Burgemeester Marianne Besselink kwam het diamanten paar Lenderink feliciteren
Burgemeester Marianne Besselink kwam het diamanten paar Lenderink feliciteren Foto:

De vlam sloeg meteen over

Zelhem - Zondag 18 juni vierden Wim en Jootje Lenderink het heuglijke feit dat ze elkaar zestig jaar geleden het ja-woord gaven met een gezellig etentje voor familie en vrienden. Burgemeester Marianne Besselink ging de dag erop bij het diamanten huwelijkspaar op bezoek om hen namens de gemeente Bronckhorst te feliciteren.

Door Jan Knoef

Tijdens het gesprek kwam, zoals meestal, de vraag hoe ze elkaar ontmoet hadden en hoe de 'vonk' was overgeslagen. Tot nu toe was het antwoord van diamanten paren vaak 'de ijsbaan', 'vriend van broer of zus' of 'een huwelijksfeest waar ze beiden voor uitgenodigd waren', maar voor Wim en Jootje was de dansavond ter gelegenheid van de opening van zaal Nijhof in 1955 'het' moment. Het uitgaansleven had blijkbaar z'n intrede gedaan. De vlam sloeg meteen over en twee jaar later stapten ze in het huwelijksbootje. Aanvankelijk gingen ze inwonen bij het ouderlijk huis van Jootje en na drie jaar kregen ze een woning aan de Roggestraat in Halle, waar ze tot acht jaar geleden met veel plezier woonden. Toen acht jaar geleden de seniorenwoning aan het Verzet in Zelhem beschikbaar kwam, was de keuze snel gemaakt en sindsdien wonen ze (volgens henzelf) op het mooiste plekje van Zelhem.
Wim ging werken in de Halse meubelfabriek van de familie Otten en toen daar de deuren noodgedwongen gesloten werden, vervolgde hij zijn carrière bij Reinbouw in Dieren. Voetbal was z'n lust en z'n leven. Ooit speelde Wim in het tweede elftal van de Graafschap en volgens de toenmalige trainer had er wel een plaats in het eerste ingezeten, maar Wim koos voor het eerste van S.V. Halle en verrichtte 35 jaar naast voetballen ook de functie van trainer bij zijn vereniging. Op 52-jarige leeftijd werd Wim afgekeurd in verband met hartproblemen. Gelukkig is hij na een operatie prima opgeknapt. Hout bewerken deed hij daarna nog in de vorm van houtsnijwerken, onder andere bij 'het Ambacht' in Zieuwent. Ook Jootje is creatief, want na haar actieve arbeidsleven in de zorg, is ze zich gaan toeleggen op schilderen en tekenen, een hobby die mooie kunstwerken opleverde.

Naast creatieve hobby's beoefenen, zijn Wim (81) en Jootje (79) graag actief bezig. Jootje werkt graag in de tuin, samen gaan ze zwemmen, doen ze aan Koersbal en wandelen en fietsen ze veel. Bijvoorbeeld naar één van hun vier kinderen, die gelukkig allemaal dichtbij in de regio wonen, zodat ze hun vijf klein- en inmiddels ook al weer vier achterkleinkinderen, regelmatig kunnen bezoeken. Vorig jaar zorgde het fietsen voor een probleem, toen Jootje ten val kwam en haar been brak. Na een revalidatieperiode is ze weer op de been, maar moet ze wel toegeven dat, mede door de twee kunstheupen, de jaren beginnen te tellen. Een gegeven dat Wim kan beamen. Burgemeester Besselink wilde al wel vast een afspraak maken om over vijf jaar terug te komen om het volgende jubileum te vieren.


'Ode aan de bezoeker' wint prijs
Kunstwandelroute

HUMMELO - Op donderdagavond 22 juni heeft in Galerie Het Web aan de Veentjes te Doetinchem de prijsuitreiking van de Kunstwandelroute plaatsgevonden. Daar is bekendgemaakt, dat het werk met de titel 'Ode aan de bezoeker' van de leerlingen van het Almende college uit Silvolde de eerste plaats bij de top-drie heeft gekregen, met een puntentotaal van 666. Ook werd door de heer van Rechteren, eigenaar van het landgoed Enghuizen, een kaartje getrokken voor de winnaar van de kunstbon van Het Web ter waarde van 100 euro. De personen op het ingevulde kaartje krijgen de bon thuisgestuurd. Tijdens de Kunstwandelroute 2017, georganiseerd door Het Web, Kunstenaarsnetwerk te Doetinchem, zijn door het publiek dit keer 776 kaartjes ingevuld met de persoonlijke keuzen voor de drie beste kunstwerken op de route. Daaruit is voor alle 33 werken een volgorde berekend, waarbij alle werken die als eerste werden genoemd 3 punten kregen, alle als tweede genoemd 2 punten en als derde 1 punt.

Geconstateerd mag worden dat deze achttiende editie van de KWR wederom zeer succesvol is geweest. Van diverse kanten is lovend gesproken over de kwaliteit van de kunstwerken. Er zijn naar schatting ruim 11.000 bezoekers geweest.

'Ode aan de bezoeker' van de leerlingen van het Almende college uit Silvolde. Foto: PR