Ds. Menno Leistra (r.) na zijn verbintenis door ds. Job Stein in de Lambertikerk in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen
Ds. Menno Leistra (r.) na zijn verbintenis door ds. Job Stein in de Lambertikerk in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen

Ds. Menno Leistra aan het werk in de Lambertikerk

ZELHEM – Dominee Menno Leistra, woonachtig in Steenderen, heeft zondagochtend 18 juni zijn intrede gedaan als nieuwe predikant van de Lambertikerkgemeente aan de Markt in Zelhem. Hij volgt ds. Nelle-Mieke Drop op, die met pensioen ging en gaat samenwerken met ds. Job Stein.

Door Liesbeth Spaansen

Dominee Leistra, die opnieuw een nieuwe uitdaging aangaat stelt zich voor. "Ik ben in 1984 begonnen als predikant in Exmorra, een klein dorpje dichtbij Bolsward in Friesland. Daarna was ik 28 jaar predikant van de kerkelijke gemeente Arnhem, waarvan ik zestien jaar ben afgestaan voor het werk als oecumenisch pastor in Het Dorp van Mies Bouman. Ik had het daar ongelooflijk goed." Daarna was hij dominee bij de Bethlehemkerk in Arnhem. "Hier ben ik twaalf jaar gebleven, omdat het ook daar wederzijds heel goed was."
Nu gaat hij uit eigen vrije keus naar Zelhem. "Ik wilde graag nog een keer in de Achterhoek aan de slag gaan. En nu komt Zelhem op mijn pad. Het valt me toe, zo beleef ik het." Hij wist, uit gesprekken met kerkenraad- en gemeenteleden, dat deze vacature open kwam en hij ging in gesprek.
"Nu zocht de Lambertikerkgemeente eigenlijk een jonge predikant die in deeltijd wilde werken," vertelt Henk Wassink, voorzitter van de Kerkenraad van de Lambertikerkgemeente. Dat bleek een uitdaging. "Jonge predikanten willen liefst volledig beginnen en/of hebben vaak een partner die elders ook werk heeft. Dan blijkt de bereikbaarheid van Zelhem toch lastig." Ds. Leistra werkte altijd al in deeltijd, dat was geen belemmering. Hij en zijn vrouw Roelie Reiling wonen op steenworp afstand in Steenderen en hoeven niet te verhuizen.
"Ik vond het heel moeilijk om aan de gemeente in Arnhem te vertellen dat ik wegging, maar als er vijf hoorders uit een andere gemeente komen, moet je het wel vertellen. De mensen vinden het heel jammer dat ik wegga, maar ze gunnen me het ook van harte. Ik had het heel goed, maar ik had ook in mijn achterhoofd dat idee: als de Achterhoek ooit eens zou kunnen ... Ik ben een dorpsdominee, ik ben iemand die graag met mensen werkt, die mij kennen en dat ik de mensen ken. In het Arnhemse, in Presikhaaf, heb ik me als een vis in het water gevoeld. Ik woonde er niet, maar was wel 100% betrokken."
Met veel enthousiasme gaat Menno Leistra naar de nieuwe kerkgemeenschap in Zelhem. "Een enkeling zal best zeggen dat de dominee in Zelhem moet wonen," weet Henk Wassink. "maar aan de andere kant, het is 2017 en er is sprake van veel meer mobiliteit. We hebben afspraken gemaakt dat Menno op vaste momenten in het kerkelijk centrum aanwezig is. Daar kunnen mensen hem bezoeken. En er is e-mail."

Het afscheid in Arnhem was heel bijzonder. "Zaterdagmiddag een bijeenkomst met iedereen die erbij wilde zijn. Bijna 90 gemeenteleden die liedjes hebben gezongen en verhalen gehouden. Mijn vriend Jan Adelaar had een PowerPoint presentatie gemaakt. Het was echt heel erg leuk. En toen een maaltijd en feest, en zondag 11 juni een afscheidsdienst. Die ben ik zelf nog voorgegaan." Menno lacht. "Ik heb verteld wat voor mij belangrijk is: de kerk is een minderheid geworden en toch mag je vasthouden aan wat je als kerk voorstelt in de maatschappij, wat je als kerk wil uitdragen, dat het een plek is waar je opnieuw mag beginnen, waar vergeving en verzoening is. Want ik geloof in een goede toekomst." Na de toespraken en het schudden van vele handen, sloot Menno Leistra deze periode af.
"De gemeente is de draagster van de bedoelingen van het kerkzijn. De gemeente moet bepalen welke kant ze op wil en als predikant probeer ik daar in mee te gaan en te sturen", vertelt Menno. "Ik wil heel graag met de kerkenraad en de gemeente kijken welke kant we op willen. Ik ben geen voorop loper, maar meer een duwer, die mensen enthousiast maakt, een verbinder." Voorzitter Wassink: "Ik verheug me op de samenwerking."
Ds. Leistra deed zondagochtend 18 juni zijn intrede als nieuwe predikant van de Lambertikerk. De voorzitter van de beroepingscommissie, Gerrit Wesselink heette Menno Leistra en zijn vrouw, de gemeenteleden uit Zelhem en alle belangstellenden uit Steenderen, Arnhem en Exmorra welkom in deze dienst met samenzang. Muzikale begeleiding werd verzorgd door organist Jan Buunk en kwartet Full House onder leiding van Lucian Venderink die door Menno zelf gekozen liederen zong.
Na de verbintenis door ds. Job Stein ging ds. Leistra verder voor in de dienst. Hij liet eerst iedereen in de kerk met elkaar kennismaken. "Ik vind het een voorrecht hier te mogen werken en er voor u en jou te zijn." Menno Leistra werd tot slot toegesproken door de voorzitter van de Kerkenraad Henk Wassink. "Het is zover, je bent predikant in Zelhem. Een droom die uitkomt! Niet door te blijven dromen, maar door te doen. Je hebt ervaring, ook met deeltijd werken, dat is voor ons erg fijn."
Voorzitter Gerrit Wesselink: "Als teken van de diversiteit en veelkleurigheid van de Lambertikerkgemeente willen wij je allemaal een bloem overhandigen." Daarbij kreeg hij een foto van de beroepingscommissie bij de kerk. Van de gemeenteleden kreeg hij aardigheidjes, die Anne Femke en Bram op de skelter met aanhanger mochten binnenbrengen. Tot slot namen de gemeenteleden de gelegenheid om de dominee te feliciteren.

Ds. Menno Leistra en zijn vrouw Roelie Reiling (r.). Foto: Liesbeth Spaansen