Brian Leerentveld (5) uit Vorden vermaakt zich tijdens de open dag prima in de brandweerwagen. Foto: PR
Brian Leerentveld (5) uit Vorden vermaakt zich tijdens de open dag prima in de brandweerwagen. Foto: PR Foto:

Zo'n 1400 mensen bezochten nieuwe brandweer- kazerne en gemeentewerf

HENGELO – Kinderen klimmen enthousiast de grote brandweerwagens en trekkers in. Achterop het terrein geeft de brandweer demonstraties en ook het grote materieel van de buitendienst van de gemeente staat hier uitgestald. "Het lijkt suiker, maar dat is het niet", merkt een meisje op nadat ze de enorme zoutvoorraad ten behoeve van de gladheidsbestrijding van dichtbij heeft bekeken.

Door Luuk Stam

Geïnteresseerden kunnen op deze zonovergoten zaterdag 14 oktober de onlangs in gebruik gekomen brandweerkazerne en gemeentewerf aan de Zelhemseweg in Hengelo met eigen ogen komen bekijken. Zo'n 1400 mensen grijpen die kans. In het gebouw vinden rondleidingen plaats en zijn onder andere de nieuwe vergaderruimtes en kleedkamers te bekijken.

Bij die rondleidingen krijgen de bezoekers tevens uitleg over de werkwijze van zowel de brandweer als de buitendienst van de gemeente. "De interesse is echt gigantisch", stelt Frans Meulenbelt van de Hengelose brandweer, terwijl hij bezoekers in de instructieruimte iets vertelt over de verschillende historische foto's die hier in zwart, wit en rood op de achterwand zijn geplaatst. "De reacties zijn zeer positief."

De 5-jarige Brian Leerentveld uit Vorden vermaakt zich ondertussen prima achter het stuur van één van de brandweerwagens. Hij is samen met zijn ouders en zijn zusje vanuit Vorden naar Hengelo gekomen. "Het is mooi geworden", vindt vader Arno Leerentveld. "We zijn het hele terrein al over geweest. Als er zoiets nieuws is, wil je toch even een kijkje nemen."

Een groepje Keijenborgse dames is eveneens goed te spreken over de nieuwe accommodatie waarin de brandweer en de buitendienst van de gemeente samenkomen. "Geweldig!", klinkt het. "Groot opgezet en netjes." Hier en daar klinkt ook een kritische noot. "Dit is gewoon kapitaalsvernietiging", vindt een bezoeker. "Het had wel iets goedkoper gekund."

Dat is wel het laatste waar de vele aanwezige kinderen zich druk over maken. Voor hen is dit een leuk dagje uit en is het vooral de vraag of ze eerst in die brandweerwagen zullen klimmen of toch in één van de grote trekkers met oplegger van de buitendienst. Ook is het heel erg leuk om te draaien aan het brandalarm. Iets verderop verdwijnt een klein jochie in een grote brandweerjas en ook de helm is hem veel te groot. Wellicht kan hij hier over heel wat jaren als echte brandweerman aan het werk. De kazerne is er alvast klaar voor.