Steve en Yvonne Gammage, Arjen Woudenberg (l), Monique Caerteling en Jan Bijvank genieten van het witbier Gaon. Foto: Alice Rouwhorst
Steve en Yvonne Gammage, Arjen Woudenberg (l), Monique Caerteling en Jan Bijvank genieten van het witbier Gaon. Foto: Alice Rouwhorst Foto:

Pop-up restaurant Gaon Etten heeft eigen witbier

Rha – Gezeten aan de picknicktafel op Rhaobarg gaat de kroon van de fles en wordt er geproost op het eerste Gaon witbier. Niemand minder dan Steve Gammage van de Bronkhorster Brewing Compony brouwde op verzoek van de mensen achter het pop-up restaurant 'Gaon Etten in de Achterhoek' een zeer smakelijk witbier met een licht bittere afdronk.

Door Alice Rouwhorst

"De wens was een witbier die past bij het karakter van Gaon, een zomers feestje. Een fris bier, makkelijk drinkbaar en te combineren bij een diner, geen te hoog pils karakter en een laag alcoholpromillage", vertelt Gammage. "Ik ben aan de slag gegaan en was tevreden toen de geur, kleur én smaak perfect klopten. Inmiddels heeft hij duizend liter gebrouwen, waarvan zo'n 900 liter gebotteld is in zo'n 2700 flessen. Dit is het eerste witbier dat ik gebrouwen heb.

Het proces is iets anders dan bij 'gewoon' bier. Het is ook voor het eerst dat ik Belgisch witbiergist gebruik." Gammage zette zijn naam als brouwer in 2012 op de kaart met de 'Nightporter' waarmee hij een gouden medaille won. Inmiddels heeft hij vele prijzen mogen ontvangen voor diverse bieren en zijn zijn brouwsels in heel Nederland en buiten de landsgrenzen te koop.

Het pop-up restaurant schenkt vanaf het begin van zijn bestaan naast Achterhoekse wijn, ook Achterhoeks bier, onder andere van de brouwerij uit Rha. Zij waren verheugd dat Gammage op het verzoek wilde ingaan en zijn zeer tevreden over het eindresultaat.

Witbier is geen Weizen
Witbier is niet te verwarren met Weizenbier. Dit laatste bier mag enkel en alleen uit graansoorten (minimaal vijftig procent), hop en water bestaan. Deze eis wordt niet aan witbier gesteld. Witbier mag toevoegingen bevatten, zoals koriander en sinaasappel. Deze zijn naast de tarwe, en het gerstenat ook aan het Gaon witbier toegevoegd. Het biertje krijgt zijn body door een klein percentage ongemoute tarwe.

Proeven
Het Gaon witbier beleeft zijn primeur op vrijdag 23 juni aanstaande wanneer Gaon Etten zijn tafels dekt langs de IJssel in Zutphen. Steve en zijn vrouw Yvonne zijn deze avond aanwezig en samen met hen genieten de gasten van een koel Gaon biertje. Voor deze avond zijn nog plekken vrij. Reserveren kan via de site waar tevens het Gaon witbier besteld kan worden. In de regio is het bier te verkrijgen bij Fruitbedrijf Horstink in Rha, Boerderijwinkel den 4 akker in Vierakker, Den 4 akker in Vorden, Aardappel-, Groente,- en Fruitboerderij Garritsen in Toldijk, Asselman Asperges in Barchem en Landwinkel de Braakhekke in Harfsen.


www.goan.nl

site.bronckhorster.beer

Foto: Alice Rouwhorst