Publiekslieveling Valentino Rossi won de MotoGP. Foto: Henk Teerink
Publiekslieveling Valentino Rossi won de MotoGP. Foto: Henk Teerink Foto:

Valentino Rossi grote winnaar van de Dutch TT 2017

HENGELO - Valentino Rossi heeft de spannende MotoGP-wedstrijd op zijn naam geschreven tijdens de Dutch TT. Sam Lowes en zijn begeleider Torleif Hartelman konden een sterke kwalificatie niet omzetten in een goed resultaat in de wedstrijd. Hamove-lid Victor Steeman kon de hoge verwachtingen niet volledig waarmaken in de Red Bull MotoGP Rookies Cup.

Het was weer typisch TT-weer afgelopen weekend in Assen. De 87e Dutch TT stond dan ook weer in het teken van wisselende weersomstandigheden. In de MotoGP-wedstrijd was het niet anders. De race begon op een droge baan, maar het begon in de loop van de race wat te druppelen. Valentino Rossi ging het beste om met deze omstandigheden. Danilo Petrucci werd verrassend tweede, voor Marc Marquez. Sam Lowes en begeleider Torleif Hartelman kenden een matige seizoensstart, maar hadden een flinke opsteker in de kwalificatie in Assen met een tiende startpositie. In de race ging het helaas mis voor Lowes en crashte hij. De Aprilia-rijder reed op dat moment in vijftiende positie.

In de Red Bull MotoGP Rookies Cup is Hamove-lid Victor Steeman één van de drie Nederlandse deelnemers. Tijdens de vrije trainingen was het Hamove-lid snel onderweg, maar in de eerste race lukte het niet om in de punten te finishen en werd hij zeventiende. Steeman hield aan de tweede race een beter gevoel over. Hij maakte alleen omdat iets te graag wilde een aantal foutjes, waardoor hij de aansluiting miste met de kopgroep. Wel scoorde Steeman vier punten met een twaalfde positie in de einduitslag.

Bo Bendsneyder was de Nederlandse rijder in de Moto3 Grand Prix klasse. De Rotterdammer had zich op een keurige tweede positie gekwalificeerd en wist zich ook te mengen voorin de kopgroep tijdens de wedstrijd.

In de race ging het helaas mis voor Lowes en crashte hij

Bendsneyder reed zelfs een aantal keer voorop. In het tweede deel zakte hij iets terug, maar kwam in de laatste ronde sterk terug naar voren. In de sprint richting de finish kwam Bendnseyder in aanraking met een andere rijder. De KTM-rijder crashte en schoof vervolgens als tiende over de finishlijn. Omdat hij zijn motor niet vast had op dat het moment dat hij de eindstreep passeerde, werd hij niet opgenomen in de einduitslag. Het sterke weekend van Bendsneyder, leverde dus helaas geen punten op. Aron Canet werd de winnaar in de Moto3 en Franco Morbidelli was de meest rappe in de Moto2-wedstrijd in Assen.

Regionale rijder Toine Gierink kwam in actie tijdens de Dutch Supersport 300 wedstrijd. In de race die zaterdagmiddag werd verreden in het bijprogramma van de Dutch TT, was Gierink goed onderweg en behaalde een nette negende plaats. De race werd gewonnen door Robert Schotman, voor Ruben Doorakkers en Finn de Bruin. De bezoekersaantallen logen er niet om tijdens de Dutch TT. Over de drie dagen kwamen er in totaal 161.000 mensen naar het TT Circuit Assen.