Tijdelijke samenwerking KBO-PCOB Vorden en Zutphen-Warnsveld

VORDEN - De KBO- PCOB afdeling Zutphen-Warnsveld is een noodzakelijke samenwerking aangegaan met de afdeling Vorden. Hoewel Zutphen ruim 350 leden heeft, kan zij geen voldoende bestuursleden vinden. Daarom heeft zij uit goed nabuurschap samenwerking gezocht met Vorden om uit deze impasse te komen. Penningmeester Henk Reerink zal tijdelijk ook de financiën van Zutphen beheren tot het moment dat daar weer nieuwe bestuursleden worden gevonden.

Dit werd tijdens de jaarvergadering van de KBO-PCOB in Vorden bekendgemaakt. Tijdens deze bijeenkomst werd mevrouw Nijland als nieuw lid verwelkomd, werd het overlijden van Durk van der Meij (93 jaar) herdacht en werd vervolgens het jaarverslag over 2017 besproken. Hieruit blijkt onder andere dat het leden aantal terugloopt en nu 155 leden telt. Dit heeft ook gevolgen voor het financieel jaarverslag, want door stijgende kosten en een daling van het aantal leden is er een tekort van 300 euro ontstaan. Daarom is besloten de contributie te verhogen. Verder heeft mevrouw Anneke Rigterink om medische reden het bestuur verlaten. Twee andere bestuursleden treden toe, namelijk Chrisje Tuitert en Frits Overbeek, waardoor het bestuur weer compleet is.

Na de pauze geven de dames Mini Ganzevoort en Riet Heuver een toelichting op het Hospice in Zutphen. Hierna wordt een film vertoond over het interieur en de fraai aangelegde tuin. De bijeenkomst wordt afgesloten met het zingen van 'Zolang er mensen zijn op aarde'. Daarna deden de aanwezigen zich tegoed aan de koffietafel van het Kulturhus.        


Als lezen anders moet

BRONCKHORST - Lezen kan altijd. Dus ook voor wie blind, slechtziend of dyslectisch is of een fysieke beperking heeft en daardoor geen boek kan vasthouden. In deze maatschappij draait alles om toegang tot informatie terwijl zo'n 1.1 miljoen mensen in Nederland te maken hebben met een leesbeperking. Omdat deze mensen niet buitenspel mogen komen te staan is Passend Lezen ontwikkeld. Deze in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Dedicon ontwikkelde dienst is voor iedereen toegankelijk.

Wie lid is van de bibliotheek kan zich aanmelden via de site www.bibliotheek.nl/passendlezen en heeft direct toegang tot zo'n 45.000 gesproken boeken. Alles wat daarvoor nodig is, is een bibliotheekpas en een internetverbinding. Na het aanmelden neemt een medewerker van Bibliotheekservice Passend Lezen contact op om de gegevens en Verklaring Leesbeperking samen door te nemen.

Wie geen lid is van de bibliotheek kan zich aanmelden via www.passendlezen.nl. Na de inschrijving kan worden gekozen uit meer dan 75.000 gesproken boeken, circa 125 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften en 15.000 brailleboeken.

Om te weten of Passend Lezen iets voor jou of iemand in jouw omgeving is, kan voor meer informatie kijken op www.bibliotheekwestachterhoek.nl, kies in de oranje balk 'lezen' en kijk daarna bij 'Alles over moeite met lezen'. Het is ook mogelijk contact op te nemen met de klantenservice van bibliotheek West Achterhoek, 0314-33 34 45. Zij zorgen dan voor een afspraak met een medewerker die verder kan helpen.


Nieuwe variant boerderijschool voor basisscholen in krimpregio 's

BRONCKHORST - In het project Duurzame landbouw, natuur & landschap, voedsel & gezondheid 2017 – 2018, voor basisscholen in de gemeente Bronckhorst wordt een nieuwe variant van het onderwijsconcept Boerderijschool (intensieve Boerderijeducatie) ontwikkeld op biologische bedrijven op fietsafstand van school.

Het project is een initiatief van stichting Boerderijschool. Het Levend leren op de boerderij wordt samen met school en boerderij uitgewerkt in een doorgaande leerlijn met vijf dagdelen boerderijonderwijs voor groep 1 t/m 8. Kinderen leren op de boerderij vanuit de praktijk en op school worden de ervaringen verwerkt en verbonden met de lesstof. Het boerderijonderwijs wordt verankerd in het leerplan van de school. Als vast onderdeel van het programma worden (groot)ouders op de boerderij uitgenodigd voor een presentatie van de kinderen.

De pilot sluit aan bij het plan van aanpak van de gemeente Bronkhorst om de jeugd en hun (groot)ouders meer voedselbewust te maken en voedselverspilling te voorkomen, zoals omschreven in het collegeprogramma 2014-2018, Bronckhorst Dichtbij. Gemeente Bronckhorst heeft circa twintig prachtige biologische (dynamische) landbouwbedrijven. Allemaal gedreven boeren die burgers en consumenten graag meer kennis willen laten maken, betrekken en verbinden met duurzame landbouw en lokaal voedsel.

De Dorpsschool uit Vorden is vorig jaar als eerste school met het project gestart en bezocht biologisch landbouwbedrijf Bosmanshuis op Hackfort. De ervaringen van leerkrachten, kinderen, ouders en boeren zijn zeer positief geweest. Het project krijgt dit jaar een vervolg. De Piersonschool uit Hengelo gaat de komende weken tot aan de meivakantie met alle groepen vijf dagdelen naar biologisch bedrijf Laan van Wisch aan de rand van Hengelo. Ook de Dorpsschool gaat dit jaar verder met boerderijonderwijs. Basisscholen in de gemeente Bronckhorst die geïnteresseerd zijn in dit project kunnen contact opnemen met stichting Boerderijschool.


www.boerderijschool.nl