Wethouder Peppelman hoopt dat veel inwoners zich laten inspireren door het project Lekker Bezig! Foto: Gerwin Nijkamp
Wethouder Peppelman hoopt dat veel inwoners zich laten inspireren door het project Lekker Bezig! Foto: Gerwin Nijkamp

Op een leuke manier gezond oud worden in Bronckhorst

Receptenrubriek Lekker Bezig! in Contact om gezonde leefstijl te stimuleren

Door Gerwin Nijkamp

BRONCKHORST - Hier in Bronckhorst houden we wel van een stevige maaltijd. "Als we een schnitzel bestellen, hebben we het liefst een grote", zegt Antoon Peppelman, wethouder van de gemeente Bronckhorst. En sporten doen we wel degelijk, maar we drinken ook graag een paar biertjes tijdens de derde helft. Vele inwoners van Bronckhorst zullen zich hier wel in herkennen en wanneer ze op de weegschaal staan denken: 'Dat mag wel iets minder'.

Met het project Lekker Bezig! wil de gemeente samen met professionals en lokale ondernemers haar inwoners stimuleren tot een gezonde levensstijl. Contact werkt hieraan mee door een receptenrubriek met gezonde gerechten op te nemen in de krant.

Meer mensen met overgewicht dan gemiddeld
Aanleiding van het project Lekker Bezig! is een onderzoek van de GGD waaruit bleek dat het aantal mensen met overgewicht in Bronckhorst hoger is dan het landelijk gemiddelde. Dit terwijl in de gemeente wel meer mensen aan de norm voor gezond bewegen voldoen dan in de rest van het land. Ook wordt er hier meer groente en fruit gegeten dan gemiddeld. Reden voor de gemeente om nog nader onderzoek te doen naar de oorzaken van het hogere aantal inwoners met overgewicht en wat er nodig is om het gedrag van mensen met overgewicht te veranderen. Ze deed dit in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), de GGD Noord en Oost Gelderland (GGD-NOG) en de Wageningen Universiteit (WUR). Dat onderzoek was gericht op inwoners en (zorg)professionals.
Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat er niet altijd voldoende kennis is over gezonde voeding. Verder blijkt dat de sociale invloed groot is; gezelligheid speelt een belangrijke rol bij een wat minder gezonde leefstijl. Daar komt bij dat er de overtuiging heerst 'dat het allemaal niet zo erg is'. Met Lekker Bezig! moet het tij worden gekeerd. Het project richt zich vooral op volwassenen. "Zij hebben een voorbeeldfunctie. Kinderen imiteren vaak het gedrag van hun ouders." Deze aanpak moet ertoe leiden dat meerdere generaties een gezonde leefstijl gaan hanteren zodat iedereen op een leuke en gezonde manier oud kan worden in Bronckhorst.

Receptenrubriek in Contact
Om mensen daar bewust van te maken verschijnt er bijvoorbeeld in Contact tweewekelijks een recept dat is samengesteld door diƫtisten die betrokken zijn bij het project Lekker Bezig. De wethouder gaat ze zelf ook zeker uitproberen. De recepten zijn voor iedereen betaalbaar. "Daar houden we rekening mee", vertelt hij. "Hiermee is het kopen van gezonde voeding voor iedereen mogelijk."
De wethouder hoopt dat Lekker Bezig! steeds breder gedragen zal worden. Zo is de gemeente ook in gesprek met supermarkten om de gezonden producten bijvoorbeeld als pakket te presenteren in de winkel. "We willen het volgen van een gezonde leefstijl zo makkelijk mogelijk maken."

Voor meer info over Lekker Bezig! en de bijbehorende activiteiten kan men de website raadplegen.


www.lekkerbezig.org


Overzicht Exposities en Agenda

Museum Smedekinck
Expositie met werk van cursisten van activiteitencentrum 'de Boerderij'. Het gaat om schilder- en boetseerwerk. De expositie is geopend t/m 5 november. Museum Smedekinck is van april t/m oktober wekelijks op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag en elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend. Groepen vanaf 15 personen kunnen op afspraak het museum ook buiten genoemde openingstijden bezoeken. De entree bedraagt 4 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

Galerie Bibliotheek
Expositie met het werk van 12 kunstenaars, die zich tijdens het Jeroen Boschjaar (2016) lieten inspireren door het werk van deze grootmeester wiens werk het best omschreven wordt met de woorden 'fabelachtig, intens gedetailleerd en op het waanzinnige af'. Het resultaat ervan is tot en met 11 november, tijdens de openingsuren van de Zelhemse bibliotheek, in 'Galerie Bibliotheek Zelhem', te bewonderen.

Agenda
3 oktober: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 13.30 uur bij de Oranjehof. Afstand: 25 km. Inl. tel. 06-49135536.
3 oktober: Bingo in de Oranjehof. Van 19.30 tot 22.00 uur.
6 oktober: Deze keer is de keuring na 13.00 uur. Rijbewijskeuring. Aanmelden via tel. 06-27594051 (bellen tussen 18.00 en 19.00 uur).
8 oktober: Open Zondag met Smoks Hanne rit en modeshow. De oldtimer auto's, motoren en bromfietsen rijden een rit door het landschap van de gemeente Bronckhorst. Na de rit worden de voertuigen tentoongesteld in het dorp. Vanaf 12.00 uur is er live muziek, zijn de gezellige terrassen geopend en zijn er modeshows.
9 oktober: Kennismaken met klassieke muziek. Uitleg over de Luistercursus Klassieke Muziek bij Museum Smedekinck. Aanvang 13.45 uur.
10 oktober: 55+ middag in de Oranjehof. Het programma begint om 14.00 uur. Zaal open: 13.30 uur.
12 oktober: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 13.30 uur bij de Oranjehof. Afstand: 15 km. Inl. tel. 06-49135536.
16 oktober: Luistercursus Klassieke Muziek bij Museum Smedekinck. Van 13.45 tot 15.45 uur.
17 oktober: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 13.00 uur bij de Oranjehof. Afstand: 25 km. Inl. tel. 06-49135536.

23 oktober: Luistercursus Klassieke Muziek bij Museum Smedekinck. Van 13.45 tot 15.45 uur.

26 oktober: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 13.30 uur bij de Oranjehof. Afstand: 15 km. Inl. tel. 06-49135536.

30 oktober: Luistercursus Klassieke Muziek bij Museum Smedekinck. Van 13.45 tot 15.45 uur.

31 oktober: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 13.30 uur bij de Oranjehof. Afstand: 15 km. Inl. tel. 06-49135536.