Foto: PR
Foto: PR Foto:

Slachtvisite met oude gebruiken en pruveri-je

Zelhem - Oude tijden herleven tijdens de Slachtvisite met pruveri-je, die zondag 5 november bij Museum Smedekinck wordt gehouden. Van 11.00 tot 17.00 uur kunnen de bezoekers herinneringen ophalen aan vroeger en kennismaken met de gebruiken rondom het slachten, zoals dat vroeger op de boerderij plaatsvond. Daarbij kunnen ze smullen van ouderwetse lekkernijen als balkenbrij en smaltappels.

U wordt verwelkomd met een glaasje vlierbessenjenever. Als alternatief voor het traditionele 'vet priezen' kan vervolgens het gewicht van het varken 'op de leer' worden geraden. Wie daar goed in is, kan een ham of leuke vleespakketten winnen.

In de grote schuur van het museum zijn de slagers druk bezig met het afsnijden, waarbij ze het publiek vertellen hoe de verschillende delen heten. Vrouwen in klederdracht demonstreren het worst maken, zoals dat vroeger gebeurde. Tegenover de slagers is de pruveri-je met allerlei lekkernijen van vroeger. Met een, bij de entree gekregen, bon kan hier een stuk bakbloedworst, balkenbrij, een kaantje met roggebrood of smaltappels worden geproefd. Voor kinderen t/m 12 jaar is er een gratis workshop 'hamburger maken', inclusief bakken en opeten.

Daarnaast zijn er tal van andere activiteiten. Er worden oude ambachten gedemonstreerd en streekproducten verkocht. In 'de Stal' is een expositie met schilderijen en boetseerwerk van cursisten van activiteitencentrum 'de Boerderij' in Zelhem te zien. Behalve de hapjes van de pruveri-je zijn er diverse andere lekkernijen en dranken verkrijgbaar. De entreeprijs is 4 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.