Grote pret hebben de kinderen met Sinterklaas op het strand in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Grote pret hebben de kinderen met Sinterklaas op het strand in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen

Sint heeft pret op strand Drempt

DREMPT - Het Dorpshuis Drempt was zaterdag 3 december omgetoverd tot een heus strand met vuurtoren, strandstoelen en een boot. Sinterklaas mocht op de grote stoel zitten en had voor de gelegenheid zijn slippers aangetrokken.

Het was de tweede keer dat in het Dorpshuis in Drempt zo'n groot Sinterklaasfeest werd georganiseerd. Marvin en Liz presenteerden het grote feest, wat werd bedacht door Bertram Larink.
In het dorpshuis lag een prachtig strand en zelfs de vuurtoren ontbrak niet. Bezoekers genoten ervan dat de twee Pieten die het allemaal niet meer zo goed wisten, met hun 'Herhalingscursus Piet', waarbij ze moesten ringgooien, limbodansen, pakjes in schoorsteen gooien en de pietendans doen, hun geheugen terug kregen. Alle kinderen hielpen daar natuurlijk met veel plezier aan mee. Van de vele vrijwilligers en lokale sponsoren kregen alle kinderen in de pauze ranja met wat lekkers. Na afloop van het feest ging iedereen op de foto met Sinterklaas en nadat de jassen weer aangetrokken waren, kregen zij nog een presentje mee én een heus pietendiploma.

's Avonds waren de grote kinderen welkom op het Sinterbeachparty met DJ Niels en Mike Sanders.


Dorpsraad Keppel en Eldrik bereikt doorbraak Zonneweide

Goed en constructief gesprek met de gemeente

HOOG KEPPEL/ELDRIK - De Zonneweide in Hoog Keppel wordt wellicht een terrein voor een 30-40 tal starterswoningen voor jongeren tot 35 jaar. De dorpsraad zet zich actief in om daken te vinden in de voormalige gemeente Drempt- Hummelo-Keppel om 5000-7000 zonnepanelen te plaatsen die anders gepland zouden worden op de voormalige HC03 velden.

De brief van de dorpsraad aan de gemeente waarin werd aangegeven dat de dorpsraad zich terugtrok uit het overleg met de gemeente betreffende de aanleg van een zonneweide op de voormalige HC03 velden deed veel stof opwaaien bij de gemeente. Een reactie bleef niet uit. Onlangs heeft een delegatie van de dorpsraad een goed en constructief gesprek gevoerd met de gemeente en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Tijdens het gesprek was er wederzijds begrip voor de standpunten die van beide zijden verder werden toegelicht. De dorpsraad ziet absoluut het belang in van duurzame energie en heeft er de afgelopen jaren hard aan meegewerkt om dat mogelijk te maken. Echter het voorgestelde plan maakt van de voormalige HC03 velden een industrieterrein met een groot hek eromheen. Het trapveldje verdwijnt bovendien. Ondanks dat er beperkte parkeergelegenheid wordt gecreëerd voor de evenementen die worden gehouden in Hoog Keppel is dat onvoldoende om deze zonneweide een gevoel van binding te geven met de dorpsbewoners en daarmee de leefbaarheid te vergroten in het dorp. De energie wordt dus niet 'om-niet' of gesubsidieerd geleverd aan bijvoorbeeld de Hessenhal of het Hessenbad. En juist dat is erg noodzakelijk om deze beide faciliteiten open te houden waarmee de leefbaarheid op peil blijft.

De dorpsraad heeft voorgesteld om het voormalige terrein van de HC03 velden te gebruiken voor starterswoningen en daarmee een energie-neutrale wijk te creëren op dit terrein. Dit terrein verdient meer dan een zonnepark en is door het karakter met een omzoomde rand van grote bomen een uitstekende locatie voor een starterswijk. Bovendien ligt het zeer gunstig ten opzichte van de uitvalswegen naar de Rijksweg N317. Bewoners van deze wijk kunnen daardoor voor hun werk binnen twintig minuten in Arnhem zijn. Ook voor werk elders in de Achterhoek is dit een gunstige uitvalsbasis. Er staan vele vacatures open voor hooggeschoold technisch personeel in de Achterhoek. De dorpsraad hoopt hiermee twee vliegen in een klap te slaan. "Als eerste trekken we jongeren naar Keppel waardoor er meer reuring is en de faciliteiten die er nog zijn, open kunnen blijven, waaronder de openbare basisschool de Bongerd. En als tweede, door een energie-neutrale woonwijk draagt Keppel bij aan de 2030 doelstellingen rond duurzame energie van de Achterhoek regio."

De dorpsraad committeert zich daarnaast om zich actief in te zetten om naar alternatieven te zoeken voor de 5000-7000 zonnepanelen die op de zonneweide zouden komen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de grote staldaken in onder andere Eldrik. Volgens de gemeenteambtenaar Erik Mol zou de AGEM financieel faciliterend kunnen inspringen om dit mogelijk te maken. Samenwerking met de Hummelose stichting Zonnekracht staat hierbij voorop.

De gemeente is bereid om de dorpsraad ruimte te geven aan de dorpsraad om onderzoek te doen naar bovenstaande voorstel. Dus (1) om in samenwerking met Zonnekracht Hummelo, daken te vinden waarop 5000-7000 zonnepanelen op kunnen en (2) om met een haalbaar plan te komen om een starterswijk te starten voor 30-40 woningen. De bewoners gaan aan de slag samen met de dorpsraad.