De delegatie van het Slingeland Ziekenhuis (rechts) werkt in het ziekenhuis in het Ethiopische Soddo samen met het personeel daar. Foto: Toon Hendriks
De delegatie van het Slingeland Ziekenhuis (rechts) werkt in het ziekenhuis in het Ethiopische Soddo samen met het personeel daar. Foto: Toon Hendriks Foto:

Delegatie van Slingeland Ziekenhuis gaat weer werken in Ethiopisch ziekenhuis

DOETINCHEM – Bepakt en bezakt reist een delegatie van de kraamafdeling van het Slingeland Ziekenhuis op 5 januari weer af naar Soddo in Ethiopië. Daar gaat het zestal drie weken werken in het Soddo Christian Hospital. 'Het lachende team' worden ze daar wel genoemd. Hun missie is kennisoverdracht en facilitering om de moedersterfte tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed te verlagen. Het zestal gaat vanuit de drie jaar gelden opgerichte Stichting Steun Ethiopische Vrouwen.

Door Josée Gruwel

Als initiatiefneemster en verloskundige Marieke Peulers aan het Soddo Christian Hospital denkt, dan ziet ze patiënten voor zich. "Mooie, aardige en dankbare Afrikaanse mensen, die leven in armoede en nog dicht bij de natuur staan. Sommigen moeten een dag lopen om vanuit de dorpen in 'de bush' naar het ziekenhuis te komen. Als de zon opkomt, beginnen ze te lopen."
Kraamverpleegkundige Anne Marie Besselink vertelt over karaktereigenschappen van de kraamvrouwen: "Toen ik een van de vrouwen kleertjes bracht voor haar kindje, waren de anderen oprecht blij voor haar. Ze kennen geen jaloezie."
Gynaecoloog Kirsten Smeets denkt aan het personeel. "Ontzettend leergierige mensen die kennis gretig opslurpen."
Met veel plezier vertelt ze over de assistenten in opleiding in Soddo die altijd graag meegaan bij operaties en dan 'met de neus vooraan' staan. Ook de herinnering aan de rij verloskundigen uit andere ziekenhuizen – die twee jaar geleden met haar meeliep tijdens de visite – maakt haar enthousiast: "Ik deed het woord in het Engels en een verpleegkundige vertaalde dat in het Amhaars. Telkens als zij uitgepraat was, barstte er een enorm gekakel los, want iedereen had vragen. Ik stond erbij en keek ernaar. Voor mij was het een raadsel waar ze het over hadden. Even later maakte de tolk me in het Engels duidelijk wat ze bedoelden, gaf ik hem in het Engels antwoorden en hoorde de groep dat weer in het Amhaars. En dan maar hopen dat het goed overkwam."
Smeets is blij dat dit keer ook kinderarts Monique Jacobs meegaat. "Want ik neem die drie weken het werk over van de enige gynaecoloog in het ziekenhuis. Vooral in noodgevallen is het prettig om met een collega-arts te sparren."
Daarnaast zullen klinisch verloskundige Yvonne Kox en anesthesie-verpleegkundige Toon Hendriks hun koffers pakken. "Er is daar geen anesthesist, dus dan is het fijn als je je op de operatiekamer gesteund weet."

Bagage
Er gaan allerlei spullen mee naar Soddo, zoals medicijnen, doptones (apparatuur om de hartslag van ongeboren baby's te controleren) babyvoeding voor te vroeg geborenen, warmtelampen voor de verloskamer. Ook gaan er knuffels en kleertjes mee. Marieke: "We zijn nog op zoek naar kleertjes, zoals rompertjes voor kindjes die te vroeg geboren worden, maatje 44 en lager. Wie wil, kan ze brengen bij de kraamafdeling in het Slingeland Ziekenhuis."
Ook gaat er geld mee. Momenteel staat de teller op ruim 16.000 euro. Het geld wordt besteed aan sets uitwasbaar maandverband. Daarvoor wordt ter plekke stof gekocht. In het naaiatelier van het ziekenhuis, mede opgezet door de stichting, worden de setjes vervaardigd. "We nemen nu ook een lockmachine mee. Dus wie lockgaren over heeft: wij zijn er blij mee."
Daarnaast wordt ter plekke gekeken wat er nodig is voor onder andere het nieuwe verloskamercomplex en de nieuwe couveuseafdeling en wordt bekeken welke benodigdheden er voor de doktersposten en vroedvrouwen in de buitengebieden noodzakelijk zijn.

Vertrouwen
Eenmaal in Soddo, zo leert de ervaring, haakt het zestal vooral in op de situaties zoals die zich voordoen. "Ze kennen ons nu, hebben vertrouwen in ons. Dus we kunnen met praten en voordoen weer stappen zetten, zoals verpleegkundigen leren hoe je een baby reanimeert, hoe je hydrofielluiers vouwt en een baby afdroogt na de geboorte. Efficiënt werken blijft een item. Kirsten: "Afrikanen leven in het moment. Maar het is toch handiger om bij een geboorte of operatie alles wat je nodig hebt klaar te hebben staan."
"De vorige keer sloeg ons gevoel voor organisatie direct over op de verpleegkundigen bij het opruimen op de babyafdeling," aldus Anne Marie.
Kirsten: "Inhaken op wat zich voordoet kan echt van alles betekenen hoor. De vorige keer hebben we in overleg deuren aangeschaft en geplaatst tussen de weeënkamer en de verloskamer."

Steunen
Om het einddoel van 20.000 euro te halen, wordt er op 12 en 13 december in het Slingeland Ziekenhuis een kerstmarkt georganiseerd voor medewerkers. Op 1 december is er voor ieder die de Stichting Steun Ethiopische Vrouwen een warm hart toedraagt en wil steunen een benefietfeest in De Kruisberg in Doetinchem. Coverband KatzMav treedt op en er wordt veiling van streekproducten gehouden. De avond kost 17,50 euro, inclusief twee consumpties. Aanmelden kan bij het secretariaat via gynaecologie@slingeland.nl.
Meer info staat op de website, blog en Facebook van Steun Ethiopische Vrouwen.