Henk Bloemers nieuwe man bij Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek

DOETINCHEM – Henk Bloemers wordt commercieel manager van de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018. Hij gaat niet verder als commercieel manager bij voetbalclub SC Heerenveen en treedt in dienst van de stichting die een grootschalig sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in de Achterhoek organiseert. De datum waarop Bloemers begint is afhankelijk van het moment van vertrek bij Heerenveen.

Zelhemmer Bloemers heeft acht jaar in diverse functies bij voetbalclub De Graafschap gewerkt, onder meer als algemeen directeur. Daarvoor werkte hij bij uitgever Wegener en de Nijmeegse voetbalclub NEC. "Ik heb me de afgelopen anderhalf jaar als vrijwilliger al ingezet voor de stichting, naast mijn werk bij Heerenveen. Ik zie er naar uit om fulltime te kunnen werken voor dit prachtige evenement'', aldus Bloemers.
De Special Olympics Achterhoek worden op 8, 9 en 10 juni gehouden in acht Achterhoekse gemeenten. De openingsceremonie op vrijdagavond 8 juni is in stadion De Vijverberg van De Graafschap, de plek waar Henk Bloemers kind aan huis is. In totaal doen tweeduizend sporters met een verstandelijke beperking mee, in meer dat twintig verschillende takken van sport.

Bloemers was ook al betrokken bij bidbook

De commercieel manager is vanaf het begin betrokken geweest bij de Special Olympics Achterhoek. Samen met directeur Corine Berkel stond hij aan de basis van het bidboek, waarmee de regio het prestigieuze evenement naar zich toe haalde. "We hadden behoefte aan versterking op het commerciële vlak. Toen duidelijk werd dat hij zou stoppen bij Heerenveen zijn we in gesprek gegaan. Ik ben erg blij met de komst van Henk'', zegt directeur Berkel.
Ook Pascal Kamperman gaat werken voor de stichting. De Zeddammer, in dienst van voetbalbond KNVB en projectmanager van Achterhoek in Beweging, gaat parttime aan de slag voor de Special Olympics Achterhoek. "Het wordt mijn taak om het opvolgingsprogramma te verzorgen. Zodat mensen met een beperking kunnen aansluiten bij reguliere sportverenigingen, ook na het evenement.''


Opgroeien met een uitdaging

ACHTERHOEK - Bijna de helft van de jongeren groeit op met bijzondere omstandigheden in het gezin. Zij hebben een ernstig ziek gezinslid, hun ouders zijn gescheiden of thuis zijn geldproblemen. Deze jongeren hebben meer dan gemiddeld gezondheidsproblemen, ze gebruiken vaker verslavende middelen en ze verzuimen vaker van school. Dit staat in het E-Magazine 'Opgroeien met een uitdaging', dat GGD Noord- en Oost-Gelderland gepubliceerd heeft.

Jongeren met een ernstig ziek gezinslid
Eén op de drie jongeren in de regio is opgegroeid met een ernstig ziek of verslaafd gezinslid. Ze hebben bijvoorbeeld een zieke ouder, een broer met een psychische stoornis of een meervoudig gehandicapt zusje. Dit heeft effect op hun gezondheid.
Jongeren met een ernstig ziek gezinslid voelen zich 2,5 keer zo vaak depressief als andere jongeren. Ook vinden zij hun gezondheid 2,5 keer zo vaak matig of slecht. Hun minder goede gezondheid leidt tot meer ziekteverzuim van school. Dat kan invloed hebben op hun schoolprestaties. Zeven procent van de jongeren zit zo in de knel door een ziek gezinslid, dat professionele hulp nodig is. Dat zijn gemiddeld twee leerlingen per klas.
Het gebruik van tabak, alcohol of drugs, en gamen of actief zijn op social media kan een manier zijn om de problemen thuis te ontvluchten. Dat is terug te zien in de cijfers. Het gebruik van verslavende middelen en problematisch gamen komt bij jongeren met een ernstig ziek gezinslid aanmerkelijk vaker voor dan bij andere jongeren.

