Brommers kieken in de Remigiuskarke van Steenderen. Foto: PR
Brommers kieken in de Remigiuskarke van Steenderen. Foto: PR

Zündapp en Sparta Brommers kieken in de karke

STEENDEREN - In de Remigiuskerk aan de Dorpsstraat 20 in Steenderen van Steenderen zal op 12 en 13 augustus voor de derde keer een tentoonstelling te zien zijn over bromfietsen. Dit jaar staan de merken Zündapp en Sparta op de voorgrond, omdat beide merknamen dit jaar hun honderdjarig jubileum vieren. De figuurlijke betekenis van 'Brommers kieken' is hierbij dus even losgelaten.

In de Achterhoek staat brommers kieken namelijk gelijk aan een meisje versieren, zogenaamd naar buiten gaan om naar de brommers te kijken maar het werkelijke doel is dus het meisje te versieren. Dit weekend is het is letterlijk kijken naar brommers met hierbij veel informatie over hun merkgeschiedenis en het aandeel van de bromfiets in de ontwikkeling van de mobiliteit. Onder de bijzonderheden dit jaar zijn te vermelden: een Sparta prototype die nooit in de verkoop is gekomen en zelfs een honderd jaar oud balansboek. Net als in de twee voorgaande jaren zullen ook buiten het kerkgebouw de nodige activiteiten plaats vinden. De kerk is een centraal gelegen herkenningspunt midden in het dorp, aan het marktplein.

De Remigiuskerk in Steenderen is een aantal jaren geleden overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken. Deze stichting zet zich al veertig jaar in voor het behoud van monumentale oude kerken. Een plaatselijke commissie zorgt voor de exploitatie, het dagelijks onderhoud, en regelt goed gebruik en verhuur. De commissie in Steenderen heeft deze tentoonstelling samen met de Sparta Bromfietsclub en met Zundapp specialist Massink opgezet. De beide landelijke clubs van Sparta en Zündapp zijn met een stand aanwezig in de kerk.

Eigenaren van een 'klassieke' bromfiets kunnen zich zaterdag 12 augustus tussen 10.00 en 11.00 uur opgeven voor een toerrit door de Achterhoek. Inschrijving voor toerrit, incl entree voor de tentoonstelling en een koffiestop kost 5 euro. De toerrit start om 11.00 uur. Op zondag is op het plein naast de kerk vanaf 12.00 uur een onderdelenmarkt, zijn er food trucks aanwezig en is er live muziek. Dit alles wordt verzorgd door de naobers van Hotel Heezen. De tentoonstelling is geopend op zaterdag 12 augustus van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 13 augustus van 12.00 tot 17.00 uur. Entree 3 euro per persoon. Kinderen onder de één meter gratis.

Meer informatie via Menno Leistra 06-47080523 of Jan Bijvank 06-29585779.