Halseweg heeft veilige oversteekplaats
Halseweg heeft veilige oversteekplaats Foto:

Zelos 'stratenmakers' leggen parkeerplaats aan

Kosten voor rekening van gemeente, leden vereniging leggen de stenen

Zelhem - De parkeerstrook bij sportpark 'de Pluimerskamp' was het bestuur van voetbalvereniging Zelos al jaren een doorn in het oog. Vooral bij regen konden leden en bezoekers niet of nauwelijks met schone schoenen de auto of de accommodatie bereiken, waardoor er ook weer extra schoonmaakploegen moesten aantreden om de modder in de kantine te verwijderen. Maar investeren in een parkeerplaats is niet de eerste gedachte bij een vereniging, die het geld liever besteed aan materialen en activiteiten die rechtstreeks ten goed komen aan de leden.

Reden voor secretaris van de vereniging, Otto Duursma, om eens een bezoekje te brengen aan de verantwoordelijk wethouder van de gemeente Bronckhorst en hem te vragen of de gemeente mee wilde denken over het oplossen van het probleem. Wethouder Seesink, en daarmee de gemeente, dacht constructief mee en kwam met een voorstel, waarbij de gemeente een deel voor z'n rekening wilde nemen, maar waarbij de vereniging vooral de handen uit de mouw moest steken. In het voorstel was het bouwrijp maken van de strook en het leveren van het bestratingsmateriaal voor kosten van de gemeente, maar moest de vereniging met vrijwilligers zorgen voor het leggen van de stenen.

Aangezien het leveren van vrijwilligers bij Zelos door de jaren heen nooit een probleem is, nam het bestuur het aanbod van de gemeente met beide armen aan en zo stonden er op zaterdag 1 juli meer dan dertig 'aspirant stratenmakers' paraat om het klusje te klaren. Dat lukte niet in één dag, maar met nog een paar avondploegen was de bestrating klaar, waarna de weg opnieuw werd geasfalteerd om het geheel compleet te maken.

Voetbalvereniging Zelos was toch al blij met de constructieve houding van de gemeenten, want ook bij de wegversmalling met oversteek op de Halseweg werd meegedacht en werd een oplossing gerealiseerd waar de vereniging blij mee is.

Voetbal- verenigingen verkennen mogelijkheden tot meer samenwerking

Zelos heeft, doordat alle wedstrijden (junioren en senioren) op de zaterdag gespeeld worden, een tekort aan velden, terwijl V.V. Zelhem ruimte over heeft op sportpark 'de Pol'. Om maximaal gebruik te kunnen maken van de beide voetbalaccommodaties aan de Halseweg hebben V.V. Zelhem en Z.S.V. Zelos afgesproken dat Zelos gebruik mag maken van de velden op 'de Pol'.

Ploegen moeten daarvoor de Halseweg, een weg waar te hard werd gereden, oversteken. Om dit veilig te kunnen doen, moest de weg worden aangepast. De manier waarop dat door de gemeente is aangepakt, heeft de snelheid uit het autoverkeer gehaald. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat degenen die willen oversteken, een goed zicht hebben op de weg. Dit project wordt nog afgerond met een extra toegangshek op de hoek van 'de Pol' bij de oversteekplaats, waardoor de gebruikers niet helemaal om hoeven te lopen.

Deze samenwerking tussen de beide Zelhemse voetbalverenigingen is wellicht een voorbode van nauwere contacten. Om die mogelijkheden te onderzoeken hebben de verenigingen een werkgroep gevormd, die de opdracht heeft om allerlei vormen van samenwerking te verkennen en met een voorstel te komen waarover de besturen, de leden, maar ook de ouders van de jeugdleden, zich kunnen uitspreken.

Zelos parkeerstrook werd met eigen mensen bestraat