uilenreef (48) en Stefan Groot Nuelend (41) uit Vorden en Arnold Winkels (39) uit Barchem vertegenwoordigd Bennie Harmsen TTV Vorden tijdens het WK. Ook twee jeugdleden van TTV Vorden nemen aan het WK deel: Niels Kappert (18) uit Vorden en Koen Dimmendaal (15) uit Borculo. Het zestal zal in verschillende samenstellingen in diverse gewichtsklasse aan het touw staan. Zo zullen de vier senioren deelnemen in de mannenklassen 560, 640, 680 en 720 kilogram en door de jeugdleden in de klasse onder 23 jaar en achttien jaar.

Het is niet voor het eerst dat Harmsen, Winkels, Groot Nuelend en Uilenreef aan een internationaal toernooi deelnemen. Er staan inmiddels diverse Europese- en wereldkampioenschappen op het lijstje van het kwartet. Winkels, Uilenreef en Groot Nuelend namen vorig jaar zelfs nog deel aan de World Games in Polen voor sporten die niet olympisch zijn. "Maar dit WK op een ander continent dan Europa is ook voor mij een totaal nieuwe uitdaging en ervaring", zo verklaart Arnold Winkels.

'Wat zou het mooi zijn als we met een medaille huiswaarts keren'

In aanloop naar de wedstrijden in Kaapstad werd er in de afgelopen maanden naast de reguliere clubtrainingen onder aanvoering van onder meer nationaal trainer Anton van den Berg (53) uit Ruurlo en Gerrit Boerstoel (63) uit Borculo intensief door het zestal beurtelings in Vorden en Borculo bij TTV Heure getraind. Het Vordense viertal hoopt dat men in Zuid-Afrika voor enkele mooie sportieve successen kan gaan zorgen. Het viertal is, ondanks de recent verloren finalewedstrijd op de slottoernooi van het Gewest Oost in Hengelo (G), in opperbeste stemming en in topconditie.

"Wat zou het mooi zijn als we met enkele bondsteams voor enkele verrassingen kunnen zorgen en met een medaille huiswaarts keren", zo verklaart Groot Nuelend. Datzelfde geldt voor de jeugdselecties die onder meer door Jeroen Brummelman uit Borculo worden getraind. "Wie weet zorgen wij ook wel voor een verrassing", zegt Niels Kappert die in het afgelopen seizoen met het combinatieteam van TTV Vorden-Heure jeugdkampioen werd van het Gewest Oost.

In tegenstelling tot de seniorenleden hebben Kappert en Dimmendaal wel een financiële ondersteuning gekregen van de landelijke touwtrekbond voor de reis naar en het verblijf in Zuid Afrika. "Wij hebben alles uit eigen zak moeten betalen. Maar dat wisten we vooraf", zo besluiten de vier seniorenleden die afgelopen zondag op Schiphol, met zo'n kleine vijftig collega touwtrekkers uit Nederland, in het vliegtuig stapten om naar Kaapstad af te reizen.