Op verzoek van het uitvoerende boomverzorgingsbedrijf legde een drone de werkzaamheden van grote hoogte vast .Foto: Eres Boomverzorging Zelhem.
Op verzoek van het uitvoerende boomverzorgingsbedrijf legde een drone de werkzaamheden van grote hoogte vast .Foto: Eres Boomverzorging Zelhem. Foto:

'De veiligheid kon absoluut niet langer gegarandeerd worden'

Vervolg van voorpagina

VORDEN - De hoofdstam van de kastanjeboom was aan het wegrotten. De veiligheid kon absoluut niet langer gegarandeerd worden." De kastanje-bloedingsziekte is een ernstige bomenziekte waarbij herstel niet mogelijk is. Peter Bielars: "Ook is de boom aangetast door een schimmel. Deze schimmel bevindt zich aan de voet van de boom en zorgt voor rotting van het hout. Dit maakt dat de boom instabiel werd."

De gemeente Bronckhorst wilde de markante boom zo lang mogelijk laten staan, mits het veilig was. Afgelopen winter werd nog dood hout verwijderd en één van de zware takken verankerd om breuk of scheuring te voorkomen. Voor de noodkap was een vergunning aangevraagd. Samen met Vereniging Bomenbelang Bronckhorst is inmiddels overleg over nieuwe bomen op deze markante plek. De vereniging stelt voor dit najaar ter compensatie van de verdwenen boom drie nieuwe lindebomen in het plantsoen voor de kerk te planten. Bomenbelang wil één van die bomen schenken aan de gemeente omdat deze plek voor de vereniging symbolische waarde heeft. "Onze voorkeur gaat daarbij uit naar een lindesoort die geen 'plak' veroorzaakt. Vlak voor de kerk staat al een Hollandse linde. Deze boom staat in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. De linde is geplant tussen 1900 en 1910 en is ruim twintig meter hoog (met een stamomtrek van 230 centimeter). Tussen deze linde en de oude paardenkastanje staat een tamme kastanje", zo wijst Bielars vanaf de Dorpsstraat richting de kerk.

Landelijk Register
De karakteristieke boom die nu gekapt is stond ook al jarenlang in het Landelijk Register van Monumentale Bomen, Het is één van de 140 solitaire bomen of groepen bomen in de gemeente Bronckhorst die deze landelijke status hebben. Om daarvoor in aanmerking te komen moet de boom niet alleen minimaal tachtig jaar oud zijn, maar ook bijzonder op het gebied van soort, locatie, beeldbepalendheid voor de omgeving of anderszins opvallend.

De witte paardenkastanje dateerde uit de periode 1750-1800. Tot circa 2006 was de conditie van de boom nog goed. Vier jaar geleden werd hij bij een controle als 'matig' bestempeld. De stamomtrek was weliswaar nog wat gegroeid tot 410 centimeter (op 1.30 meter hoogte), maar de boom ging toen in hoogte al wat inleveren. De laatste twee jaar ging de kastanjeboom zienderogen achteruit. De ankers in de boom waren afgelopen najaar nog vernieuwd om de twee forse stammen bij elkaar te houden. De paardenkastanje vormde vanaf het begin tot twee jaar geleden het logo van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst. Bomenbelang werd opgericht in 1997. Aanvankelijk stonden voor de kerk twee kastanjes. De eerste is gekapt in 1946. Rond de kerk hebben altijd veel oude bomen gestaan. Tijdens de reconstructie van het centrum verdwenen de laatste kastanjebomen aan de kant van de Dorpsstraat.