Na het snuffelen naar brocante en kunst, is het op de schaduwrijke terrasje goed toeven. Foto: Eric Klop
Na het snuffelen naar brocante en kunst, is het op de schaduwrijke terrasje goed toeven. Foto: Eric Klop Foto:

Kunst en culinaire geneugten verpakt in Franse sferen

Vervolg van voorpagina

HUMMELO - "Hoe Hummelo letterlijk en figuurlijk op de kaart te houden? Een omweggetje waard zijn, als het ware. Zo ontstond 'Vive la France', een publiekstrekker die veel breder is dan de braderieën en feesten die elk dorp wel kent. Met brocante van kwaliteitsaanbieders uit heel het land. En dus ook met kunst en culinaire geneugten. Dit alles verpakt in Franse sferen, waarmee het onderscheid van evenementen elders nu al vijf jaar is gewaarborgd en dat door de hele Hummelose middenstand wordt gedragen."

Het Mediterraan getinte festijn lijkt niet meer weg te denken van de nationale activiteitenkalender. Hoewel het 't organisatiecomité best de nodige vrije tijd en energie kost, en bovenal met heel veel dank aan de talloze vrijwilligers, trekken jaarlijkse verbeteringen bezoekers van steeds verder. "Soms komen mensen wel twee dagen", weet Marita van Haarlem. "Ze vinden het met de nu circa tachtig kramen en vele terrasjes erg gezellig. En als dan ook het weer opnieuw meewerkt. We hebben nog nooit een verregende editie gekend. Hoe het dán zou zijn? Geen idee dus…", lacht de organisator.
In de kerk treedt het duo 'Pierre et Gerdy' op. Begeleid door zijn accordeon zingt zij een fraai chanson van Yves Duteil. Verderop laten Yolanda Tangelder, Xandra Storm en Willem te Voortwis in het Frans 'kleine melodieën horen die ze oppikten op straat, omdat ze iets leken te begrijpen van onze liefdes, verlies, dromen en geheimen'. Ook Rien Vlietstra en zijn tienerdochter Mandy luisteren toe. Ze komen helemaal uit Zeist en zijn aan de hand van een dagje Achterhoek op zoek naar leuke vintagespullen voor als zij na de vakantie op kamers gaat. "Dat gaat zeker lukken", zegt papa. "Keuze genoeg!", beaamt de dochter. Op de Greffelinkallee rijden de auto's nog steeds bumper aan bumper richting parkeerweide. De middag is nog jong. Vrijwilliger Gerard Jansen heeft nog een uurtje of vier te gaan. Hij heeft als één van de kassacontroleurs zondagsdienst. "Zo lever ik een positieve bijdrage aan het dorp. Het is buitengewoon gezellig. Er komen hier alleen maar vrolijke gezichten voorbij. Ja, joie de vivre in Hummelo..!"