Koen Hermans met Kenny van Gaalen als winnaars op het podium in Holten tussen de nrs. 2: Veldman/v.d. Bogaart en nrs. 3: Van Werven/v.d. Putten. Foto Albert Schreuder
Koen Hermans met Kenny van Gaalen als winnaars op het podium in Holten tussen de nrs. 2: Veldman/v.d. Bogaart en nrs. 3: Van Werven/v.d. Putten. Foto Albert Schreuder

Team Hermans wint ONK Zijspancross Holten

Zondag spannende ontknoping in Valkenswaard

HOLTEN/HENGELO - Koen Hermans en Kenny van Gaalen hebben op overtuigende wijze de ONK Zijspancross in Holten weten te winnen. In beide manches waren ze alle concurrenten te snel af. Ook hebben ze de spanning in het klassement teruggebracht, waardoor er a.s. zondag tijdens de finale in Valkenswaard vier combinaties moeten strijden om de Nederlandse titel.

Door Willy Hermans

Eindelijk viel voor Team Hermans alles op zijn plaats. Gesterkt door een goed optreden in Letland hielden ze hun goede vorm vast op het circuit van MAC De Holterberg, waar veel buitenlandse zijspancombinaties ontbraken. Bij de start van de eerste manche was het een andere Achterhoeker die de leiding nam. Daniël Willemsen vloog met zijn kompaan Robbie Bax weg, maar zakte terug naar de vierde plaats, waarna de leiders in het klassement, Bax/Musset de kop overnamen. Toen deze Nederlandse/Franse combinatie met pech uitvielen zagen Hermans / Van Gaalen hun kans schoon en wisten winnend over de finish te gaan voor Willemsen/Bax en Veldman/van den Bogaart.

Nog meer Achterhoekers eindigden in de top vijf: Van Werven/van der Putten als vierde, Keuben/Rietman als vijfde.

In de tweede manche een vergelijkbaar beeld. Willemsen/Bax en Bax/Musset hadden weer met pech te kampen. Willemsen/Bax hadden na de eerste manche virtueel de koppositie in het klassement overgenomen en waren erop gebrand hun voorsprong verder uit te bouwen. Na de kopstart kregen ze dit keer echter door pech een DNF (Did Not Finish) achter hun naam. Bax/Musset hadden een slechte start en moesten zich opnieuw naar voren werken. Met hun tweede plaats bleven ze Veldman/van den Bogaart voor en wisten ze hun leiderspositie in het klassement vast te houden.

Hermans/van Gaalen profiteerden optimaal. Na het uitvallen van Willemsen/Bax namen ze de kop over om deze niet meer af te staan. Ook de tweede manche wisten ze op hun naam te schrijven en daardoor uiteraard ook de dagzege.
Doordat de beide koplopers in het klassement allebei een keer uitvielen en dus geen punten konden bijschrijven is het erg spannend in de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap. A.s. zondag is in Valkenswaard de laatste wedstrijd en de combinaties in de top drie staan op slechts 12 punten van elkaar, zodat er nog van alles kan gebeuren! Zelfs de nr. vier (Veldman/van den Bogaart) heeft nog kans, maar de Achterhoek heeft met Lochemer Daniël Willemsen en Hengeloër Koen Hermans twee troeven in de hand.

Dagklassement ONK Holten:
1. Hermans/van Gaalen 100 pnt, 2. Veldman/v.d. Bogaart 82, 3. Van Werven/V.d. Putten 76, 4. Mike Keuben/Snell 71, 5. Justin Keuben/Rietman 71, 12. Bax/Musset 45, 13. Willemsen/Bax 45.

Top 10 ONK Zijspan na vijf races:
1. Bax/Musset 353 pnt, 2. Willemsen/Bax 343, 3. Hermans/van Gaalen 341, 4. Veldman/v.d Bogaart 329, 5. V.d. Lagemaat/de Laat 263, 6. Van Werven/V.d. Putten 259, 7. Santermans/Daiders 246, 8. Keuben/Rietman 240, 9. Wilkinson/Chamberlain 229, 10. Keuben/Snell 228.