Henry van Rooyen van 'Op hete kolen'. Foto: Alice Rouwhorst
Henry van Rooyen van 'Op hete kolen'. Foto: Alice Rouwhorst Foto: Alice Rouwhorst

Genieten van de barbecue tussen de druivenranken

Drempt – De verlichte druivenstokken van de zeven verschillende druivenrassen zoals Johanniter, de Solaris en Cabetin staan strak in het gelid bij wijnboerderij 't Heekenbroek. Zij vormden het achtergronddecor van een ontspannen avond uit eten bij Gaon Etten.

Door Alice Rouwhorst

Wijngaardeniers Job en Neeltje Huisman waren de gastheer- en vrouw op de vijfendertigste editie van Gaon Etten in de Achterhoek. Zij en het team van het pop up restaurant ontvingen de gasten met, hoe kan het ook anders, een sprankelende bubbel uit eigen gaard. Samen met een amuse en de fijne klanken van het duo De Eén en de Ander, was het nog even heerlijk toeven op de mooie laatste vrijdag in september op een prachtige, verzorgde locatie. Het gras was strak gemaaid door de robot en overal waar je keek stond of hing iets dat te maken had met wijn: druivenstokken en wijnranken met of zonder druiven. Want, zo vertelde Job Huisman tussen de gangen door tijdens de wijnproeverij, de zeven verschillende druiven hebben ook een verschillende oogsttijd. De pluk, mede gedaan door vrijwilligers waarvan er nooit genoeg zijn, begint half september en eindigt eind oktober.

Eten van de buitenbarbecue
Achter 'de Dobbe', een ruimte voor workshops, exposities, vergaderingen en dergelijke waren de lange Goan Etten tafels opgesteld onder een tent, waarop tijdens het voorgerecht de druppels begonnen te vallen. Henry de Rooy van 'De Bonte Hond' en 'Op hete kolen' uit Doesburg was samen met zijn keukenbrigade al enige tijd in de weer om de gasten te voorzien van een smakelijk driegangenmenu. Op een grote buitenbarbecue bereidde hij het vlees, stonden de aardappelen in een grote oranje emaillen pan te pruttelen en werden de courgettes gegrild. Overheerlijke echte patat was niet aan te slepen. Geen verfijnde, haute cuisine keuken, maar een heerlijke maaltijd op ambachtelijke wijze bereid met producten uit de regio, zoals groenten en fruit uit Rha. "Zoals mijn moeder het vroeger ook maakte", zei de kok over het voorgerecht met sla, gekookte aardappelen, uitgebakken spekjes en overgoten met karnemelkse saus. "Daar wou ik altijd wat met meedoen. En vanavond heb ik het maar gedaan". Het smaakte, tot verbazing van velen, verrukkelijk. Samen met een witte en rode wijn van 't Heekenbroek, bier van Gaon of water van het waterbedrijf was het menu compleet. Het dessert, ijs van de Steenoven uit Hummelo, ging vergezeld met een dessertwijn van de wijnboerderij. Een tongstrelende match. Afgaand op het enorme geroezemoes en gelach was het voor alle gasten een geslaagde avond.

Muziek en wijnproeven
Tussen de gangen door luisterde de ene helft van het gezelschap naar de fijne nummers van De Eén en de Ander, die zoals ze zelf zeggen van alle markten thuis zijn. Het duo bestaat uit zanger/gitarist Eduard Peelen en zanger/percussionist/gitarist Gerrit Donderwinkel. Hun veelzijdige repertoire bestaat uit rustige achtergrondmuziek tot rock and roll; van Normaal, Skik en Doe Maar tot Peggy Lee, U2 en Queen. Elk nummer werd met applaus beloond. De andere helft van het gezelschap luisterde naar Job Huisman die gepassioneerd vertelde over het ontstaan van de nu twee hectare grote wijnboerderij met 7500 druivenstokken, de druiven, het werken op de boerderij, de oogst, het rijpen van de rode wijn op eikenhouten vaten en het uiteindelijk afvullen van de flessen. Ondertussen proefden de toehoorders een witte, rode en rosé wijn. 't Heekenbroek levert bij een goede oogst zo'n 7000 liter wijn dat goed is voor zo'n 10.000 flessen.

De avond werd afgesloten met koffie en thee en zoals altijd bij Gaon een gevulde 'metnemtoete' met deze avond onder andere verschillende soorten appels en een kortingsbon van t Heekenbroek.

Laatste Gaon van het seizoen
Op vrijdag 27 oktober is de laatste Gaon van het seizoen in Doesburg bij de museumtuin 't Olde Ras. Deze avond staat in het teken van wild eten. De tafels worden binnen opgesteld. Aangezien de ruimte niet al te groot is zijn de plaatsen beperkt. Dus reserveer tijdig, want vol is vol.


www.gaon.nl

Ontvangst van de gasten met een Achterhoekse brut van 't Heekenbroek. Foto: Alice Rouwhorst
Henry van Rooyen van 'Op hete kolen'. Foto: Alice Rouwhorst
Duo 'De Eén en de Ander'. Foto: Alice Rouwhorst
Verschillende wijnen proeven. Foto: Alice Rouwhorst
Foto: Alice Rouwhorst