Harrie Mellendijk in de pop-up vuurwerkshop. Foto: PR
Harrie Mellendijk in de pop-up vuurwerkshop. Foto: PR Foto:

Kwaliteit en veiligheid staan voorop bij Harrie Boem

Halle - Elk jaar in december richt vuurwerkspecialist Harrie Mellendijk, beter bekend als Harrie Boem, aan de Dorpsstraat zijn pop-up vuurwerkshop in om de liefhebbers van het traditionele Oud op Nieuw vermaak te voorzien van veilig kwaliteitsvuurwerk. Op de website www.harrieboem.nl kunnen ze nu al zien wat er zoal te koop is en online kan een bestelformulier worden ingevuld om zeker te zijn van het juiste vuurwerk. Om de belangstellenden te informeren over het assortiment verzorgt Harrie met z'n medewerkers op zaterdag 16 december vanaf 19.30 uur een demonstratie op het Halse sportpark Meisterskamp. De eigenlijke verkoopdagen zijn dit jaar 28, 29 en 30 december. Oudejaarsdag valt dit jaar op zaterdag en deze dag is het verboden vuurwerk te verkopen.

Natuurlijk volgt Harrie ook de jaarlijkse discussie omtrent al dan niet vuurwerk en georganiseerde shows rond het middennachtelijk uur van oud op nieuw. Harrie: "Belangrijker vind ik de veiligheid. Bij het illegaal gekochte vuurwerk zit veel slecht en ook vaak veel te zwaar materiaal. Verder krijgt iedereen van mij te horen dat het verstandig is om een beschermende bril te dragen en het advies om geen vuurwerk af te steken als je alcoholhoudende drankjes genuttigd hebt."

De periode dat vuurwerk afgestoken mag worden is beperkt van Oudejaarsdag 18.00 uur tot 02.00 uur in de nieuwjaarsnacht. Harrie: "Nederland heeft de strengste regels rondom het vuurwerk en wij als leveranciers moeten aan de strengste eisen voldoen. Gevaarlijk vuurwerk wordt uit het assortiment gehaald en de controle daarop is streng." Vuurwerk helemaal verbieden ziet Harrie niet als een oplossing. Harrie: "Het is een traditie, die bij de overgang van oud op nieuw hoort. Verbieden van legaal en veilig consumentenvuurwerk zal betekenen dat er nog meer illegaal spul komt met de bijkomende veiligheidsproblemen."

Harrie is blij met het zogenaamde 'Connected' vuurwerk dat nieuw is in het assortiment. Harrie: "Je kunt als het ware je eigen vuurwerkshow verzorgen. Er zijn pakketten met een show, die wel vijf minuten duurt, die je met één lont aansteekt." Misschien is dat wel een oplossing, die voor iedereen aanvaardbaar is. Harrie: "Toch zullen er altijd mensen zijn, die gewoon een 'rotje' willen aansteken en daarvoor hebben we dit jaar Duits vuurwerk in het assortiment."