Tijdens de SmoksLympics twee jaar geleden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marie-Jose van Dijk
Tijdens de SmoksLympics twee jaar geleden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marie-Jose van Dijk Foto:

Beloning voor de meest ludieke of mooiste joker

Na spellencircuit kan de jeugd genieten van theater op het grasveld bij de Lambertikerk

Zelhem - Het belooft een flinke uitdaging te worden voor de deelnemende teams aan de jaarlijkse Smoks-Zeskamp op zondag 13 augustus. Naast de al beruchte waterbak wordt er dit jaar namelijk ook nog een stormbaan uitgerold om de sportieve aspiraties van de deelnemers te testen. De teams zullen diep moeten gaan om de eerste prijs, ter waarde van 500 euro, in de wacht te slepen.

De Zeskamp begint om 16.00 uur, nadat de basisschooljeugd tussen 12.00 en 14.30 uur een spellencircuit hebben gespeeld en hebben gestreden om de 'Gouden Klomp' per spel tijdens de Smokslympics. Daarin spelen de waterbak en de stormbaan ook al een rol. Na de prijsuitreiking kan de jeugd, samen met de ouders en andere belangstellenden, genieten van het theaterstuk dat Angelie en Rhondé gaan spelen op het grasveld bij de Lambertikerk.

Om 16.00 begint de Zeskamp met de presentatie van de teams, waarbij de 'Joker', die bij één spel ingezet mag worden voor dubbele punten, een belangrijke rol speelt. Ze worden door een jury beoordeeld en de meest ludieke/mooiste joker wordt beloond met een speciale prijs.

De Zeskamp kent traditioneel uit vijf sportieve onderdelen en een theorieronde, waarbij de captain van de ploeg, gezeten op een wankel plankje, boven de waterbak hangt aan een touw, vastgehouden door de leden van het team. Bij een foutief antwoord van de captain moet steeds één van de teamleden het touw loslaten, waardoor de taak van de rest zwaarder wordt. Op het moment dat de captain het water raakt, is het team uitgeschakeld en wordt de plaats en het puntenaantal genoteerd.

Op een groot digitaal scorebord wordt de stand bijgehouden, zodat het publiek kan zien hoe de teams er voor staan.

Flinke uitdaging deelnemende teams

Het hele festijn wordt door een DJ van muziek voorzien. Ook na afloop van de prijsuitreiking zal de DJ zijn muziek laten horen op het plein en de terrassen om zo een gezellige sfeer te creëren, waarin de teams en het publiek onder het genot van een hapje en een drankje nog even na kunnen kletsen over het evenement.

Foto: Achterhoekfoto.nl/Marie-Jose van Dijk