Harry Lichtenberg (l) overhandigt de voorzittershamer aan Rein de Heus (m). Wim Zweverink (r). Foto: PR
Harry Lichtenberg (l) overhandigt de voorzittershamer aan Rein de Heus (m). Wim Zweverink (r). Foto: PR Foto:

Harry Lichtenberg neemt na 51 jaar
afscheid van Marktvereniging Vorden

VORDEN – Na een korte onderbreking rond de eeuwwisseling nam Harry Lichtenberg (78) eind vorige maand na 51 jaar als bestuurslid afscheid van Marktvereniging Vorden. De geboren en getogen Vordenaar was commissielid, secretaris en in de laatste jaren voorzitter van Marktvereniging Vorden. Na 25 jaar nam ook Wim Zweverink eind vorige maand afscheid van het bestuur van Marktvereniging Vorden. Als nieuw bestuurslid werd Gerrit Wentink benoemd.

Door Jan Hendriksen

Harry Lichtenberg heeft in die halve eeuw de Vordense weekmarkt danig van karakter en bezetting zien veranderen. Zo zijn er geen marktkramen meer te vinden maar komen de marktkooplieden met een mobiele verkoopwagen naar Vorden. Wat altijd hetzelfde bleef in al die jaren is het tijdstip en de locatie van de markt: op vrijdagmorgen op het Marktplein. "Behoudens enkele jaren geleden toen het centrum van Vorden en het Marktplein werd heringericht. Toen moesten we uitwijken naar De Bleek. Dat heeft ons destijds de nodige hoofdbreken gekost. Maar in goed overleg met de gemeente Bronckhorst en vooral met de marktkooplieden hebben we een mooi nieuw heringericht marktterrein gekregen", zo verklaart de teruggetreden voorzitter. Harry Lichtenberg werd in 1967 als commissielid 'binnengehaald' bij de Vordense Marktvereniging die toen uit bestuursleden met 'aanzien' bestond zoals Harry dat omschrijft, zoals wethouder Weustenenk, gemeenteambtenaar Van der Peijl en de directeur van de landbouwcoöperatie De Eendracht. "In die jaren had je tijdens de grote Najaarsmarkt, waar nog enkele tientallen koeien en enkele paarden met medewerking van veehandelaar Herman Voskamp werden aangevoerd, altijd ook een grote Verlotingsactie. Duizenden loten met als hoofdprijs een levende koe werden toen aan de man en vrouw gebracht. Het prijzenpakket bestond verder uit prijzen zoals een fiets, huishoudelijke apparatuur en talloze andere prijzen. Die markt was het jaarlijkse hoogtepunt", zo herinnert Harry zich nog goed."

Vertrouwen
Lichtenberg is er trots op dat de Vordense weekmarkt momenteel met veertien marktkooplieden een goede bezetting kent en een breed assortiment aan food en non-food producten kent. "Als bestuur letten wij er scherp op dat er geen 'dubbelingen' ontstaan op het gebied van groente en fruit, brood, bloemen, kleding en textiel. Dus geen onderlinge concurrentie", zo verklaart Lichtenberg. Verder is Lichtenberg is er trots op dat er marktkooplieden zijn die al meer dan 25 jaar wekelijks van de partij zijn in Vorden, zoals bloemenhandel De Vale Weide. "Het wederzijds vertrouwen om de markt in stand te houden is hier groot te noemen."

De wekelijkse markt is volgens de teruggetreden voorzitter voor veel Vordenaren de gelegenheid om hun boodschappen te doen en ook om contacten te onderhouden: "We vervullen dan ook een sterke sociale functie." Enige zorg van Lichtenberg is de vergrijzing van het marktpubliek. "Hoewel? Ik heb de indruk dat ook jong volwassenen de markt weer beter weten te vinden. En dat is een positieve ontwikkeling," zo besluit Harry Lichtenberg die de voorzittershamer heeft overgedragen aan Rein de Heus.

Geschiedenis markt Vorden
Het waren Baron van der Borch van Verwolde van kasteel Vorden en mr. W.J. Thate van Den Bramel die in 1916 de 'aanjagers' waren voor de oprichting van de Marktvereniging Vorden. Deze beide 'heren' waren zeer begaan met de plaatselijke bevolking. Zo zeer zelfs dat zij vonden dat er in Vorden wel wat meer activiteiten ontplooid mochten worden. En om de dorpsbewoners ook wat te laten verdienen werd besloten een marktvereniging op te richten. Er werd wel eens afgegeven op de 'baronnen', maar deze bleken uit het goede hout gesneden. Toen er begin jaren zestig van de vorige eeuw mond- en klauwzeer uitbrak, was het gedaan met de levende have. Behoudens tijdens de Najaarsmarkt werden er tot eind jaren zeventig nog tientallen koeien en en enkele paarden aangevoerd. Toch is de doelstelling van de 'Vereniging tot bevordering van het Marktwezen in Vorden', kortweg Marktvereniging genoemd, niet veel veranderd: Het bevorderen van het marktwezen en van andere openbare belangen in Vorden voor al haar bezoekers.