Jongeren met gescheiden ouders
Eén op de vijf jongeren heeft gescheiden ouders. Bijna de helft van deze jongeren ervaart problemen door de echtscheiding van hun ouders. Dit heeft invloed op hun gezondheid en leefstijl. Het voorkomen van gezondheidsproblemen, het schoolverzuim en het gebruik van verslavende middelen is bij deze jongeren vergelijkbaar met die van jongeren die opgroeien met een ernstig ziek gezinslid.
Bij 7% van de jongeren is thuis moeite om rond te komen. Deze jongeren ondervinden de meeste gevolgen. Zij hebben vier keer zo vaak depressieve gevoelens als andere jongeren. Ook ervaren zij hun gezondheid vier keer zo vaak als matig of slecht. Schoolverzuim door ziekte komt bij hen anderhalf keer zo vaak voor als bij andere jongeren. Roken, het gebruik van softdrugs en veelvuldig social media gebruik komt bij jongeren met geldproblemen thuis drie tot vier keer zo vaak voor als bij andere jongeren. Als er thuis geldproblemen zijn, is er meestal ook een ziek gezinslid of zijn de ouders gescheiden. De problemen stapelen op en hebben daardoor meer gevolgen voor de jongeren.

Ondersteuning nodig
Jongeren die opgroeien met bijzondere omstandigheden in het gezin, vragen zelden om hulp. Om deze jongeren te helpen, is het dus belangrijk dat ze gezien worden. Iedereen die met jongeren te maken heeft, kan daarbij helpen: school, trainers van sportverenigingen en natuurlijk ook het CJG en de huisarts. Zij kunnen jongeren stimuleren erover te praten. En zij kunnen jongeren wijzen op de vele mogelijkheden voor hulp en ondersteuning.

De gegevens van dit onderzoek zijn afkomstig uit E-MOVO; de jongerenmonitor die GGD Noord- en Oost-Gelderland in 2015 heeft uitgevoerd. Aan dit onderzoek hebben ruim 16.000 leerlingen uit klas 2 en 4 van bijna alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio deelgenomen.


Gemeenten ronden inkoop Wmo en Jeugdhulp succesvol af

ACHTERHOEK – Inwoners die zorg of ondersteuning ontvangen vanuit de Wmo en/of Jeugdhulp kunnen daar in de Achterhoek ook in 2018 op rekenen. Deze week hebben de Achterhoekse gemeenten de inkoopronde voor 2018 succesvol afgerond. De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek, Oost Gelre en Winterswijk hebben voor 2018 ruim 200 zorgpartners gecontracteerd. Zij leveren komend jaar de benodigde zorg en ondersteuning aan inwoners die via de gemeenten gebruik maken van Wmo en Jeugdhulp.

In de afgelopen periode hebben alle zorgaanbieders de mogelijkheid gehad zich in te schrijven voor het leveren van Wmo- en Jeugdhulp in de Achterhoek. Dit gebeurde via een inkoopprocedure, waarbij goed wordt gekeken of de aanbieders voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Ditmaal bleek het nodig om de inschrijfronde nog een extra keer open te stellen, omdat niet alle (huidige) aanbieders in staat bleken om tijdig aan de inschrijfeisen te voldoen. Desondanks is het in de Achterhoek gelukt om ruim voor 1 januari 2018 de inkoop af te ronden.

Veruit de meeste aanbieders die op dit moment zorg en/of ondersteuning leveren in de Achterhoek, zijn ook voor 2018 gecontracteerd. Een kleine groep (ongeveer vijftig aanbieders) is voor 2018 niet opnieuw toegelaten. Dit heeft echter géén gevolgen voor inwoners die op dit moment zorg en ondersteuning van deze aanbieders ontvangen.

Wie nu zorg of ondersteuning krijgt, behoudt deze van de vertrouwde aanbieder. Anders gezegd: de zorgcontinuïteit blijft in 2018 gewaarborgd. De enige consequentie is dat deze aanbieders in 2018 geen nieuwe cliënten krijgen aangereikt vanuit de gemeenten. Uiteraard kunnen deze aanbieders besluiten om bij de volgende inkoopronde, in april 2018, alsnog mee te doen. Voldoen zij dan aan alle vereisten, dan krijgen zij alsnog een contract in de Achterhoek en kunnen zij weer nieuwe cliënten aannemen.