Keijenborgse wagenbouwer Laurens Giesen. Foto: Luuk Stam
Keijenborgse wagenbouwer Laurens Giesen. Foto: Luuk Stam

Wagenbouwer leeft toe naar de kermis

KEIJENBORG - Toen Laurens Giesen tien jaar oud was, liep hij al mee in de kermisoptocht. Nu is hij 53 en bouwt de Keijenborger aan de wagen voor zijn 35ste deelname.

Door Luuk Stam

Het is even zoeken, maar ergens achter op een boerenerf even buiten Keijenborg is Laurens Giesen momenteel iedere dinsdagavond te vinden. Onder het dak van een schuur bouwt hij aan zijn kermiswagen. In veel meer schuren rondom Keijenborg doen buurten en vriendengroepen dat op dit moment, maar veel weten ze niet van elkaars wagens. "Het blijft toch een beetje een concurrentiestrijd", zegt Giesen.

Bijdrage aan kermisoptocht
Allemaal maken de bouwers hun creaties klaar voor de kermisoptocht, dit jaar op zondag 25 juni. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de Keijenborgse kermis. "Doordat de optocht elk jaar weer flink wat bezoekers trekt, is het voor de organisatie ook mogelijk om mooie attracties te laten komen", legt Giesen uit. "Door wagens te bouwen, leveren we dus allemaal onze bijdrage aan een mooie kermis." Jarenlang bouwde Giesen met zijn buurt, maar nadat hij verhuisde, viel dat weg. In 2010 zette hij daarom in zijn eentje een wagen in elkaar. Die stond geheel in het teken van de band Normaal, die toen 35 jaar bestond. Vrienden van Giesen boden aan om hem te gaan helpen en zo ontstond een groep van zo'n tien bouwers. Ze doen mee in de vrije klasse en richten zich – om de concurrentie van de grotere groepen te ontlopen – vooral op de originaliteit. Jaarlijks begint Giesen met zijn vriendengroep zo rond eind februari met bouwen. Dit jaar liep dat even anders. Doordat zijn moeder kwam te overlijden, had de Keijenborger zijn hoofd er niet naar staan. Omdat hij zelf de grote initiator is, besloot de groep om dan maar een jaartje over te slaan. "Maar toen begon het toch weer te kriebelen", vertelt de ervaren wagenbouwer. "Half april zijn we hier begonnen met bouwen."

'Je doet het uiteindelijk voor de lol en voor de eer'

Inspelen op de actualiteit
Dit jaar wordt het een grote luchtballon met zandzakken. Het thema is de huidige terreurdreiging. "Mensen durven niet meer te gaan en staan waar ze willen", zegt Giesen. "Maar als je daaraan toegeeft, dan kom je nergens. Dat beelden wij uit met die zandzakken. Als je die niet van de kist van je luchtballon afgooit omdat je vliegangst of hoogtevrees hebt, dan kom je ook nergens." Zo speelde Giesen met zijn groep ook in voorgaande jaren vaak in op de actualiteit. Geregeld bouwde hij mee aan flink grote wagens, maar altijd was het met beperkte middelen. "Als je een stuk zeil of wat pvc-buizen nodig hebt, dan klop je gewoon aan bij één van de ondernemers in het dorp. Als het voor de kermis is, dan vinden ze het allemaal geen probleem. 'Geef er met de kermis maar een biertje voor', zeggen ze dan." In de laatste weken voorafgaand aan de kermis moeten de bouwers vaak nog een paar keer extra bij elkaar komen om alles af te krijgen, maar ook dat ziet niemand als een probleem. Zeker niet als op de kermiszondag de beloning volgt. "Bij het opstellen voelt het dan echt zo van; we staan er weer", zegt Giesen. "En na afloop is er de spanning van de prijsuitreiking. Dan geeft een heel mooi sfeertje. Je doet het uiteindelijk voor de lol en voor de eer."