Gamma Racing Day met onder andere Michaël v.d. Mark, Tim en Tom Coronel plus F1 coureur Nico Hulkenberg. Foto: Henk Teerink

Volgepakte tribunes tijdens Gamma Racing Day

Gecombineerde motor-, kart- en autosport- evenement

Door Asse Klein

HENGELO/ASSEN - De 2017-editie van de Gamma Racing Day werd dit jaar weer een groot spektakel met demonstraties van Nico Hulkenberg en Michael van de Mark. Tijdens het evenement waren er ook wedstrijden voor de WK Zijspannen en Yamaha R3 Cup. Een week eerder kwam de OW Cup en het Duitse IDM kampioenschap in actie met diverse Hamove-leden.

De tribunes op het TT Circuit Assen waren zondag 6 augustus goed gevuld tijdens de Gamma Racing Day, het grootste gecombineerde motor-, kart- en autosportevenement van Europa. Formule 1 piloot Nico Hulkenberg en World Superbike coureur Michael van der Mark waren dit jaar de grootste aanwezige sterren. Hulkenberg liet zien hoe snel je kan gaan met een Formule 1 auto over het TT Circuit en Van der Mark showde het publiek een aantal prachtige wheelies. Ook waren er meer demonstraties met onder andere ook Dakar-rijders Mirjam Pol en Michael Verkade, die rijden met ondersteuning van HT Rally Raid Team afkomstig uit Vorden.

Tijdens de Gamma Racing wordt er traditiegetrouw een wedstrijd verreden in de WK Zijspannen. Bennie Streuer knokte met zijn Franse bakkenist Kevin Rousseau voor de laatste podiumpositie met de Britse combinatie Holden-Wilkes. Helaas waren de Britten voornamelijk op de rechte stukken wat sneller, waardoor Streuer-Rousseau net buiten het podium finishten in vierde positie. De race werd gewonnen door gebroeders Ben en Tom Birchall. Regionale rijder Toine Gierink reed een goede wedstrijd in de Yamaha R3 Cup tijdens de Gamma Racing Day. Gierink maakte deel uit van de spectaculaire kopgroep van acht rijders en finishte als vijfde.

Harold Wisselink uit Hengelo Gld. kwam samen met Henk Tappel uit Assen in actie in de Supercar Challenge. Helaas kon Bronckhorst Car Racing met Wisselink en Tappel vanwege technische problemen aan hun auto niet de mooie resultaten boeken, die men van ze gewend is. In de eerste race werd werden ze zesde in hun Sports Division en in de tweede race vielen zij vroegtijdig uit.

Ook werd het Grand Prix seizoen hervat na de zomerstop op het circuit van Tsjechië in Brno. De winst in de MotoGP ging naar Marc Marquez. Sam Lowes met begeleider Torleif Hartelman finishte als achttiende in de MotoGP wedstrijd die verreden werd op een opdrogende baan. Victor Steeman scoorde twee keer punten in de Red Bull MotoGP Rookies Cup. De jonge coureur Lathum werd vijftiende en negende in de talentencompetitie.

Een week voor de Gamma Racing Day en de GP van Tsjechië werden op Franse bodem races voor de OW Cup verreden. In de NK SuperCup 1000 kon Hamove-lid Cliff Kloots goede zaken doen in de NK SuperCup 1000, omdat de leider in het kampioenschap Nigel Walraven met een beenbreuk voorlopig is uitgeschakeld. Op het bochtige circuit Dijon Prenois werd Kloots tweemaal vierde, waardoor hij Walraven nadert in de titelstrijd tot enkele punten. Bryan Schouten deed het nog beter, won beide races en heeft nu de leiding in het kampioenschap in handen. Walraven en Kloots volgen op plaats twee en drie. Jarco Grotenhuis en Yme-Jan Hofstee wisten ook twee top-tien uitslagen te scoren in de NK SuperCup 1000 in Frankrijk.

Thijs Peeters is bezig aan goed seizoen in de NK SuperCup 600. In Dijon Prenois kende hij alleen een minder weekend, mede door technische problemen in de trainingen. De nummer twee in de tussenstand werd tiende en zevende in de races, waardoor hij Glenn van Straalen verder zag uitlopen in het kampioenschap. Van Straalen won zelf de eerste race. De tweede manche werd gewonnen door Danny van der Sluis. De volgende ronde van de OW Cup is eind augustus op het circuit van Oschersleben in Duitsland.

Joey den Besten reed in datzelfde weekend met een gastoptreden in het IDM op het semi-permanente circuit van Schleiz. De coureur van Performance Racing Achterhoek uit Hengelo Gld. deed mee aan het Duitse Supersport 600 kampioenschap als voorbereiding op de IRRC-ronde die daar van 18 t/m 20 augustus wordt verreden. Den Besten werd in deze sterke IDM-competitie veertiende en dertiende in de races. Den Besten begint later deze maand als lijstaanvoerder in de IRRC Supersport aan de vierde ronde van het kampioenschap in Schleiz.