Sommige werkstukken waren gemaakt tijdens handwerkdagen en andere tijdens cursussen Foto: PR.
Sommige werkstukken waren gemaakt tijdens handwerkdagen en andere tijdens cursussen Foto: PR. Foto:

Veel variatie op Handwerktentoonstelling Vrouwen van Nu Gelderland

VORDEN – Het behoort inmiddels tot een van de meest populairste haakvormen momenteel; Tunisch haken. "Daarom hebben we ook een cursus Tunisch haken in ons cursusprogramma 2018-2019 opgenomen. We staan open voor nieuwe ontwikkelingen en trends, doen daarom bewust aan de 'mode' mee en zijn niet stoffig en oubollig zoals sommigen denken. Want dat imago kunnen we maar moeilijk van ons afschudden."

Door Jan Hendriksen

Aan het woord is Marianne Neerlaar, voorzitter van de Commissie Handwerken en Textiele werkvormen van de Vrouwen van Nu Gelderland. In het Kulturhus in Vorden vond vorige week donderdag en vrijdag de jaarlijkse grootste handwerktentoonstelling van Gelderland plaats. Vrouwen van Nu organiseert het evenement voor jong én oud alweer vele tientallen jaren in Vorden.

"Tunisch haken lijkt veel op haken maar ook op breien. Het zou zelfs de voorloper van beide technieken kunnen zijn", zo verklaart Neerlaar als we samen met haar een rondgang langs alle werkstukken maken die tientallen vrouwen uit alle windstreken van de provincie Gelderland hadden ingebracht voor de tentoonstelling die zij het afgelopen jaar hadden gemaakt. Sommige werkstukken waren gemaakt tijdens handwerkdagen zoals het blackwork shading borduurwerk en de sashiko werkstukken. Andere waren tijdens cursussen gemaakt zoals het Marker borduren. Ook waren er individuele werkstukken zoals quilts, kantwerk, breiwerk, haakwerk en vele andere technieken tentoongesteld. Bij het Tunisch haken wordt gewerkt met meerdere steken, zoals bij breien, maar deze staan op één naald die meer lijkt op een lange haaknaald dan op een breinaald. Marianne Neerlaar: "Het haakwerk kan praktisch niet uitrekken en lijkt op een geweven stof. Veel Tunische haaksteken krullen om, net als sommige breisteken. In de heengaande rij worden de steken gemaakt en in de teruggaande rij worden de steken afgemaakt. Het haakwerk is dicht en dik en wordt vooral gebruikt voor het maken van sjaals, spreien en dekens maar ook voor andere warme kleding zoals sloffen en mutsen. Tunisch rond haken wordt gedaan met een dubbele haaknaald. Met zo'n dubbele haaknaald kun je ook dubbelzijdig Tunisch haakwerk maken."

Maar ook breien, kantklossen, haken en Japans borduren behoren tot de technieken die de vrouwen vorige week tentoon spreiden in de grote zaal van het Kulturhus. Overzichtelijk was alles tentoongesteld. "Met dank aan de mannen die ons geholpen hebben met de op- en afbouw van de tentoonstelling", zo verklaart Neerlaar.

Veel vrouwen hebben in aanloop naar de tentoonstelling van dit jaar allemaal vlaggetjes, met verschillende technieken, gemaakt die langs de muren hingen. Voor het seizoen 2018-2019 heeft de Commissie Handwerken en Textiele werkvormen alweer een nieuw project voor de vrouwen in petto met als thema 'De paden op, de lanen in' waarvoor men een knapzak kan maken. Marianne Neerlaar: "Voor de knapzak kan men een grote boeren zakdoek, theedoek of een lap stof gebruiken die men kan bewerken of versieren. Alle technieken zijn toegestaan bijvoorbeeld kruissteek, kettingsteek, borduren, verven, bestempelen, batik, patchwork of weven. Dat mag men in verenigingsverband doen maar ook individueel."

Alle knapzakken krijgen een plek op de volgende provinciale handwerktentoonstelling van de Vrouwen van Nu die volgend jaar op 21 en 22 maart in het Kulturhus in Vorden plaatsvindt. En daarbij zijn ook mannen van harte welkom. Zij komen veelal mee met hun vrouw mee omdat zij niet kunnen of durven auto te rijden of voor de gezelligheid. Als dank dat ze dat doen hebben ze vrije toegang.