Burgemeester Marianne Besselink bij Marinus en Gerrie Hissink op bezoek. Foto: PR
Burgemeester Marianne Besselink bij Marinus en Gerrie Hissink op bezoek. Foto: PR Foto:

Pas jaren na de lagere school aandacht voor elkaar en toen sloeg de vlam over

Zelhem - Zondag 1 oktober vierden Marinus en Gerrie Hissink het 60-jarig jubileum van hun huwelijk. Familie, vrienden en buren zijn uitgenodigd om dit diamanten jubileum 's middags mee te vieren tijdens een feestje. 's Morgens ging burgemeester Marianne Besselink bij de heer en mevrouw Hissink aan het Hietland in Zelhem op bezoek om het paar, namens de gemeente Bronckhorst, te feliciteren met hun huwelijksjubileum.

Oorspronkelijk komen Marinus en Gerrie uit Drempt, waar ze beide in 1931 geboren zijn. Ze zaten op de 'lagere' school zelfs bij elkaar in de klas, alhoewel ze toen nog geen aandacht voor elkaar hadden. Toen ze elkaar jaren later weer tegenkwamen, sloeg de vlam over en kregen ze een relatie, die op 1 oktober 1957 werd omgezet in een huwelijk.

Inmiddels had Marinus de 'Ambachtsschool', tegenwoordig VMBO-Techniek, doorlopen en werkte hij als timmerman bij een bouwbedrijf. Gerrie volgde een naai-opleiding om vervolgens als huishoudster in dienst te komen op een boerderij in Hummelo. "In die tijd woonde je dan ook bij die familie in huis", vertelt Gerrie over die periode. Zo had ze meerdere huizen en uiteindelijk kwam ze in dienst bij een woninginrichter in Doesburg, waar ze nog werkte toen ze gingen trouwen. "In die tijd was het ook normaal dat je stopte met werken als je ging trouwen. Ik heb nog wel even doorgewerkt, maar er was thuis ook voldoende werk, dus toen ben ik gestopt", aldus Gerrie.

Dertien jaar geleden verruilden ze woning voor appartement aan het Hietland

Dat werk thuis bestond naast de huishouding uit agrarische werkzaamheden, want het huis aan de Binnenweg waar ze gingen wonen, was een klein boerderijtje met enkele varkens, koeien en kippen en een tuin die aandacht nodig had. "Natuurlijk hielp ik bij die werkzaamheden", vult Marinus aan, "maar ik ging hele dagen naar mijn werk en zelfs op zaterdag moest ik werken, zodat een groot deel van de werkzaamheden toch door Gerrie gedaan moesten worden."

Daarnaast moest het huis opgeknapt worden, want toen ze er (gehuurd) kwamen wonen, regende het op sommige plaatsen zelfs naar binnen. Toen het financieel mogelijk was, werd het huis gekocht en met eigen handen helemaal opgeknapt. Ondertussen werden ook de kinderen Henk en Alie geboren. Ze groeiden op in Drempt en toen ze 'uitgevlogen' waren en Marinus en Gerrie ouder werden, merkten ze dat ze op de Binnenweg in Drempt toch wel erg ver van allerlei voorzieningen zaten. Dertien jaar geleden besloten ze daarom om hun woning te verruilen voor een mooi appartement aan het Hietland in Zelhem. "De buurman snapte het niet. 'Heb je je huis eindelijk helemaal klaar en nu ga je verhuizen' en ik moest ook wel even wennen, want in Drempt had ik een ruime werkplaats en nu moet ik het doen met een schuurtje. Maar achteraf zijn we blij met de beslissing, want nu hebben we de voorzieningen binnen handbereik", aldus Marinus.

Voor Gerrie is dat ook belangrijk, want sinds ze geopereerd is aan haar knieën, is ze beperkt in haar mobiliteit. Gelukkig rijdt ze nog auto en kan ze met behulp van een rollator nog redelijk uit de voeten. Marinus is nog zeer mobiel. Hij mag graag langere fietstochten maken, waarbij hij de route laat bepalen door zijn nieuwsgierigheid. Hij heeft echter nooit leren autorijden en is voor die mobiliteit weer afhankelijk van zijn vrouw. "Ik heb jarenlang motor gereden, maar dat rijbewijs is verlopen en, hoewel ik best graag zou willen, zie ik me niet meer op een motor zitten", erkent hij.


Kinder- en Tienerkledingbeurs Drempt

DREMPT - Op zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 12.00 uur is er weer een beurs met najaars- en winterkleding voor kinderen en tieners in het Dorpshuis te Drempt, Kerkstraat 89 in Drempt.

Verkoop je eigen kinder- of tienerkleding zonder zelf op de beurs te staan. Heb je zelf je kasten vol liggen met leuke, goede najaars- of winterkleding die niet meer wordt gebruikt? Op de kinderkledingbeurs wordt je kleding gemakkelijk verkocht, zonder dat je zelf op de beurs hoeft te staan. Voor meer informatie en aanmelding, ga naar de website. De niet verkochte kleding kunt u achterlaten. Dit wordt opgehaald door stichting C.O.E.H., zij brengen deze spullen naar Roemenië (www.stichtingcoeh.nl).

Nieuw dit jaar is dat er naast kleding, spelletjes en boeken ook ander tweedehands speelgoed ingebracht kan worden, mits het natuurlijk compleet en in goede conditie is. Dit alles wordt in een aparte ruimte te koop aangeboden.

Met een kwart van de verkoopprijs wordt wederom de stichting Barmuja gesteund, zij financieren diverse projecten in Ethiopië. Normaliter is Ineke Luimes van deze stichting ook aanwezig op de beurs, maar helaas is ze deze keer verhinderd. Ze is dan namelijk in Ethiopië waar ze in een nieuwe regio met een nieuw waterproject starten. Per betalende klant wordt slechts 1 euro in rekening gebracht voor dit goede doel (www.barmuja.nl).

Let op: er kan niet gepind worden dus neem wat cash mee. Mail voor vragen of kijk op de website.


kinderkledingbeursdrempt@gmail.com

kinder-tiener.kledingbeurs-drempt.nl