Het was goed toeven op de retro-camping. Foto: PR
Het was goed toeven op de retro-camping. Foto: PR Foto:

College B & W op bezoek bij Zelhemse ondernemers

Zelhem - In het kader van de 'speeddate' activiteiten van het college van B & W van de gemeente Bronckhorst brachten burgemeester Marianne Besselink en 'haar mannen' dinsdag 19 september een bezoek aan de ondernemers van Zelhem. Na een bezoek aan Jumbo Hollak, de Readshop, Samtosha Store, Helleborus en Kapsalon Krabben ging het gezelschap op bezoek bij de tijdelijke retro-camping, ingericht door Arjan Berendsen van 'VauWay'. Daar werd, gezeten op retro-campingstoelen, onder het genot van een hapje en een drankje (uit retro-kopjes) het bezoek afsloten met een discussie over onderwerpen, die de B&OZ met het college wilde bespreken.

Geheel in stijl had de Zelhemse Ondernemers Vereniging de onderwerpen in 'het koffertje' (derde dinsdag van september) verpakt. Hoofdthema van de discussie was de vraag aan het college hoe de gemeente Bronckhorst denkt over woningbouw in relatie met het gegeven dat de Achterhoek een zogenaamde krimpregio is. Daarbij redeneren de ondernemers vanuit de gedachte dat er extra woningen gebouwd moeten worden om onderdak te bieden aan de werknemers die bij de Zelhemse bedrijven werken en de vacatures, die nu niet ingevuld kunnen worden, omdat de sollicitanten geen huis kunnen vinden. Meer inwoners betekent vervolgens voor de winkeliers extra omzet, waardoor ze kunnen blijven bestaan en er geen leegstand komt.

Het college neemt de demografische bevolkingsopbouw als leidraad. Door de vergrijzing en het uiteindelijk overlijden van de groep 'Babyboomers', geboren in de periode na de Tweede Wereldoorlog (grote gezinnen), zal de bevolking de komende 20 jaar afnemen (Bronckhorst – minus 5000). Het aantal woningen dat we nu hebben is voldoende om iedereen dan onderdak te bieden. Ongebreidelde woningbouw nu gaat, volgens het college, absoluut leiden tot leegstand op termijn met onverkoopbare woningen. Een oplossing is wellicht het bouwen/creëren van tijdelijke woningen. Volgens de ondernemers moet er in ieder geval 'iets' gebeuren, want anders werk je de krimp in de hand.

Ook het in stand houden van de bibliotheek kwam aan de orde, waarbij het college aangaf zich in te willen zetten voor het behoud ervan, waarbij wellicht aan een andere, goedkopere huisvesting gedacht moet worden. De huidige bibliotheek, een gemeentelijk monument, zal daarbij zeker als gebouw blijven bestaan, maar over de mogelijk andere invulling is volgens het college nog weinig te zeggen. Onder dankzegging en met een 'gezond' cadeau voor de ondernemers nam het college afscheid.


Notarisspreekuur nu ook in Halle

HALLE - Blankestijn Notariaat Advies Mediation uit Zelhem houdt vanaf 1 oktober maandelijks een notarisspreekuur in De Korenaar in Halle.

Dit spreekuur vindt plaats iedere eerste vrijdagochtend van de maand, voor het eerst op vrijdag 6 oktober vanaf 10.00 uur. Het gesprek is vrijblijvend en duurt circa twintig minuten. Wel dient vooraf een afspraak te worden gemaakt.

Het spreekuur is vergelijkbaar met het spreekuur dat kantoor Blankestijn al enkele jaren houdt in de Oranjehof in Zelhem voor de Stichting Welzijn Zelhem. Het spreekuur in De Korenaar is bedoeld voor de inwoners van Halle die vragen hebben over notarieel-juridische onderwerpen, zoals vermogen en de oude dag, een goed testament, de eigen bijdrage in een verpleeghuis, en wat te doen als iemand niet meer wilsbekwaam is, etc. Een afspraak maken kan door een e-mail te sturen naar info@notariszelhem.nl of door te bellen naar: 0314-621 141.