Hentje Bosch (82) en Gerda Hissink (78) uit Vorden hebben alle veertig edities meegedaan. Foto: PR
Hentje Bosch (82) en Gerda Hissink (78) uit Vorden hebben alle veertig edities meegedaan. Foto: PR Foto:

Veertigste en tevens laatste Fiets4daagse Jong Gelre Vorden-Warnsveld

VORDEN – Voor de veertigste en tevens allerlaatste keer organiseerde jongerenvereniging Jong Gelre Vorden-Warnsveld vorige week de Fiet4daagse Vorden. Dit jaar namen vijfentwintig fietsers deel aan de Fiets4daagse die de laatste jaren een vooral kleinschalig karakter kende. Daarom heeft Jong Gelre Vorden-Warnsveld besloten om na deze jubileumeditie te stoppen met de organisatie van de Fiets4daagse. "Na veertig jaar wordt het tijd voor iets anders, iets nieuws", zo verklaarde voorzitter Mirjam Arends van Jong Gelre Vorden-Warnsveld donderdagavond op de slotavond.

Door Jan Hendriksen

In de beginjaren van de Fiets4daagse Vorden deden er honderden mensen mee. De laatste jaren was het aantal deelnemers sterk teruglopend. Tijdens de jubileumeditie werden twee deelnemers in het bijzonder in het zonnetje gezet. Hentje Bosch (82) en Gerda Hissink (78) uit Vorden haalden beiden op donderdagavond hun veertigste medaille op en hebben zodoende nooit een Fiets4daagse overgeslagen. Om dat te vieren ontving het tweetal van Jong Gelre beiden een mooie bos bloemen.

Anno 2018 behoorde de Fiets4daagse Vorden tot één van de kleinsten zo niet de kleinste Avondfietsvierdaagse van ons land wat het aantal deelnemers betreft. Voor het kleine aantal deelnemers de laatste jaren had Mirjam Arends geen verklaring. Hoe anders was dat in de beginjaren van de vierdaagse. In de hoogtijdagen, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, telde de vierdaagse op een gegeven moment zeshonderd deelnemers. En dat in de wetenschap dat in die jaren de Vordense Rijwiel en Tour Club (VRTC) de Achtkastelenrijders ook een vierdaagse organiseerde. Na een aantal jaren schrapte de VRTC de Achtkastelenrijders de vierdaagse en had Jong Gelre Vorden weer het alleenrecht. Op 4 september 1979 ging eerste editie van start. Bedenkers en grondleggers van de Vordense Avondfietsvierdaagse waren de Vordenaren Dick Regelink, Johan Pardijs en Jan Visschers.

De eerste editie werd in 1979 aan de bestaande 'activiteitenstam' van Jong Gelre Vorden toegevoegd. De oud-Jong Gelre leden Johan Pardijs en Jan Visschers, die destijds in hun vrije tijd veel uurtjes op de fiets doorbrachten, informeerden bij het bestuur van Jong Gelre Vorden of er geen Avondfietsvierdaagse kon worden georganiseerd. Dit verzoek vond onder aanvoering van voorzitter Dick Regelink bij het bestuur direct een gewillig oor. Johan Pardijs en Jan Visschers werden direct verzocht om routes uit te zetten. Dit karwei werd snel geklaard en zo ging dinsdagavond 4 september 1979 de eerste Avondfietsvierdaagse in Vorden vanaf Hotel Bloemdenaal van start. De eerste editie was goed voor 250 deelnemers. En bij de start ontving men voor de gehele week een routebeschrijving. Na afloop kregen de deelnemers een herinneringsmedaille aangeboden.

Deze twee laatste facetten waren vorige week veertig jaar na dato nog steeds van toepassing. De startlocatie was wel veranderd. Begin jaren negentig werd 't Dorpscentrum (nu Het Kulturhus) de uitvalsbasis van de vierdaagse. Maar helaas is hier nu een eind aangekomen. Wel blijft Jong Gelre Vorden-Warnsveld betrokken bij 'Fiets de boer op' die dit jaar op zaterdag 4 augustus georganiseerd wordt.