Gerjande Besselink tussen het speelgoed dat na dit jaar uit de winkel zal verdwijnen. Foto: Luuk Stam
Gerjande Besselink tussen het speelgoed dat na dit jaar uit de winkel zal verdwijnen. Foto: Luuk Stam

Besselink neemt afscheid van het speelgoed

Flinke reorganisatie meest verstandige keuze

KEIJENBORG - De winkel van Smederij Besselink in Keijenborg gaat flink op de schop.

Door Luuk Stam

Het zal even wennen zijn voor Gerjande Besselink (55). Zij is al 29 jaar het gezicht van de winkel bij de smederij van haar man Willibrord en diens broer Joost Besselink aan de Hengelosestraat in Keijenborg. De dorpswinkel die in de jaren zestig naast de smederij ontstond, verkoopt onder andere speelgoed en huishoudelijke artikelen. Dat gaat na dit jaar veranderen.

De Keijenborgse winkel gaat wel door, maar wacht een flinke reorganisatie. Het speelgoed, de huishoudelijke artikelen en de cadeauartikelen verdwijnen na 31 december uit de winkel. Aan de smederij gerelateerde artikelen als ijzerwaren, gereedschap, agrarische artikelen en tuindecoratie blijft Besselink wel verkopen. Ook blijft er hier in de laatste dagen van het jaar vuurwerk verkrijgbaar.

"De loop is eruit", verklaart Gerjande Besselink de omslag. "Binnen dit bedrijf wil ik met de winkel een zelfstandig onderdeel zijn. Dat kan niet meer. Mensen komen hier voor ijzerwaren en gereedschappen, maar zo'n speelgoedwaterpistool halen ze bij de grote ketens. Dat kan ik de mensen niet kwalijk nemen. Het hoort bij de tijd waarin we leven. Ik kan niet concurreren met die ketens."

Besselink ziet een reorganisatie dan ook als de meest verstandige keuze. Met die reorganisatie zal ook de indeling van het geheel veranderen. Een deel van de winkel wordt kantoor. Ook komt er een showroom waarin Besselink producten gaat presenteren die het bedrijf zelf in de smederij maakt.

De totale oppervlakte van de winkel mag dan afnemen; het aanbod dat overblijft, zal ruimer worden. Zo staan de verschillende schroeven en bouten nu nog in kleine kartonnen doosjes op een schap. "Niks waard", zegt Gerjande Besselink. "Alles ligt geregeld op de grond. Daar gaan we mooie grote bakken voor maken."

Besselink ziet de reorganisatie van de winkel als een uitdaging, maar beseft dat haar leven er na bijna dertig jaar heel anders uit gaat zien. Al is het maar omdat de meeste klanten voortaan mannen zullen zijn. "Er kwamen hier altijd hele gezinnen", vertelt ze. "Moeders en vaders met hun kinderen. Dat ga ik wel heel erg missen."