Longarts Gerrit Bosman verzorgde een inleiding over COPD en hartfalen
Longarts Gerrit Bosman verzorgde een inleiding over COPD en hartfalen Foto:

'Is het mijn hart of zijn het mijn longen?'

Doetinchem - Longpunt 'de Achterhoek' hield een lotgenotencontactmiddag in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Longarts Gerrit Bosman was uitgenodigd om een inleiding te verzorgen over het thema 'Is het mijn hart of zijn het mijn longen?' Over COPD & Hartfalen

Dokter Bosman gaf, met behulp van stellingen en de bespreking van symptomen, aan dat bij ongeveer een kwart van de 65 plus patiënten die COPD hebben, ook sprake is van een vorm van hartfalen. Beide aandoeningen hebben uiteraard verschillende werkzame medicijnen, maar het naleven van leefregels als stoppen met roken, gezonde voeding en beweging zijn voor beide aandoeningen van groot belang. Bosman kreeg de lachers op zijn hand toen hij voorstelde om dagelijks in plaats van één lange uitputtende wandeling bij voorbeeld zeven keer een korte wandeling met de hond te maken. Verder benadrukte hij dat begrip, support en steun van de partner van groot belang is. De aanwezige vrijwilligers van de patiëntenvereniging voor Hart- en Vaatziekten verstrekten relevante folders. In de pauze was er aandacht voor de beklimming van de Kilimanjaro door Kirsten Sikkenga. Zij start haar klim op 13 oktober om de top op 18 oktober te kunnen bereiken met het doel geld in te zamelen voor verder onderzoek naar longreparatie. De tocht van Kirsten is te volgen op haar facebookpagina: Klim mee voor COPD.
De volgende bijeenkomst van Longpunt de Achterhoek is op 26 oktober, wederom in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis. Het thema is dan 'Wat als de ziekte vordert?' en behandelt de zorg in de laatste levensfase en het nut van wilsverklaringen.


gelderland.longfonds.nl/