De WereldWinkel gaat definitief op slot. Foto: PR
De WereldWinkel gaat definitief op slot. Foto: PR Foto:

Sluiting WereldWinkel Zelhem
onvermijdelijk

Zelhem - Door een steeds maar dalende omzet gedurende meerdere jaren heeft de WereldWinkel Zelhem moeten besluiten om haar winkel met Fairtrade kunstnijverheidscadeauartikelen aan de Pr. Irenestraat te Zelhem per 1 september te sluiten. Ruim een jaar geleden werd nog een update poging gedaan door de winkel compleet te restylen, maar het mocht niet baten, want het nieuwe imago had niet het gewenste effect op de aanloop naar de winkel.

"De sluiting is natuurlijk teleurstellend, omdat we niet langer kunnen werken aan onze missie om producenten in ontwikkelingslanden te ondersteunen", zo verwoordt voorzitter Wilma Tankink de teleurstelling namens de 17 vrijwilligers, die de winkel draaiend hielden, "maar we zijn er ook trots op dat we meer dan veertig jaar als WereldWinkel ons steentje hebben bijgedragen aan een menswaardiger bestaan voor producenten en kunstenaars in vele landen waarvoor wij food en non-food artikelen hebben verkocht tegen een 'faire' prijs."

Eén van de redenen van de terugloop in de verkoop is dat veel 'Fairtrade' food-artikelen tegenwoordig hun weg weten te vinden in de reguliere supermarkten. "Daar weet de consument ze ook steeds beter te vinden", aldus Wilma. "en dat hebben we als WereldWinkel dus weten te bereiken. Voor de kunstnijverheid zullen nieuwe afzetkanalen gevonden moeten worden."

Vrijdagmiddag 1 september kwamen een aantal vrijwilligers naar de winkel om samen de winkeldeur definitief op slot te doen. Na het opmaken van de balans zal het saldo van de WerelWinkel worden gedoneerd aan een onderwijsproject in Nepal.