Werk van Peter Bergenhenegouwen: 'fernweh'. Foto: PR
Werk van Peter Bergenhenegouwen: 'fernweh'. Foto: PR

Pure Magic bij A quadraat

VORDEN - Het is pure magie in de galerie tijdens de huidige expositie bij A quadraat. In deze ruimte gaat het om de vervreemdende effecten van de schilderijen van Pauline Bakker. Met naast haar werk in witte en grijs getinte objecten van keramiste Petra Wolf. In de onlangs geopende beeldentuin zijn de 100 beelden en objecten van kunstenaars te bekijken; kleurrijk metalen werk naast rvs, hardsteen en brons. Maar ook hier magische objecten van Peter Bergenhenegouwen.

In de galerie lijken de schilderijen van Pauline Bakker soms te betoveren. Haar grote schilderijen als 'Ochtendmist' en 'Stel op de kademuur' laten een vervreemdend effect zien. Zelf geeft zij er de voorkeur aan haar werk als verstild te omschrijven. Het harde licht, en de rafelranden van de stad sluiten goed aan bij de vervreemdende sfeer die zij in haar werk oproept. Er ontstaat een licht surrealistisch beeld door de harde contrasten en de filmisch gekozen landschappen. Het is goed je bij haar werk af te vragen waar haar afgebeelde personen naar kijken of waar zij naar toe gaan of wie zij denken te ontmoeten. Haar werk doet bezoekers denken aan het werk van de Engelse schilder David Hockney.

Keramist Petra blijft experimenteren met haar materiaal. De kufenhorn mit doppelspitz is prachtig in al zijn eenvoud. Het aan één draad draaiende object vraagt om steeds om een andere 'houding'. Zij maakt werk dat herinnert aan de natuur. Er is in haar keramische vormen botten, boomschors, houtnerf en gebarsten aarde te zien. Herhaling is een belangrijk element in haar werk. Het is nog steeds van belang om het materiaal haar werk te laten doen, zegt zij, en het vooral te laten groeien in vrije sculpturen en vormen. Ook de sponsachtige vormen keren van tijd tot tijd weer terug in haar werk.

Op zondag 27 mei is Pauline in de galerie om de ins en outs van haar werk toe te lichten. Op deze dag is zij vanaf 14.00 uur aanwezig.

10 juni: KunstZondagVorden.
Vrijdag 22 juni is er een rondleiding, lezing en lunch.


www.galerie-a-quadraat.nl/actualiteiten