Gemeente heeft woningbouwplannen voor terrein Bibliotheek
Gemeente heeft woningbouwplannen voor terrein Bibliotheek Foto:

Inwoners tekenen petitie voor behoud van bibliotheek

Zelhem - Als het aan de inwoners van Zelhem ligt, blijft de Bibliotheek Zelhem op de plaats waar het zich al 45 jaar bevindt, namelijk in de oude 'Stadsboerderij' aan de Burgemeester Rijpstrastraat. Al meer dan 1500 inwoners tekenden inmiddels de petitie, die de onlangs opgerichte 'Stichting Vrienden van de Bibliotheek' via de website www.petities.nl (doorklikken op Behoud Bibliotheek Zelhem) online had gezet. Daarnaast konden bezoekers van de bibliotheek, die de online petitie nog niet ondertekend hadden, ter plekke een schriftelijk exemplaar invullen en ook van deze mogelijkheid werd druk gebruik gemaakt.

De petitie streeft twee doelen na. Ten eerste het behoud van het gebouw, de Stadsboerderij, die, samen met de Lambertikerk, een gezichtsbepalend onderdeel vormt van Zelhem en ten tweede het behoud van de functie bibliotheek in het centrum van het dorp, waarbij de huidige plek als het meest geschikt wordt bevonden.

De gemeente Bronckhorst heeft andere plannen, want inmiddels vinden er onderhandelingen plaats met ProWonen om te komen tot de bouw van senioren- en starterswoningen op de plek van de stadsboerderij en het park er achter. Daarbij wordt wel gesproken over het mogelijk behoud van de authentieke gevel, maar zonder de huidige functie.

Vrienden van de Bibliotheek
De stichting 'Vrienden van de Bibliotheek', waarin Johan de Boer, Bert Elschot en Henk Hollak als bestuur fungeren (met Anne Pera, Nol Nijhoff en Ben Radstake als extra denktank) is helemaal niet tegen woningbouw, maar ziet binnen het centrum wel andere mogelijkheden, waarbij het terrein aan de Burg. Rijpstrastraat gespaard kan blijven. Daarnaast vindt de stichting dat je eerst een oplossing voor het probleem 'Waar blijft de bibliotheek?' moet aandragen, voordat je gaat praten over een nieuwe invulling van het oude gebouw.

"Bijkomend probleem is dat de toekomst van 'de Brink' onzeker is", aldus Henk Hollak, namens het bestuur. "Het gebouw is geen eigendom van de gemeente en de eigenaar heeft mogelijk op basis van commerciƫle gronden andere plannen in de toekomst, waardoor de sociaal-culturele activiteiten die er nu nog plaatsvinden, geen onderdak meer hebben. Daarnaast staat ook het Union-gebouw aan de Hummeloseweg te koop, waardoor er juist nog meer behoefte komt aan onderdak voor sociaal-culturele activiteiten."

In de ideeƫn van de 'Vrienden van de Bibliotheek' zou de stadsboerderij, met uitbreidingen richting park, zich uitstekend lenen voor de functie 'Cultuurhuus' met zaal en ontmoetingsruimte. De bibliotheek en de galerie kunnen daar een plek in krijgen, maar ook alle andere functies, waarmee Zelhem een antwoord heeft op de problemen van de toekomst.


Lees verder op pagina 7