Jans Duijker zwiert en zwaait aan de paal bij Gaon Etten. Foto: Alice Rouwhorst
Jans Duijker zwiert en zwaait aan de paal bij Gaon Etten. Foto: Alice Rouwhorst Foto:

Zutphen – Terugkeren op de plek waar het vijf jaar geleden heel goed toeven was. Dat is wat het pop-up restaurant Gaon Etten in de Achterhoek deed. En ook deze keer was het meer dan fijn bij de gastvrije familie Meerstadt aan de IJssel.

Alleen zaten de gasten deze keer niet zo 'stomp an de Iessel' als de eerste keer. Daarvoor woei het toch nét iets te hard. Maar de alternatieve plek waar de lange tafels met wit tafellinnen en de rood en blauw geblokte servetten stonden op gesteld was ook meer dan prima. Achter de schuur die op dit moment wordt verbouwd tot een drietal vakantie-appartementen zaten de 140 gasten in de luwte.

Door Alice Rouwhorst

De hele locatie was een plaatje waar de Gaongangers van de vroege avond tot bijna middernacht van mochten genieten op een mooie zomerse avond. Het uitzicht over de IJssel met af een toe een boot die voorbij voer, de opengestelde ijskelder, de enige rivierduin die Zutphen rijk is... Een zeer idyllische en bijzondere plek die voor de meeste gasten onbekend terrein was.

Smakelijke spijzen en dranken
Bij aankomst liep het water al in de mond bij het opsnuiven van alle heerlijke geuren van het maal dat in voorbereiding was. Een varken draaide aan het spit, varkensracks werden gegrild en rib-eyes geroosterd. Aan diverse groentesalades, zoals spitskool met onder andere mango en bleekselderij, broccoli met appel en cranberry en bieten met appel en geitenkaas, werd de laatste hand gelegd. Het voorgerecht van meloen met gerookte ham werd klaargemaakt. De ontvangst was met een Achterhoekse bubbel, sap van appels uit de naastgelegen boomgaard of een speciall Gaon witbier. Dit speciale bier is gebrouwen door Steve Gammage van de Bronckhorster Brewing Company in opdracht van Gaon Etten. Het beleefde deze avond zijn primeur en werd door de bierdrinkers goedgekeurd. Steve zelf was ook aanwezig om in het kort tekst en uitleg te geven over de totstandkoming van het eerste witbier uit zijn brouwerij. Het voorgerecht werd uitgeserveerd. Het hoofd- en nagerecht werd na believen opgeschept door de keukenbrigade.

Acrobatiek en opgewonden
geklepper

Tussen de gangen door toonde Jans Duijker van Circus Zanzara en Hirondelles haar acrobatische kunsten aan een paal aan de oever van de rivier en aan kettingen die hoog in een boom hingen. Niet alleen zij zorgde ervoor dat de blikken naar boven waren gericht. Ook de elf ooievaarsnesten in een straal van 100 meter trokken de aandacht. Sierlijk cirkelden de gracieuze vogels boven de toppen van de bomen. Af en toe hoorde je boven het geroezemoes van de gasten een opgewonden geklepper van het mannetje en vrouwtje die elkaar begroetten. Mooier buiten tafelen kan haast niet.

De volgende Gaon Etten is op 1 september in de omgeving van Lochem.

Reserveren kan via de site. Hier kan ook het speciale Gaon witbier besteld worden. In de regio is het bier te verkrijgen bij Fruitbedrijf Horstink in Rha, (Boerderij)winkel Den 4 akker in Vierakker en Vorden, Aardappel-, Groente,- en Fruitboerderij Garritsen in Toldijk, Asselman Asperges in Barchem en Landwinkel de Braakhekke in Harfsen.


www.gaon.nl

Gezellig tafelen met velen op een idyllische plek. Foto: Alice Rouwhorst