Zelhemse edelsmid doet al 33 jaar wat de klant wil

Vervolg van voorpagina

ZELHEM - "Desgewenst door toevoeging van een edelsteentje of met een plukje haar erin verwerkt. Een vingerafdruk kan ook. Als het mogelijk is doen we het. Altijd in goed overleg. Dit gebeurt op afspraak, met gesloten winkeldeuren, want je moet daar de tijd voor nemen. Er komen dan soms veel emoties boven. Na zo'n gesprek moet ik wel eens even bijkomen. Je hoort heftige verhalen, heel persoonlijk."

Rietman is van 1958. Geboren in Enschede, maar propvol Achterhoekse roots die hem op zijn achtste naar Zelhem brachten. Hij deed de goeie ouwe Ambachtsschool en vervolgens werktuigbouwkunde op de MTS. "Vond ik niet bijster interessant", zegt hij. "In Utrecht bezocht ik een beroepenbeurs en zag daar een goudsmid bezig. Dat was het! Ik moest praten als Brugman om mijn vader zo ver te krijgen dat dat ik naar de vakopleiding tot edelsmid in Schoonhoven mocht. Uiteindelijk ging hij akkoord. Laatst zei mijn pa dat ie het zo leuk vindt dat ik nog steeds in het vak zit."

Toch duurde dat wel even. Met het kersverse edelsmiddiploma op zak probeerde Hans binnen de branche aan de bak te komen. Maar zonder succes. "Ik was destijds nogal verlegen en stil. Ben toen maar bij de Pelgrim in Gaanderen gaan werken. Sleep bijvoorbeeld roosters voor gasfornuizen. Vreselijk! Maar ja, ik moest geld verdienen. Wilde gereedschap kopen. Voor mijn passie, want het ambacht van edelsmid liet mij niet los." Uiteindelijk kon hij er zijn brood mee verdienen. "Restaureerde voor juweliers in de omgeving sieraden. Thuiswerk, in een schuurtje achter het huis van mijn oom in Velswijk. Deed er veel ervaring en feeling mee op. Dat is in dit ambacht zó belangrijk."

In 1984 nam Hans Rietman een van de grootste stappen in zijn leven. Hij startte een eigen bedrijf. "Mijn oog viel op een mooi pandje aan de Kerkweg dat al lange tijd leegstond. Tot 1974 was er de koperslagerij van Frits Bruil gevestigd. Niet voor niets wordt dit pandje in Zelhem het 'handwerkhuisje' genoemd. Het verwisselde nogal eens van eigenaar. Bij de eerste twee ving ik bot. Maar de derde eigenaar wilde het wel aan mij verhuren. Niet ik, maar híj belde! Leef hier nu 33 jaar mijn passie uit. Mijn lust en mijn leven."

"Hij is van het handwerk", lacht echtgenote Anja. "Ik voer eventueel kleine werkzaamheden uit, heb het eerste contact met de klanten en beheer de agenda. Ik stuur hem als het ware aan." Samen namen ze echter eerder dit jaar het besluit om de zaak een opknapbeurt te geven. In- én uitwendig. Vader Rietman (87) hielp een handje mee. Een nieuw verfje, een andere, frissere kleur. Nieuwe vloerbedekking. Met behoud echter van de bescheiden verkoop- en 'museum'-functie die bij de goud- en zilversmid eveneens te vinden is. "Mooie, ingekochte maar niet standaard stukjes die de mensen kunnen aanschaffen", wijst Hans. "En gereedschappen van vroeger stellen we hier tentoon. Daar ga ik helemaal op los. Ben een man van het ouderwetse, ambachtelijke handwerk. Mag graag ontwerpen. En prutsen. Al jáááren met edelmetalen, maar ik had misschien net zo goed vioolbouwer kunnen worden. Het fijne vernuft boeit mij. Als jongetje van twaalf haalde ik eens een reiswekkertje uit elkaar. Wilde weten hoe dat mechanisme werkte. Draaide de schroefjes los. Maar er zit een veer in. Dat ding klapte uit elkaar. Ik heb nooit meer een reiswekkertje gehad."

Dergelijke ongelukjes zullen goud- en zilversmid Hans Rietman niet gauw gebeuren. Met nauwkeurigheid, geduld, overleg en bovenal passie neemt hij ringen, hangertjes en heel af en toe nog broches onder handen om die een nieuw leven of een zekere emotie dan wel symboliek te verschaffen. "Zoals de klant het wil. Al 33 jaar."

Zie voor meer informatie de website of raadpleeg de Facebookpagina 'Rietman Goudsmid'.


www.de-goudsmid.nl


Samen zingen in de Lambertikerk

ZELHEM - Zaterdag 25 november is er weer samenzang in de Lambertikerk in Zelhem. Gert Jan Veneman zal hierbij begeleiden op het orgel. Ds. De Bruin uit Zutphen zal het appèl woord verzorgen, met als thema: 'Waakzaam zijn'. Ook zal er een muzikaal intermezzo zijn, verzorgd door Anne Bulten op de piano, Alise Ebbers en Anne-Lynn Knibbe viool, Marlinde Knibbe en Lisa de Pee zang. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 20.45 uur. Na afloop is er koffie/thee. Er is een collecte voor de onkosten.